SAD upozoravaju da bi Rusija mogla rasporediti nuklearne bombe u Bjelorusiju

Topol-M
21 komentar

Predložene ustavne reforme mogle bi otvoriti put do više atomskog oružja na kontinentu, tvrdi Washington.

Rusija bi mogla postaviti nuklearno oružje u susjednu Bjelorusiju prema uvjetima novog nacrta ustava Minska, tvrdi visoki dužnosnik američkog State Departmenta, dok Washington i Moskva nastoje postići dogovor o europskim sigurnosnim jamstvima.

Govoreći na posebnom brifingu iza zatvorenih vrata u utorak, neimenovani američki dužnosnik izrazio je zabrinutost da bi predložene promjene mogle “ukazati na planove Bjelorusije da dopusti raspoređivanje i konvencionalnih i nuklearnih ruskih snaga na svom teritoriju”.

Prema riječima visokog predstavnika, takav bi potez predstavljao izazov za europsku sigurnost i mogao bi zahtijevati odgovor zapadnih dužnosnika.

Dužnosnik je također rekao da su “zabrinjavajuća izvješća o kretanju ruskih postrojbi prema Bjelorusiji, koja su navodno pod okriljem redovito zakazanih zajedničkih vojnih vježbi”. U ponedjeljak je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko najavio da će njegova zemlja i Rusija održati zajedničke vojne vježbe u blizini istočnih granica NATO-a i Ukrajine u veljači.

“Ono što je vrijedno napomenuti je da kada se to točno dogodi, to svakako izaziva zabrinutost da bi Rusija mogla namjeravati rasporediti snage u Bjelorusiju pod krinkom vježbi kako bi potencijalno napala Ukrajinu sa sjevera”, tvrdi zamjenik State Departmenta. “Bilo bi potpuno neprihvatljivo kada bi Bjelorusi bili uključeni u takav napad”.

Međutim, Vladimir Džabarov, prvi zamjenik predsjednika moskovskog odbora Vijeća Federacije za međunarodne odnose, rekao je u srijedu da trenutno nema planova za postavljanje atomskog oružja na bjeloruski teritorij.

“Lukašenko je već predložio da se, ako je potrebno, ruske nuklearne snage rasporede na teritoriju Bjelorusije. Ali, koliko ja znam, to nije uznapredovalo u prethodnim razgovorima, nema pregovora”, rekao je.

Zabrinutost Washingtona dolazi nakon što je Bjelorusija prošlog mjeseca objavila svoje prijedloge izmjena temeljnih zakona zemlje. Čini se da je uklonjen odlomak u sadašnjem ustavu koji propisuje da Bjelorusija “namjerava svoj teritorij učiniti zonom bez nuklearnog oružja, a državu neutralnom”. Međutim, u najnovijem nacrtu taj je odjeljak zamijenjen klauzulom koja “isključuje vojnu agresiju sa svog teritorija protiv drugih država”, otvarajući nagađanja da bi Minsk mogao dopustiti stacioniranje atomskih bojnih glava u zemlji.

Krajem studenog, bjeloruski je moćnik rekao da bi Rusija trebala rasporediti atomske bojeve glave na teritoriju njegove zemlje ako se NATO-ovo nuklearno oružje napreduje prema istoku kroz Europu.

BjelorusijaNuklearno oružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
2 godine prije

Sve vise verujem da je ovo isto ko korona sve dogovoreno.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Onda najbolje da odma bace preventivno sve bombe na njih pa smo svi lepo mirni…

tuf
2 godine prije

Schnell, schnell, mein Fuhrer… treba sada u Ukrajinu brže-bolje postaviti nuklearne bombe od strane amerikanaca.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

“Naravno, ako pogledate kartu svijeta, vidjet ćete da je Amerika velika, a Bjelorusija mala!
Аli, sa druge strane, ako pogledate kartu Bjelorusije, tamo Amerike uopće i nema!”
Lukašenko

nekoime
2 godine prije

Rusi postavljaju nuklearno oružje na svojem teritoriju i na svojem kontinentu.

Pablo
2 godine prije

Netko u EU je dobro odigrao svoju ulogu, namjestio Rusiji Bjelorusiju.
Tako da su ove dvije zemlje integrirane.
Bit ce dvije drzave, dva imena, dvije zastave, jedna vojska pod dva imena, jedan mirovni i ekonomski sistem ali dva imena nesto jace nego sto je EU.

Ali od tih think-tank iz EU i iz Marshalovog Plana i Rand Corporation i slicnih ustanova nece bas NITKO zakonski odgovarati.
Nece odgovarati ni DW ni BBC ni Washington Post a oni su bili perjanice u tom poduhvatu.

Izgleda malo konfuzno ali nije.

Gledajuci iz americke imperijalne perspektive – netko bi morao odgovarati.
Gledajuci iz rusko-bjeloruske perspektive tako je pravilno da nitko ne odgovara, napravio je dobro djelo.

Tadija
2 godine prije

Sve vise mi pada na ludaru,da bi se ukrainski generali masovno predali Rusima i uspostavili mir i stabilnost izmedju svojih drzava.
Ove globalisticke strukture sto su voljom Zapada sada na vlasti,guraju drzavu u propast i nije im stalo do Ukraine,vec sluze globalistima.

gargamel
2 godine prije

Čuj mogli bi, ja mislim da već jesu.

Zadranin
2 godine prije

@Tadija
Ti vijerujes da ovi ukrajinski politicari sluze “globalistima”.
Ruska vlada zna vrlo dobro da je ukrajinska “klika” dosla na vlast uz pomoc americkog novca i da sluze interesima Bijele Kuce, to jest interesima americkog imperijalizma.
E sad jesu li globalisti i americki imperijalizam jedno te isto?
Ne znam, na internetu nisam nasao.
Americki imperijalizam ima atribute globalizma ali da centar moci bude Amerika, americka vojska, americki novac i americka svjetska policija…onda kakav je to globalizam?

reg
2 godine prije

Vojno je Rusija u prednosti. Hoce li hrvatski vojnik rado ratovati pod NATO zastavom negdje na ruskoj granici? Nece.
To vrijedi i za francuskog, spanjolskog vojnika. Nakon pocetnih gubitaka u ovim nato zemljama ce nastati urnebes protiv rata. Rusija moze ratovati i mora jer se brani od zvjeri koji je zelu rastrgati. Jedino bi imali pocetni elan Poljaci i Balti da ratuju.
Mislim isto da Amerika ne bi zeljela zrtovati svoje vojnike.

mirkko
2 godine prije

Ayatollah Raisi in Russia
The President of the Islamic Republic of Iran 
je odrzao govor u ruskoj dumi ili saboru ili parlamentu.
Slabo MSM pisu o ovome, skoro nista.

Weteran
2 godine prije

Nisu ih ni pomerali od kada ih je tamo instalirao Staljin!

Weteran
2 godine prije

Nisu ih ni pomerali od kada ih je tamo instalirao Staljin!

Count
2 godine prije

Da . I sto vi tu jos mozete I smijete uciniti ?! Dajte jos jedno priopcenje I hitno u osnutak orkestra ” Veseli Afghanistanci i bijeda postojanja ” – za uveseliti pucanstvo !

Max
2 godine prije

Bjelorusija može postaviti što god hoće a nikakve agresije na Ukrajinu iz Bjelorusije neće biti. Rakete u Bjelorusiji jamac su njezine sigurnosti od Zapada koji joj stalno prijeti i uvodi sankcije. Nuklearnu silu ne može nitko terorizirati.

abc
2 godine prije

Rusija treba da postavi nuklearne bombe na američke granice. Samo to može izlječiti zapadne psihopate.

Keki
2 godine prije

Je, sve su ludi za radijacijom u praktički vlastitom dvorištu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI