SAD proširuju sankcije protiv Irana ciljajući nuklearne, vojne i programe balističkih raketa

Mike Pompeo
13 komentara

Sankcije Sjedinjenih Država protiv Teherana ponovo su primijenjene nakon što je predsjednik Donald Trump 2018. godine najavio jednostrano povlačenje iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana iz 2015. godine, poznatog i kao iranski nuklearni sporazum.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u izjavi u četvrtak da će Trumpova administracija proširiti sankcije na metale protiv Irana kako bi obuhvatile 22 dodatna materijala korištena u raznim iranskim programima.

“Danas State department identifikuje 22 specifična materijala koji se koriste u iranskim nuklearnim, vojnim ili programima balističkih raketa. Oni koji svjesno prenose takve materijale u Iran sada su sankcionisani u skladu sa članom 1245 Iranskog zakona o slobodi i kontraproliferaciji,” navodi se u izjavi Pompea.

Pompeo je takođe napomenuo da građevinska firma IRGC i mnoge njene podružnice i dalje ostaju pod sankcijama Ujedinjenih nacija, tvrdeći da su “direktno učestvovali u izgradnji lokacije za obogaćivanje uranijuma u Fordowu”.

“Kao rezultat ove odluke za IRGC, svaki poznat prenos određenih materijala, uključujući grafit ili sirove ili polu-gotove metale, u ili iz Irana koji će se koristiti u građevinskom sektoru Irana, ostaje sankcionisan”, navodi se u njegovoj izjavi.

Početkom jula Teheran je podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zbog uticaja sankcija Washingtona usred pandemije koronavirusa, nagovještavajući da ne trpi samo ekonomija zemlje ovisna o nafti, već sankcije podrivaju napore Irana da se bori protiv pandemije COVID-19. Islamska republika jedna je od zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom u regionu, a trenutno ima preko 290.000 registrovanih slučajeva.

Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, pa čak i neki američki zastupnici, pozvali su Trumpovu administraciju da ukine sankcije usred pandemije. Pompeo je tvrdio da sankcije ne sprječavaju Iran da primi humanitarnu pomoć.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ocijenio je da ekonomska šteta koja je toj zemlji nanijeta američkim sankcijama iznosi oko 50 milijardi dolara.

Sankcije protiv Irana ponovo su uvedene nakon što je Trump 2018. godine jednostrano povukao Sjedinjene Države iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja iz 2015. godine (JCPOA) koji je predvidio da Teheran povuče svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija. Nakon Trumpovog izlaska iz sporazuma, Teheran je najavio da će se odmaknuti od svojih nuklearnih obaveza iz sporazuma, napomenuvši kako nuklearni program te zemlje ostaje isključivo mirnodopski.

Američke sankcijeiranSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Jadni iranski osnovci, ostace bez grafitnih olovki.

Segota
3 godine prije

290.000 hiljada zaraženih???? Odakle taj podatak???

alterego
3 godine prije

Zar nisu vec uveli sve moguce sankcije??

Max
3 godine prije

Sankcije su nepravedne ali ne mogu zaustaviti Iram. Unatoč svemu Iran ima znanost vojsku i sve ostalo.

Lucija
3 godine prije

” Today, I expanded the scope of Iran metals sanctions targeting Iran’s nuclear, military…”

Vidi Pompyja što se ufurao… ON zabranjuje…?

jbg
3 godine prije

Skoro če ameri sami sebe sankcionirati

nessy
3 godine prije

Americka politika u odnosu na Iran je zlocinacka, kao i prema mnogim zemljama koje im ne idu niz dlaku. Jedno je ne slagati se sa politikom neke zemlje, a drugo je uskratiti joj osnovne medicinske potrepstine. To je vec zlocin.

Kažun d.d.
3 godine prije

Pompass može i dalje pričati i baljezgati,ali embargo na uvoz oružja neće
proći.Kina i Rusija ulažu veto.
WE LIED,WE CHEATED,WE STOLEN.

Kažun d.d.
3 godine prije

Fire #Idlib is heating up!
Jel počelo???

VasilisaPremudra
3 godine prije

#”Pompeo je tvrdio da sankcije ne sprječavaju Iran da primi humanitarnu pomoć.”

Mda.

Kolicina maliciozne manipulacije premisama i izvitoperenim konkluzijama kao i nametnute iskrivljene percepcije glede Irana u Pompeovoj tvrdnji je monstruozna.
Samo psihopat pur sang tako razmislja, a navodeci druge na istovjetno razmisljanje opravdava svoja nakaradna djela.

Sankcije, posebice ovako dugotrajno/ dugorocno, zapravo sprjecavaju Iran da humanitarnu pomoc – dijeli…zna to Mikeboy vrlo dobro.
(Docim… ne bi mu bilo zgorega promisliti komu ce se on cista obraza obratiti za humanitarnu pomoc ako/kad nedajbozecimprije zatreba)

Dokurčilomi
3 godine prije

Koja panika. Iranci katapultirali čovjeka s olympusom i ovaj snimio bazu iz zraka drugi dan odmah pojačavanje sankcija. Što bi tek bilo da su to napravili dronom ili bespilotnom letjelicom.

politicki nekorektan
3 godine prije

..jel* se to meni cini ili ovom, bratu od tetke godzile, dundara naraste svaki puta kada prosiri sankcije….uskoro ce mu kapa biti veca od gaca…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI