SAD se plaše da će biti uvučene u još jedan rat

Libanon - prosvjedi
16 komentara

Razmjena napada između Izraela i Hezbolaha navodno je podstakao strahove u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena da bi Washington mogao biti uvučen u širi bliskoistočni rat.

Američki zvaničnici su “sve zabrinutiji” zbog mogućnosti da rat Izraela i Hamasa preraste u veći sukob koji uključuje Hezbolah i američke trupe, objavio je CBS News u subotu. Razmjene raketnih baraža ove sedmice preko izraelsko-libanonske granice povećale su rizik ne samo od većeg rata, već i od napada milicija koje podržava Iran na američke vojne snage u Siriji, Jordanu i Iraku, navodi agencija.

Poput Hamasa, koji od prošlog oktobra vodi rat s Izraelom, Hezbolah podržava Iran. Amos Hochstein, diplomatski savjetnik Bidena, trebao bi otputovati u Izrael u ponedjeljak kako bi radio na “deeskalaciji sukoba”, rekao je CBS.

Neidentifikovani američki zvaničnici koji su razgovarali s tim izdanjem ukazali su na nekoliko zabrinjavajućih scenarija, uključujući mogućnost da bi dublji udari zapadnog Jerusalema u Liban mogli signalizirati pripreme za veliki napad izraelske vojske. Bidenova administracija također strahuje da bi sve veći obim raketnih napada Hezbolaha mogao isprovocirati Izrael da odgovori na način koji rezultira “nenamjernim ratom”, prema izvorima CBS-a.

Ovi zvaničnici su sve više zabrinuti da će Izrael započeti rat protiv Hezbolaha u Libanu koji ne može završiti bez američke podrške.”

Washington smatra da su tenzije između Izraela i Hezbolaha i napore za posredovanje u prekidu vatre u ratu s Hamasom “isprepletene”. Svaki sporazum o prekidu vatre zahtijevat će “specifične aranžmane” o tenzijama između Izraela i Hezbolaha, rekao je visoki američki zvaničnik novinarima u četvrtak u Italiji. “Najvažnija stvar u vezi sa sporazumom o oslobađanju talaca i prekidu vatre koji je sada na stolu je da, ako se postigne, može imati uticaja na sjeveru [Izraela], tako da je to prilika za nas da možemo dovesti do ovog sukoba do potpunog kraja”, rekao je zvaničnik.

Takav sporazum omogućio bi stanovnicima koji su evakuisani iz sjevernog Izraela nakon rata s Hamasom da se vrate svojim domovima uz sigurnosne garancije. Napetosti s Hezbolahom postale su “moćno političko pitanje” unutar Izraela jer su stanovnici u blizini libanske granice raseljeni više od osam mjeseci.

Izraelske brigade na sjeveru izvode vježbe, ali još nisu u poziciji da pokrenu napad, rekao je američki zvaničnik za CBS. “Za razliku od iznenadnog napada Hamasa u oktobru, mogući rat sa Hezbolahom u Libanu je nešto što izraelska vojska igra godinama”, navodi se u saopštenju.

HezbolahIZRAELLibanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Sto su kuhali to ce i kusati americka gamad.

Max
4 mjeseci prije

Tražili su rat i dobit će ga , uzalud im strah.

Гавран
4 mjeseci prije

Da li SAD pripremaju teren za obaveznu regrutaciju svih od 18 do 26 godina?#
Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država doneo je odluku da se svi muškarci starosti od 18 do 26 godina automatski registruju za regrutaciju.
Sistem se nije koristio 52 godine.

Slavko Bračic
4 mjeseci prije

Amerika je tu skoro pa nemoćna — jedino što bi ove koji vode okupaciju eventualno i to MOŽDA moglo zaustaviti je direktna prijetnja USA da im više neće slati oružje i da se neće direktno miješati u njihov sukob i pomagati im. Znaju židovi da ako dodje do regionalnog rata USA čitaj Jewmerika će pod pritiskom Hazarskog lobija i moćnih Kršćanskih cionista biti ma koliko to njoj neodgovaralo primorana opet VODITI još jedan rat za židove u kojem neće moći pobjediti a ako izvuku remi mogu se udarati nogom u guzicu 😂

ime
4 mjeseci prije

ne. plaše se dsa neće biti uvučene u rat.
rat je biznis a obnova još veči.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Da ! Ali UNUTAR VLASTITIH GRANICA ! Za početak !

Zlovenac
4 mjeseci prije

Dobit če Huti ruske rakete, pa da se jih malo nažderate, bagra genocidna

gigi pinna
4 mjeseci prije

Žele Ameri rat i sa Iranom i sa Kinom, ali ne sada, jer nisu u stanju održavati i ovaj sa Rusijom. Izraelci bi htjeli rat sa Iranom sada, jer ih Kina i Rusija ne zanimaju.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI