SAD razmatraju ponudu Bjelorusiji

Bjeloruski potas
32 komentara

SAD razmatraju mogućnost da Bjelorusiji daju šestomjesečno oslobađanje od sankcija nametnutih njenoj industriji prošle godine, u zamjenu za otvaranje željeznica za početak isporuke žitarica iz Ukrajine u Litvaniju,  objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Sankcije su uvedene Minsku zbog protesta opozicije u zemlji i granične krize u kojoj su stotine azilanata sa Bliskog istoka pokušavali doći do Poljske i Litvanije preko njene teritorije. EU i SAD optužile su predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao situaciju i uvele ograničenja na izvoz đubriva, glavnog izvora deviznih prihoda za Bjelorusiju. Minsk je negirao da je usmjeravao izbjeglice svojim susjedima.

Washington navodno želi privremeno ukinuti sankcije kako bi povećao ponudu đubriva na svjetskom tržištu, tako i da bi podstakao Minsk da pomogne Zapadu u transportu ukrajinskog žita. Pošiljke bi išle u litvansku luku Klaipeda.

Ukrajinski brodski putevi prekinuti su zbog ruske vojne ofanzive, koja je počela u februaru. SAD su optužile Moskvu da je izazvala globalnu nestašicu hrane svojom pomorskom blokadom u Crnom moru i žele da dozvoli teretnim brodovima da koriste luku Odesu koju kontroliše Kijev za izvoz žitnih rezervi.

Rusija je odbacila optužbe, rekavši da su nestašice bile predviđene prije mnogo godina zbog posljedica pandemije Covid-19 i poremećaja lanaca snabdijevanja uzrokovanih izolacijom.

Zapadne nacije pogoršavaju stvari svojim sankcijama Rusiji i njenom savezniku Bjelorusiji, kažu ruski zvaničnici, sprječavajući druge države da kupuju njihovo gorivo, gnojiva i prehrambene proizvode, što sve utiče na globalnu opskrbu hranom.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, nazvao je u četvrtak zapadnu politiku koja cilja Rusiju “kosmičkim kretenizmom”.

“Te ‘sankcije iz pakla’ ne vrijede ni peni kada su u pitanju bitne stvari. Opskrba energijom za grijanje domova. Hrana za prehranu ljudi. Milioni građana koji zaista žele jedno od svojih političara: priliku za normalan, miran i prosperitetan život” , rekao je on.

“Sankcije stoje na putu tome. Kao i širenje NATO-a. I ta gužva sa plaćanjem dugova i drugim stvarima” , rekao je on, osvrćući se na neke od tačaka spora između Rusije i Zapada.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

BjelorusijarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovaj .. Smije li se jos ovdje izrec vlastito misljenje ili vam je parip iz censorship boarda logicno.com jos na mainframeu pa da ne gubim vrijeme ? Hajmo .. Waiting for. … Censorship . In the name of freedom …. Koja ste vi bjeda …

dokurčilomi
1 godina prije

Pa što se ameri zezaju sa Bjeorusijom. Mogu direktno ugovoriti preko crvenog telefona koliko im treba i iz Vladivostoka im dopelaju brodom. Isto kao i naftu koju poslije prodaju nama po “povoljnim” cijenama.

Mrčikola
1 godina prije

Raspolaganje žitom i đubrivom će poslužiti i kao svojevrstan “lakmus papir”.
Ako Rusija ne sudjeluje u ovoj opakoj globalističkoj igri, strogo će paziti gdje će završiti svaki gram žita i svaki gram, njenog ili bjeloruskog, đubriva.
Naročito sada, kada sve naznake govore da su majstori odlučili promijeniti pravila njihove prastare igre sa šarenim papirićima (posebno onaj dio; šareni papirići za hranu), a sve u svrhu da nas učine vitkijima. 😁

jozo.bloket
1 godina prije

Bjelorusiji bi to bila velika pogreška, ako pristanu. Prvo, rok od 6 mjeseci, a da je i neograničen, vrijednost američkog potpisa na ugovoru, svima je već poznat.

Drugo, robu mogu i sada prodavati, uz popust zbog porasta cijena. Zašto zapadu olakšavati krizu, zašto debljati račune litvanskih luka?

To bi bila kratkoročna korist, a dugoročno rade na vlastitu štetu.

Trebaju razvijati nove lance distribucije i tražite nove kupce.  
Neka zajedno sa rusima ulože u proširenje ruskih luka na Baltiku, ili još malo sačekaju pa će moći izvoziti i preko luka Malorusije.

eks
1 godina prije

Lukašenko bi trebao odjebati ove američke podlace.

Petra
1 godina prije

Poznata igra zapada mrkva na stapu , mrkvu nikad ne dobijes ali stap po ledjima sigurno hoces .

Qwrt
1 godina prije

Rusija je napala ukrajinu 2014 I time prekrsila Budimpestanski ugovor o postivanju ukrajinskih granica !!!!

tihobl
1 godina prije

Imaju jedan problemcic – Lukasenko je tvrdji pregovarac od Putina. Ovo je pokazatelj koliki je ocaj na zapadu. Pali su na koljena i molili Venecueleu i Iran da im ukinu sve sankcije u zamjenu za koji tanker nafte. Sad mole Bjelorusiju. Sta je sledece – kleknuce pred Kadirovim i moliti ga da povuce svoje vojnike iz Novorusije? Pazite – Bajden je proljetos naredio praznjenje strateskih rezervi kako bi obuzdao rast cijena. Rezerve su pri kraju. Rezerve zita su pri kraju i nece docekati sledecu zetvu. Zato imamo ovoliko kmecanje. Doduse ima idiota kao Anallena Brabonjak koja ne zna razliku izmedju tone i milion tona. Kmecanje ce biti jos vece. Misle da ce sa rusima lako i da nema razlike izmedju rusa i Vucica. Ne kontaju da se Rusija pripremila na visegodisni rat daleko veceg inteziteta od dosadasnjeg. Mene je strah kolika ce kmeka biti na kraj jeseni kad je ovoliko… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Eh kako velikodušno.

Anti-Cancel
1 godina prije

To se zove principijelna neprincipijelnost. Goli materijalisticki prevaranti. Morall je na Zapadu ‘izumrla’ kategorija. Jednom rukom gladi, a drugom srce vadi. Kako god, ne treba se spustat na njihov nivo, jer bi u tom slucaju covjecanstvo ostalo bez ikakve nade u bolju i perspektivniju buducnost. Dakle, oprez!

Lucija, prva
1 godina prije

Pazite vi otkada oni aktivno rade na stvaranju krize hrane:

“EU i SAD optužile su predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao situaciju (migranti) i uvele OGRANIČENJA NA IZVOZ ĐUBRIVA, glavnog izvora deviznih prihoda za Bjelorusiju. ”

Koliko se ja sjećam Batko Luki je priredio to s migrantima NAKON sankcija.

Mrljo
1 godina prije

Baltičke luke nisu opremljene da prime i otpreme kontejnere žitarica iz Odese preko Bjelorusije,tako da sav željeznički promet iz Odese treba da ide željeznicom u St.petersburg. Fino smisljeno od rusije

mrdo
1 godina prije

Bjelorusi (rusi u stvari) su mnogo inteligentniji od južnih slavena.

Gaga
1 godina prije

Ukraina mala tačkica u svetu
Ona ispada hrani celi svet.
Sad glad….fejk njuz SAD. Globalisti sa trečim rajhom. NATO
Kao i sa koronom

rade
1 godina prije

I kad amerikanci prebace svu psenicu iz ukrajine,bjelorusija ce opet dobiti sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI