SAD sankcionišu ruski hemijski istraživački institut, uz tvrdnju da je „povezan“ sa računarskim malverom Triton

Haker
7 komentara

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera na Bliskom istoku“.

Centralni naučni institut za hemiju i mehaniku „povezan je s destruktivnim malverom Triton“, izjavio je u petak sekretar Ministarstva finansija Steven Mnuchin, optužujući institut za „izgradnju prilagođenih alata koji su omogućili“ sajber napad na „petrohemijsku ustanovu na Bliskom Istoku“ koji se navodno dogodio u avgustu 2017. godine.

Nije ponuđen nijedan dokaz za ovu tvrdnju, kao ni onaj da su 2019. godine napadači koji stoje iza malvera Triton takođe prijavljeni da skeniraju i istražuju zbog ranjivosti najmanje 20 električnih postrojenja u Sjedinjenim Državama.

Navodni napad malvera ciljao je industrijske kontrolne sisteme u objektu i “imao je sposobnost da nanese značajnu fizičku štetu i gubitke života”, navodi Treasury.

Bilo je izvještaja u medijima o sajber napadu na petrohemijsko postrojenje u Saudijskoj Arabiji u avgustu 2017. godine, ali njegovo ime ili vlasništvo nikada nisu otkriveni. U priči New York Timesa iz marta 2018. godine kaže se da „Iran, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Izrael imaju tehničku sofisticiranost za pokretanje takvih napada“ i špekulisalo se da iza toga stoji Iran, tvrdeći da niko od ostalih nije imao motiv da to učini.

Sankcionisani institut se vraća u laboratoriju za istraživanje baruta osnovanu 1894. godine i vodeća je naučna organizacija u Rusiji „u interesu odbrane i bezbjednosti države“, prema Udruženju državnih naučnih centara, krovna grupa za 48 ruskih istraživačkih objekata koje finansira vlada.

Kao rezultat sankcija, bilo koja imovina instituta u posjedu američkih osoba je blokirana, a Amerikancima su zabranjene bilo kakve transakcije s njim. Odluka takođe obuhvata sankcijama neamerikance ako posluju s institutom.

Sankcije su uvedene prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), zakonu koji je odobren sa većinom koja ima pravo veta i u Domu i u Senatu u julu 2017. godine – u jeku histerije „Russiagate“.

Ruski istrazivacki institutSADSankcijeTriton
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

Ni najmanje me ne bi cudilo.
Medjutim, cini mi se da su, po obicaju – pogrijesili drzavu.
Pitanje:
Koja to (vjestacka) drzava – ima izuzetno dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD?
Gradjani koje to tzv “drzave” mogu biti na najvecim politickim pozicijama i u SAD i u Rusiji?
Koje “drzavljanstvo” pod obavezno – imaju prakticno svi milijarderi i iz Rusije i SAD?

Toj vjestackoj “drzavi” se ne smije u D i A cak niti ime spomenuti, bez teskih progona i sankcije uvijek budne ADL.

Pa zar je onda cudo da se “patenti, virusi i hi-tech” prelivaju izmedju SAD i Rusije preko te “od jehove” (citaj Rotschilda) “izabrane drzave”?

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
nekoime
3 godine prije

Rusi su sigurno lansirali i virus koji je poharao iranske centrifuge.

Max
3 godine prije

Sad će insitut praviti još bolje rakete.

Plavi
3 godine prije

Pa neka sad Rusi sankcioniraju neki Americki institut…
..aaa… jesam glup, pa rusi nisu u stanju ni da sankcionisu Tursku koja im je onomad rušila borbene avione, koji su poznati kao najbolji na svijetu…ha hs

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI