SAD se povlači iz Afganistana, ali još uvijek pokušava ”gledati što se događa preko ograde”, kaže ruski ministar obrane za RT

Sergej Šojgu
11 komentara

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je za RT da se, unatoč planovima američkog predsjednika Joea Bidena za potpuno povlačenje postrojbi u sljedećih nekoliko mjeseci, Afganistan i dalje suočava s američkim pokušajima miješanja u njegove unutarnje stvari.

Obraćajući se novinarima u srijedu, vojni čelnik rekao je kako američko praćenje postupaka pobunjenika ”izdaleka” ukazuju na to da Washington još uvijek ima planove za državu Srednje Azije, dugo nakon što sve njezine postrojbe napuste zemlju što se treba dogoditi kasnije ovog ljeta.

“Zašto izlaziš ako i dalje pokušavaš gledati što se događa s ograde?”, upitao je on.

Šojgu je nastavio kako su američki dužnosnici uključeni u “suhoparne” pregovore s državama u cijeloj regiji o postavljanju i održavanju logističkih centara i čvorišta za prolazak vojne opreme. Oni bi također mogli poslužiti kao pomoć pri izvlačenju Afganistanaca koji su surađivali s američkim snagama, a sada se boje osvete dok islamističke snage osvajaju zemlju. Talibani, zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, sada tvrde da su okupirali većinu zemlje, a snage odane vladi u Kabulu utočište su potražile u obližnjem Tadžikistanu.

Ministar obrane pitao je, je li moguće “da nastane nešto dobro iz situacije kada SAD odluče zadržati se negdje duže vrijeme”. Prema njegovim riječima, kaos i krvoproliće viđeni u Afganistanu viđeni su i drugdje. “Isto je i u Siriji. Tako je i u Libiji. Kada među-regionalni igrači interveniraju, to se događa.”

Ranije ove godine, Biden se obvezao povući sve američke postrojbe iz Afganistana do 20. godišnjice napada, odnosno do 11. rujna ove godine. No situacija upozorava, da vlada koju podržavaju SAD ne bi mogla zadržati kontrolu čak ni nad svojim povijesnim uporištima, a SAD i njihovi saveznici navodno razmatraju pružanje zračne potpore, radi suzbijanja talibana.

Rusija se obvezala čuvati granice susjednih bivših sovjetskih republika, poput Tadžikistana i Uzbekistana, povećavajući svoju vojnu prisutnost u regiji. U isto vrijeme, Moskva je vodila razgovore s predstavnicima talibana u sklopu tekućeg mirovnog procesa.

AfganistanrusijaSADSergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ako se nevaram – i ovom “tipicnom rusu” je majka tzv “zidovka” iz Ukrajine?
A i ona i caca su mu bili nekakve cvake na “funkciji” u SSSR…
Ma odmah mi lik – momentalno “uliva povjerenje“… 🤣
Isto kao i Nosferatu.

Rolex
2 godine prije

Automat Istražuj je loše podešen, zaglavio se na uzrastu od 8 godina. Limitirajte ga makar pubertetom.

Haos
2 godine prije

video.corriere.it/esteri/caos-tunisia-proteste-piazze-presidente-sospende-parlamento

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI