SAD tvrde da je kineski borbeni avion “neprofesionalno presreo”.

F16 - napad
43 komentara

Američki špijunski avion koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora imao je bliski susret sa kineskim borbenim avionom prošle nedelje u, kako su američki zvaničnici tvrdili, ” neprofesionalnom presretanju”.

Kineski pilot izveo je “nepotrebno agresivan” manevar, leteći svojim lovcem J-16 tik ispred nosa američkog izviđačkog aviona RC-135, navela je u utorak američka indo-pacifička komanda (INDOPACOM). Komanda je objavila video snimak incidenta, koji navodno pokazuje kako J-16 prolazi ispred američkog aviona i uzrokuje da se pilotska kabina RC-135 potrese u turbulencijama iza njegovog traga.

“RC-135 je izvodio sigurne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom zračnom prostoru, u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je INDOPACOM. “Sjedinjene Države će nastaviti da lete, prodaju i rade – bezbedno i odgovorno – gde god to međunarodno pravo dozvoljava.” U saopštenju se dodaje da će američke snage nastaviti da lete „uz dužnu pažnju bezbednosti svih plovila i aviona prema međunarodnom pravu. Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbedno iu skladu sa međunarodnim pravom.”

Kineski zvaničnici nisu odmah komentarisali incident ili izjavu SAD. Peking se ljutio na tvrdnje Washingtona o sličnim incidentima u prošlosti, optužujući američke snage za provokacije i narušavanje suvereniteta Kine. Kinesko ministarstvo odbrane optužilo je američke zvaničnike za “čistu klevetu i propagandu” zbog incidenta prošlog decembra u kojem je kineski borbeni avion navodno zujao u krugu od šest metara od američkog ratnog zrakoplovstva RC-135. Obje strane su za skori sudar okrivile drugu.

Najnovija kontroverza dolazi usred rastućih tenzija između SAD-a i Kine. Kineski zvaničnici prekinuli su obrambene i klimatske veze sa SAD prošlog augusta, navodeći provokacije u Tajvanskom moreuzu, a administracija predsjednika Joea Bidena oborila je navodni kineski špijunski balon u blizini obale Južne Karoline u februaru. Samo ove sedmice, Kina je odbila zahtjev za sastanak između američkih i kineskih ministara odbrane kada bi obojica trebali biti u Singapuru na sigurnosnoj konferenciji u junu.

F16J16kinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

A sto americke NATO svinje rade u blizini Kine? Trebali su ga Kinezi odmah srusiti pa vise ne bi leprsali tamo gdje im nije mjesto. Zamislite kako bi seronje reagirali da kineski avion leti u blizini Amerike? Kad ce konacno izbori pa da Ameri uklone tu bandu demokrata jednom za uvijek. Zelim im Trumpa za uvijek 🙂

Dupla Kamilica
10 mjeseci prije

Šta bi tek mogli reći Iračani, Afganistanci, Libijci, Sirijci i drugi da imaju pravo glasa?

GMBH
10 mjeseci prije

Što su onda rušili one balone kad su i oni letjeli na međunarodno dozvoljenim visinama? Licemjerstvo, ništa novo od njih.. Jedini zakon koji oni poštuju je ‘kak mi paše’ i jedino što prihvaćaju i razumiju je gola sila.

Mrčikola
10 mjeseci prije

Gospon sudac, mirno sam stajao na uglu i džepnim nožićem čistio nokte, kad je, odjednom, pokojnik leđima nasrnuo na mene i nabio se na nožić…i tako jedno osamnaest puta.😁

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Bio bi pravi cherry on top da je kinez prsnuo malo benzine po pederu

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Sta KINEZI traze u juznom KINESKOM moru i smetaju americkim spijunskim avionima?

Covek moze samo da se smeje, i place, jer je covecanstvo toliko glupo da pusi ovakve price i smatra da su amerikanci “dobri momci”, a svi drugi su losi.

hiber
10 mjeseci prije

Presreo kinez boing pa se kur*i, da je podletio pod F35 ne bi ga bilo, a niti bi to mogao.

hiber
10 mjeseci prije

Treba vremena da Japan uhvati proizvodnju. Do tada se Kinezi mogu nesto kur*iti. Kad im odjednom doleti raketa, onda ce imati uzak izbor, kao i sada Putin.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. glupi “beach boysi” se ponašaju kao razmažene glupače kada im pukne nokat ili slično…… Daleko ste od kuće u tuđoj zemlji? Zašto?…….. Što radite na drugoj strani 🌎 planete i zašto?.. Tko vas je zvao i zašto? Zašto ste u tuđoj zemlji i zašto? Zašto? Zašto letite nad tuđim zemljama i zašto?..

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“RC-135 je izvodio sigurne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora”

A što američki špijunski avion leti iznad Južnog kineskog mora na suprotnom kraju zemaljske kugle od SAD-a?
Je li skuplja podatke o tome kako Kina misli napasti SAD?

Max
10 mjeseci prije

A što je kineski pilot trebao radit? Twerking?

gogo
10 mjeseci prije

naglasak je ” u kineskom moru ” Američka stoka štiti svoje granicu sa kinom !

Perun
10 mjeseci prije

To sto americke NATO svinje rade u blizini Kine je iz straha od Kineza ….A sto americke NATO svinje rade u Bosni i Hercegovini i na tzv. priznatom Kosovu i sire na prostoru Balkana . to je strah od Balkanaca ….. ,,bombarderi”( citaj komsic i becirevic) iz federacije pozdravljaju bombardere koji lete iznad BiH neba….SFSN…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI