SAD: Teheran krši nuklearni sporazum o isporukom dronova Rusiji

Napad kamikaza dronovima
22 komentara

SAD su u ponedjeljak optužile Iran da je prekršio uslove nuklearnog sporazuma sa Zapadom iz 2015. prodajom dronova “kamikaza” Rusiji. Moskva je, međutim, izjavila da koristi samo “ruski hardver”.

Rusija je koristila autonomnu lutajuću municiju za razorni učinak u svojim napadima na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu posljednjih sedmica. Leteći na maloj visini, ove bespilotne letelice mogu da izbegnu tradicionalne sisteme protivvazdušne odbrane pre nego što bombarduju svoje ciljeve, a priča se da koštaju delić cene projektila koje kijevske snage ispaljuju da bi ih presrele.

Karakterističan dizajn dronova sa delta-krilom naveo je ukrajinske i zapadne zvaničnike da tvrde da se radi o iranskim bespilotnim letjelicama Shahed-136.

“Ranije danas su naši francuski i britanski saveznici javno iznijeli procjenu da je iransko snabdijevanje ovim bespilotnim letjelicama Rusiji kršenje rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel novinarima u ponedjeljak. “Ovo je nešto sa čime se slažemo.”

Usvojena 2015. godine, rezolucija Vijeća sigurnosti 2231 postavlja uslove iranskog nuklearnog sporazuma sa SAD-om, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom, u kojem je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ograničeno ublažavanje sankcija. Rezolucija uključuje embargo na izvoz iranskog oružja, a iako su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma 2018., Washington tvrdi da embargo na dijelove projektila pokriva izvoz dronova i da važi do 2023. godine.

Teheran je negirao da je pružio oružje bilo kojoj strani sukoba u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da nije dobio “nikakvu informaciju” o navodnoj upotrebi iranskih dronova u Ukrajini.

„Koristi se ruski hardver“, rekao je on i dodao: „vi to dobro znate. Ima ruske oznake.”

Fotografije olupine s mjesta eksplozije u Ukrajini pokazuju dronove koji nose rusku oznaku “Geran-2″, navodno lokaliziranu verziju Shahed-136.

Ruska upotreba takozvanih ”kamikaze” dronova izazvala je paniku u Ukrajini, a video snimci pokazuju kako vojnici očajnički pucaju na njih iz malokalibarskog oružja. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdi da je Ukrajini potrebno novije i naprednije oružje protivvazdušne odbrane sa Zapada kako bi se suprotstavila prijetnji, iako ni Pentagon trenutno nema efikasnu metodu odbrane od ovih dronova.

DronoviiranrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Već sami naslov ukazuje o kakvom apsurdnom ‘sporazumu’, svojevrsnom Frankensteinu, se zapravo radi. Nuklearni ‘sporazum’ koji je vremenom, na inzistiranje Izraela, počeo uključivati sve i sva. I onda se, kao, čude da Iran “ne poštuje” njihove stavke. Da se Izraelu ispune sve želje Iranci bi kolektivno morali prestati disati.
Uostalom. Zašto bi jedna neovisna država morala najvećoj terorističkoj sili na planeti ispostavljati račune? Ovo nije samo pitanje trgovine (iako se već priča o povećem interesu za nabavku iranskih dronova od strane 20+ zemalja) nego i iranske osvete amerikancima.
Možete biti sigurni da se Sulejmani odozgo smije kad vidi kako američko oružje, instruktori i plaćenici lete u zrak bilo gdje na planeti.

Max
1 godina prije

Rusi imaju svoje dronove, A Ukrajinci koriste Turske i Američke.

tihobl
1 godina prije

Tri fabrike u Rusiji proizvode sporni dron. Prodaju ga ruskoj armiji po cijeni 800$ i jos pri tom zaradjuju.
Sad je pitanje koji oligarsi su vlasnici tih fabrika (a zapad se uzda da ce oligarsi srusiti Putina).

Rudar
1 godina prije

Koliko zemalja na ovoj planeti proizvodi legendarni AK-47 ?
A možda smo u zabludi i svaki komad AK-47 je direktno isporučen iz Ruskih pogona.
Hmm, sad sam u dilemi.

Voltaire
1 godina prije

Sto je ovoj garnituri..vladara u USA ?????. Kakve veze ima dron sa. SAD su u ponedjeljak optužile Iran da je prekršio uslove nuklearnog sporazuma sa Zapadom iz 2015. prodajom dronova “kamikaza” Rusiji.Bojim se da je Zapad u velikome dreku.  

Sardelino
1 godina prije

Davno je to bilo kad su Iranci sofisticirano prizemnili i to u komadu napredni američki dron.
Teheransko sveučilište ulazi među 10 najprestižnijih sveučilišnih centara u svijetu tako da Irancima ne nedostaju stručnjaci svih profila.
Tako da su Mosadova svako toliko ubojstva pojedinih stručnjaka ćorava rabota.

Ringo10
1 godina prije

E nasli se koji ce palamuditi o krsenju sporazuma

ANTIFASISTA
1 godina prije

Problem je jedino da SAD krsi svojom nicim izazvanim neizmjernim agresijama ne samo medjunarodne zakone o vojnom djelovanju, vec krsi i medjunarodni HUMANITARNI SPORAZUM. Zbog svih svojih djelovanja protiv drugih drzava SAD zasluzuje da ih se iskljuci iz svih medjunarodnih organizacija i da mu sve drzave uvedu sankcije i zabrane svali oblik suradnje pa iulaz SAD gradjanima na teritorije drugih drzava kao i zabranu izvoza njihovih roba.

Nekoime
1 godina prije

Pa zar nije USA napustila sporazum?

Dokurčilomi
1 godina prije

Nisam znao da su Iranci napravili dronove na nuklearni pogon.

Voltaire
1 godina prije

????. Kakve to veze ima sanuklearnim sporazumom. I ove Ameri prolupali skroz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI