SAD se oslanjaju na Kinu da će osuditi Rusiju

Xi Jinping i Biden
29 komentara

Bijela kuća i State department zahtjevaju od Pekinga da „osudi“ Moskvu prije razgovora Biden-Xi.

Američki predsjednik Joe Biden namjerava da podijeli svoju „duboku zabrinutost” zbog toga što Kina neće da osudi Rusiju i potencijalnih „implikacija i posljedica” toga sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u njihovom predstojećem telefonskom razgovoru, saopštila je Bijela kuća u četvrtak.

Poziv, zakazan za petak, je „prilika za predsjednika Bidena da procijeni stajalište predsjednika Xija“, rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Jen Psaki, ukazujući na „odsustvo jasne retorike i osude“ Rusije od strane Pekinga.

„Činjenica da Kina nije osudila ovo što Rusija radi sama po sebi dovoljno govori, ne samo u Rusiji i Ukrajini već i širom svijeta“, dodala je Psaki.

SAD vjeruju da „Kina posebno ima odgovornost da iskoristi svoj uticaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i da brani međunarodna pravila i principe za koje tvrdi da ih podržava“, rekao je državni sekretar Anthony Blinken u četvrtak. Umjesto toga, Kina „odbija da osudi ovu agresiju dok nastoji da se prikaže kao neutralni arbitar“, rekao je Blinken.

Washington je optužio Moskvu za ničim izazvan, neopravdani napad na Ukrajinu. Rusija je rekla da je morala da pošalje trupe da demilitarizuju i „denacifikuju” vladu u Kijevu koja je tražila članstvo u NATO i nuklearno oružje, a istovremeno je odbacila mir u Donbasu.

Blinken je takođe rekao da su SAD zabrinute da Kina „razmišlja o direktnoj pomoći Rusiji sa vojnom opremom za upotrebu u Ukrajini“, pozivajući se na izvještaje velikih zapadnih medija od prošlog vikenda – do kojih su došli anonimni američki zvaničnici – koji iznose ovu tvrdnju. Peking je ovo odbacio kao „dezinformacije“ koje dolaze iz SAD.

Biden će Xiju jasno staviti do znanja da će „Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju“, rekao je Blinken, dodajući da SAD „ne oklijevaju da ispostave račun“.

Osvrćući se na američke tvrdnje ranije ove sedmice, kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi rekao je da Peking nije učesnik ukrajinskog sukoba i da „neke snage nastavljaju da blate objektivnu i poštenu poziciju Kine o pitanju Ukrajine stvaranjem svih vrsta lažnih informacija“.

Kina se „uvijek protivi upotrebi sankcija za rješavanje problema, a kamoli jednostranim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu“, dodao je Wang, napominjući da Peking ima pravo da zaštiti svoje legitimne interese.

SAD su javno apelovale na više zemalja da osude Moskvu, a Blinken je pozvao sve da „iskoriste sve uticaje koje imaju“ na Rusiju. U utorak, Psaki je upozorila Indiju da ne kupuje naftu od Rusije, pozivajući Nju Delhi da „razmisli o tome gdje žele da budu dok se u ovom trenutku pišu istorijske knjige“.

Blinken navodno planira put u Saudijsku Arabiju ovog mjeseca, nakon glasina da se Rijad sprema da prihvati kinesku valutu za naftne poslove – za razliku od dolara, kao što je to isključivo činio decenijama – i izvještaja da prestolonasljednik Mohamed Bin Salman neće prihvatiti Bidenov poziv na povećanje proizvodnje nafte kako bi se nadoknadili gubici zbog američkog embarga Rusiji.

BidenkinarusijaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Činjenica je da carstvo na zalazu nitko više ne uzima ozbiljno.

Kopf
2 godine prije

Za vrijeme Trumpa su trazili podrsku Rusije protiv Kine

2 godine prije

Ovo če biti razgovor za istoriju!
E, da sam muva na zidu, da čujem, kako če senilac popušiti.
Jer nema on NIČEGA, da prijeti Kini!
Več Rusija ga drži za gušu, a šta tek, da se zavadi sa Kinom!

Tupko Glupko
2 godine prije

Objektivno gledajući, što izuzetni imaju sa rusko-kineskim odnosima na suprotnoj strani svijeta? Rusija i Kina su gospodarske i vojne saveznice, a to su upravo zbog američkih i europskih sankcija Rusiji uvedenih 2014. godine koje se od tada neprestano šire. Susjedi koji imaju dugu granicu, i čija su gospodarstva kompatibilna – Rusija daje energente, hranu, po potrebi će graditi i nuklearne elektrane, a Kina proizvodi svu robu široke potrošnje. I baš su izuzetni – sa svojim podguznim prirepkom Europom – natjerali Rusiju da blisko surađuje sa Kinom. I sada cvile, reže i prijete, ali tko ih uopće doživljava? Prijete Indiji da ne uvoze rusku naftu.. Da neće Indijci biti glupi kao Europljani i plaćati nekoliko puta skuplji američki LNG umjesto ruskog plina sa drugog kraja svijeta? Takve budale u svijetu ne bi niti svijećom našli. Ni njihovi vjerni saveznici Saudijci ih više ne doživljavaju. Imperij je na zalasku, postavili dementnog starca… Čitaj više »

V.Jagar
2 godine prije

Azdaja na izdisaju se uvlace Kini u ljubu toliko da im samo patike vire.

burt
2 godine prije

Sad ce se raspasti kao govno na kisi

ad astra
2 godine prije

Zaboravio si napisati da znaju i zašto je bombardirana i to nikad neće oprostiti Srbiji.

ad astra
2 godine prije

Carstvo u propadanju je Rusija, a država u usponu je Kina. Činjenica je da kineski napredak ovisi o zapadu. Sankcije Rusiji su jasna poruka Kini i ona to shvaća jako ozbiljno. Vidi ovo, Lavrov krenuo za Kinu pa se na pola puta okrenuo i vratio u Moskvu. Pametnom dosta. Kina trguje s bogatim zapadom i iskorištava siromašnu Rusiju.

Weteran
2 godine prije

Kineski visoki zvaničnici su više puta rekli: Vi (SAD) nama dugujet KRV!?
Niko ne zaboravlja bombardovanje Kineske ambasade, i smrt tri osobe iz Kine tada!

Max
2 godine prije

Njihova su očekivanja uzaludna još će Kina krenuti na Tajvan.

nessy
2 godine prije

USA administracija je pogazila sve medjunarodne norme, koje postoje. I onda se oni nadju pozivati na principe? Da nije tuzno, bilo bi smijesno.

nekoime
2 godine prije

I Australija.

Zekonja
2 godine prije

kabala je na zalazu snage, Indija se okuražuje iako nije još svjesna, Kina je rekla svoje a i Pakistan da bome, Brazil + srednja amerika. Iran, zna se na čijoj strani i ima još ucjena s “Bravo six” – Osama bin Laden/Obama pozadinom. Ostaje ošamućena, hipnotizirana Europa (stanovnici), akli ne i lideri koji su kabalski nakaradni lutci.
Više mi se čini da je NATO u Europi zbog građana, a manje zbog fašističke Ukraine.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Kazu da SAD treba pomoc, zasto im Rusi ne spuste ISS na Petagon ili na Bijelu kucu.

2 godine prije

Neznam, dali još tko prati tu vijest…
Znači, jučer su razgovarali Biden i Xi.
Tražim danas vjesti, kako je Biden Xi-ju natrljao uši, hahahahaha….
NEMA NI RIJEČI! Samo je CNN spisao, kako je Biden nešto tražio, a Xi samo se diplomatski “izvukao”, bez velikih riječi, obečanja.
Kina potiho podupire Rusiju i nikakvih sankcija neče biti…
Jer opet, samo uči. To što zapad radi Rusiji, samo če pokušati nadograditi, do onog momenta.
A znate kojeg…

FATIH
2 godine prije

A ZAO MI JE OVOG SENILNOG STARCA STO GA DUBOKA DRZAVA ZBOG SVOJIH INTERESA TJERA DA KLECI PRED MOCNIM ISTOCNIM CARSTVOM.
POZ.IZ SUNCANE HERCEGOVINE.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Prvo i osnovno Biden nije gospodin niti zaslužuje poštovanje. Čovjek koji je uz pomoć mafijaša, vlasnika vojne industrije UKRAO IZBORE nebi uopće razgovarao samnom, pa bio on predsjednik svijeta a ne samo Amerike.
Drugo, u Americi nema ni malo “d” od demokracije jer tamo vlada BIROKRATSKA DIKTATURA KRUPNOG KAPITALA.
Treće, Amerikanci se ne pridržavaju nijednog dogovora ili ugovora, njima je uvijek prevara osnovna premisa.
Četvrto, SAD je najveće zlo na svijetu, postoje 250 godina a od toga 243 godine vode pljačkaške ratove po svijetu.
Ja trenutno nisam ni predsjednik kućnog savjeta, ali sam ispod moga šešira i CAR i KRALJ i PREDSJEDNIK SVIM PREDSJEDNICIMA. Izbacio sam iz svoga ureda mnoge pa bih izbacio i ovog Bidena.

Marija
2 godine prije

Hahaha, ” SAD se oslanja na Kinu…”
Smiješno i žalosno. Rusija i Kina su 4.2.22. potpisale dogovor, Rusija uzima Ukrajinu, Kina uzima Tajvan i zajednički rade na novom svjetskom poretku. Poredak kao u Kini, čovjek- robot. Kratko i jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI