SAD spremne za rat sa Kinom

SAD i Kina
36 komentara

Američki Kongres bi odobrio direktnu vojnu konfrontaciju s Kinom ako bi Peking pokrenuo napad na Tajvan, rekao je predsjednik komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul za Fox News u petak navečer. Predstavnik republikanaca iz Teksasa razgovarao je iz Tajpeja tokom trodnevne posjete dvostranačke delegacije tom samoupravnom ostrvu.

Američki zakonodavci bi pristali da se stave na raspolaganje ako ljudi u SAD-u podrže tu mjeru, rekao je McCaul, ne objašnjavajući kako će se tačno mjeriti takva podrška. “Ako bi komunistička Kina izvršila invaziju na Tajvan, to bi sigurno bilo na stolu i nešto o čemu bi razgovarali Kongres i američki narod”, rekao je, dodajući da “ako američki narod to podržao, Kongres će uslijediti”.

Međutim, McCaul je insistirao da je “sukob uvijek posljednje sredstvo” i opisao posjetu američke delegacije kao način da se “pruži odvraćanje Kini”. Američko-kineski odnosi su ranije bili zategnuti zbog posjeta američkih delegacija Tajvanu, koji Kina smatra neotuđivim dijelom svoje suverene teritorije. Predstavnik je također ostao pri stavu da rasprave o potencijalnoj upotrebi sile od strane Amerike u indo-pacifičkoj regiji služe kao „odvraćanje mira“ budući da „nemate NATO na Pacifiku“. Postupiti drugačije značilo bi pozivanje na “agresiju i rat”, tvrdi McCaul.

Peking se više puta protivio kontaktima Tajvana sa SAD. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu da je pitanje Tajvana “prva crvena linija koja se ne smije prijeći u odnosima Kine i SAD-a”.Washington se formalno pridržava politike Jedne Kine, po kojoj se Tajvan smatra sastavnim dijelom Kine. U isto vrijeme, SAD imaju bliske neformalne odnose sa samoupravnim ostrvom i snabdjevaju ga oružjem.

Washington je posljednjih mjeseci pojačao vojnu podršku Tajvanu. U Wall Street Journalu je objavljeno da SAD planiraju povećati svoje prisustvo trupa na ostrvu sa 30 na između 100 i 200 vojnika kako bi pomogli Tajvanu da učini ostrvo “težim za napad” . Početkom marta, američki State Department je također objavio da odobrava prodaju oružja Tajpeju, uključujući 619 miliona dolara vrijednu municiju za borbene avione F-16.

U subotu je kineska vojska najavila pokretanje trodnevnih vježbi u Tajvanskom moreuzu. Vježbe, održane u isto vrijeme kada je McCaulova posjeta Tajpeju i samo dan nakon što se tajvanski lider Tsai Ing-wen vratio iz SAD-a, osmišljene su kao upozorenje Tajvanu i ” spoljnim snagama”, saopštila je kineska vojska.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Tajwan je veliki zalogaj za Kinu, pogotovo kad se Japan oteo sa povoca. Utjesiti ce se sa povratkom dijela Sjevernih tetitorija koje su odlepršale u 19. stoljeću.

Max
1 godina prije

SAD zaostaju za Kinom u razvoju za Kinom poglavito u području hipersonočnih projektila.

Tupko Glupko
1 godina prije

Pazi ovo: “…ako bi komunistička Kina…”, a imaju kapitalistički sustav žestok skoro kao američki 😃
Pogledam tko je to izjavio, a ono isluženi fosil od 62 godine koji je pola života proveo dok je još postojao SSSR, ostala mu indoktrinacija iz mladosti.

“…da SAD planiraju povećati svoje prisustvo trupa na ostrvu sa 30 na između 100 i 200 vojnika kako bi pomogli Tajvanu da učini ostrvo “težim za napad”.
Jbt, mora da su to sami Supermani, Spidermani, Iron Mani, Fantastične Četvorke da zaustave Kineze 😃

Ante
1 godina prije

Uzalud je Americi zapoceti hladni rat s Rusijom ako nije to isto napravila s Kinom. Europu nece nitko pitati, Amerika ce se otkaciti od Kine a EU ce slijediti. Postavlja se pitanje – kad se Amerika i EU otkace od Kine kako ce ovi Rusofobi iz bivse Jugoslavije to opravdati? Do sad su provali opravdati mrznjom naspram Rusije koristeci neko svoje osobno iskustvo s Srbijom, kao Zeljko i Hiber. Stock pokusava nametnuti rusofobiju zbog svog iskustva u Bosni zato jer su neki Rusi u privatnom svojstvu ratovali na strani Srba. Kad su sirili Rusofobiju imali su neke mutne argumente koji su prolazili samo kod njima slicnima ali nikad nisu uspili nametnuti to siroj javnosti. Kako ce naci opravdanje za mrziti Kinu? Jeste li primjetili kako su studenti na fakultetu primili Macrona? Primili su ga bolje nego kao pop star. Tako su i Rusi tretirali Francuze, Nijemce, Englkeze do prije 2014… Čitaj više »

Sir Oliver
1 godina prije

SAD spreman za još jedan poraz.

SunGo
1 godina prije

Kojim god tokom krenu dogadjaji u Tajvanu, USA uvijek profitira.
Ako Tajvan proglasi nezavisnost a Kina ne napravi nista super za Ameriku.
Ako Tajvan proglasi nezavisnost a dodje do rata bit ce ogromno razaranje i industrija nece pasti u kineske ruke, ponovo super za USA.
Amerika je tako geografski pozicionirana da do nje ne moze doci do rata a da bi to 100% osigurala pravi nerede po Aziji i Europi.
Tako je i Britanija radila za vrijeme British Raj. Ona se sirila po svijetu a ohrabriva ratove u kontinetalnoj Europi na taj nacin sto je odrzavala tzv. Ravnotezu Sila.
Cim bi netko ojacao u Europi Englezi bi se okrenuli protiv njega na stranu slabijeg.

Franjo Vinkovski
1 godina prije

U ratu protiv Kine USA nema nikakvih šansi. Mogu američke svinje samo blefirati, kao i ovom članku. Ako i dođe do tog rata, onda je cjela planeta u ratu, a tu zapad sigurno gubi sve pozicije.

abc
1 godina prije

Ukrajina računa na mobilizaciju u zapadnim zemljama kako bi pomogla Kijevu u ofenzivi. O tome je ispričao umirovljeni pukovnik Anatolij Matvijčuk.
Ukrajina se nada da će popuniti redove vojske za ofenzivu kroz mobilizaciju u zapadnim zemljama. Štoviše, svi će biti pozvani, bez obzira na bolesti i kašnjenja.
Paradoks leži u činjenici da u Ukrajini ne manjka tenkova i oružja, već samih Ukrajinaca. Praktički ih nema. Pobjegli su rekao je Matviychuk.
Mislim da sada računaju na to da će im dati bjegunce koji su se nastanili u Poljskoj, Europi, Engleskoj, Francuskoj, on je dodao. Upravo zahvaljujući tim snagama Ukrajina planira pokrenuti ofenzivu.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Hajmo junaci 👍👍👍 !!! Pokažite od čega ste !!! Nemoj samo … Mi ćemo ovo – mi ćemo ono a na koncu — TRT – PRD !! Nijesmo baš za direktnu konfrontaciju 🤣🤣🤣 … Drugim riječima … OVI NAM MOGU I DOMA UZVRATIT 😱 .

Ivan Bgd
1 godina prije

Klaus Švab i Peking odredili datum letnjeg zasedanja globalista u Kini!
Sasatanak u junu “okupiće preko 1.500 globalnih lidera iz biznisa, vlade, civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i takozvane inovatorime i akademike, u ključnom trenutku za globalni ekonomski oporavak“.
Ako zarate sa Kinom to znaci da i standard americkih gradjana zele da svedu na africki nivo, ili “Necete imati nista”! Tajvan je toliko vazan da ce zrtvovati srecu i blagostanje amerikanaca?!
Nista nije slucajno, i svi oni sjajno saradjuju, a mi se primamo na dimne zavese koje pustaju.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. što se mene tiče – DABOGDA NOĆAS POČELO, ili, barem 12. 4….. MOJA PORUKA KINEZIMA; ZMIJI TREBA SATRATI GLAVU, DAKLE PRVE 3 NUKLEARNE BOMBE NA – LONDON – BERLIN I ONDA NA WASHINGTON.

goran
1 godina prije

av av av av e to radi kina,dok ameri ujedaju

Babilon
1 godina prije

Ako dođe do sukoba ovih supersila ne piše nam se dobro.

Marko9
1 godina prije

Kaze Mali iz Pariza da Europa ne bi smjela sljediti USrane u sukobu s Kinom. Govorio je on tako I za Rusiju. USrani nece pitati nista EU, oni ce je uvuci u konflikt.

Long
1 godina prije

Kina zastupa visepolarni svijet – bolje za EU, bolje za nas svijuh

Noname
1 godina prije

Potpuno odsustvo zajedničkih vrijednosti i odsustvo kršćanskih vrijednosti na Zapadu doveli su do vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril. “Lažna diplomacija iz doba detanta je nestala. Postavljen je zadatak uhvatiti nas golim rukama, bez ikakvog rata, zaluditi nas, uvući u svoj svijet, usaditi nam svoje vrijednosti. Ali naš narod i naše vodstvo shvatili su da su te vrijednosti u suprotnosti s našima, jer Sveta Rusija, hvala Bogu, čuva kršćanske vrijednosti, koje su bile uključene u sustav nacionalnih vrijednosti. Kada je postalo jasno da više nema ničeg zajedničkog, sve je to dovelo do vojnog sukoba”, rekao je sudionicima objeda nakon liturgije u Hramu Krista Spasitelja na blagdan Ulaska Gospodnjeg u Jeruzalem. S njim, dodao je patrijarh, Rusija ne povezuje ništa materijalno i to je dokaz ispravnosti njenog stava. “Mi branimo svoju vjeru, svoj moralni sustav vrijednosti. Ne želimo roditelje broj 1 i broj 2. Ne želimo da… Čitaj više »

Sefer
1 godina prije

Nema večeg zla od amerike

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI