SAD šalju rusko oružje Ukrajini

Mi-17 helikopter
25 komentara

Kijev će dobiti helikoptere ruske proizvodnje koje su SAD prvobitno kupile za Avganistan.

Bidenova administracija ubrzava transfer pet transportnih helikoptera u Kijev, pošto Washington insistira da bi Moskva svakog dana mogla „napasti“ Ukrajinu. Helikopteri Mi-17 su prvobitno kupljeni od Rusije i namijenjeni vladi u Avganistanu koju su podržavale SAD, prije nego što se predala talibanima prošlog avgusta.

Sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je u petak da je Kongres obaviješten o tom potezu, koji će biti sproveden u okviru programa Excess Defence Articles. State department je u četvrtak saopštio da je ovo “najbrži transfer ikada” za američku vladu.

Helikopteri se već nalaze u Ukrajini, koja ih je servisirala u ime Pentagona i trebalo je da ih pošalje u Avganistan dok talibansko preuzimanje nije poremetilo te planove. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov zatražio ih je od Pentagona krajem novembra, zajedno sa municijom koja je takođe bila namijenjena ugašenoj avganistanskoj armiji, izvijestio je prošlog mjeseca Foreign Policy.

SAD ponavljaju tvrdnje Ukrajine o predstojećoj ruskoj „invaziji“ od novembra, iako je Moskva odbacila optužbe kao „lažne vijesti“ i umjesto toga insistirala na razgovorima sa SAD i NATO o bezbjednosnim garancijama u Evropi.

Mi-17 je dizajniran kasnih 1970-ih kao nadogradnja transportnog Mi-8. Još uvijek je poznat kao Mi-8M u ruskoj službi, a Mi-17 je njegova izvozna oznaka. Još uvijek je u proizvodnji u fabrici helikoptera u Kazanju, istočno od Moskve.

Pentagon je do sredine 2010. potrošio oko 648 miliona dolara za kupovinu 30 helikoptera za Avganistansku nacionalnu armiju, i zatražio je od Kongresa sredstva za još 10, samo da bi privukao kritike zbog toga što ne kupuje avione američke proizvodnje.

Američki vojni zvaničnici su tvrdili da je Mi-17 dizajniran imajući na umu Avganistan, da su Avganistanci bili bolje upoznati sa njim i da je njime bilo lakše upravljati od američkih Blackhawka ili Hueya.

Planovi da se kupi još „desetine“ Mi-17 za ANA, kao i neki za Komandu specijalnih operacija SAD kako bi pomogla prikrivanje tajnih misija, navodno su naišli na odbijanje Kongresa i pitanja oko troškova, objavio je Washington Post u junu 2010., pošto je Rusija podigla cijenu helikoptera na „previsoke” nivoe.

Talibani su prošle godine zarobili veći dio opreme koju su SAD isporučile Avganistanu, među njima i neke Mi-17, Mi-35 topove, pa čak i helikoptere Blackhawk američke proizvodnje, kao i Hamvee, oklopna vozila i razno manje oružje.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Pa pomalo sve liči na afganistan , naoružali su i afganistan ovako , a svi znamo kako je to završilo kad su talibani krenuli…
Repriza !?

Davor drugi
2 godine prije

Postoji li možda u eu neki poltičar koji ovoga momenta nebi volio jedan sukob u kojem bi trebali ginuti neki drugi, kako bi mogao uprijeti prstom sa problema virusa s kojim su se zahvaljujući njihovoj mudrosti “uspješno” izborili i preusmjeriti pozornost na sljedeću opasnost kojom smo svi izloženi?!?
Evo i prvi hrvatski anemičar veli kako su OSRH spremne za sukob sa Rusijom.
Bio jebeni anemičar-dezerter kada se radilo o njegovoj domovini, a sad bi kao ratovao ticućama kilometara daleko. Ali kao što je i navikao, uz uvjet da drugi gine.

nepoželjni
2 godine prije

Mislim da će se sve uskoro riješiti, još je prehladno, pa bi rat bio katastrofa za pješadiju a naročito za izbjeglice. Da malo zatopli i olista Rusi će to riješiti u blitzkriegu kojim, moguće, Ukrajina prestaje biti samostalna država i postaje dio ruske federacije. NATO se neće umiješati a istovremeno će doći do aneksije jedne ili dvije “brabonjak državice” na Baltiku, Estonija i (ili) Latvija, što može uplesti u rat i EU-NATO, ali bi to onda isto tako moglo završiti sa par taktičkih atomskih udara (najvjerojatnije po teritoriju nadobudne Poljske) kojima bi Rusija pokazala da se ne zajebava i istovremeno građanima Europe pokazala kome je Europa pripala u “tajnoj” podjeli Svijeta. U slučaju takvoga razvoja događaja “korona” bi (u sjeni) polako bila zaboravljena a EU više ne bi imala smisla postojati…. a moj prijedlog i savjet Hrvatskoj vlasti je da što prije učini zaokret u politici prema Rusiji (moguće, za… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Venom
2 godine prije

Kako je to zanimljivo. Slovenija je več skoro 20.godina u NATO i nisu nam dali absolutno ništa. A sa druge strane, Egiptu, Izraelu, SA, Ukrajini,…, polanjaju svake godine nekoliko milijardi dolara u novcu i vojnoj opremi. Pa čak su ISIS-u i Talibanima poklanjali oružje.

Tupko Glupko
2 godine prije

Zapad naoružava Ukrajinu, a Ukrajina ima ogromnu kopnenu granicu sa Rusijom i “meki je trbuh” Rusije kao najveće nuklearne sile na svijetu.

I onda viču iz svih mainstream medija (uključujući i ove “naše”, naravno) da se Putin sprema napasti Ukrajinu.

Sve je to igrokaz u kojem će – kao i obično – Zapad naguziti Ukre.

A ovima nikako da dođe iz guzice u glavu.

abc
2 godine prije

Ovi helikopteri če padati samo od sebe.

Max
2 godine prije

Iste te helikoptere kupili su Afganistancima a svi znamo kako je to prošlo.

Suze Roni
2 godine prije

Da li itko ovdje razmislja o posljedicama sukoba. Ja odavde vidim milijune Ukrajinaca koji ce nahrlit na EU granicu a vjerovatno i u RH. To mi se nimalo ne svidja. Sto se tice Rusa oni svakako moraju podvuci crtu sa napredovanjem USA i NATO prema istoku. EU se mora osloboditi USA i njihovog celicnog zagrljaja.

Mali zloco
2 godine prije

SAD ce se boriti protiv rusa do poslednjeg ukrajinskog vojnika.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

…ne bi li se Slaveni poubojali medj sobom .Stara je to doktrina …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI