SAD upozoravaju na kineski nuklearni razvoj

SAD i Kina
17 komentara

Ako strateško odvraćanje ne uspije, nijedan drugi odbrambeni plan neće funkcionisati, navodno je upozorila američka strateška komanda.

Kina je na ivici da napravi proboj u svojim sposobnostima nuklearnog naoružanja koji bi doveo do velike promjene u globalnoj bezbjednosnoj ravnoteži, napisao je admiral Charles Richard, šef Strateške komande SAD, u svjedočenju pripremljenom za saslušanje na Capitol Hillu, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak.

Predviđeno je da se zvaničnik sastane sa pododborom za izdvajanja za odbranu Predstavničkog doma na saslušanju iza zatvorenih vrata u utorak. „Zadivljujuća ekspanzija“ kineskog strateškog nuklearnog arsenala znači brzo rastući rizik za Washington, smatra Richard.

Admiral posebno govori o testiranju hipersonične jedrilice lansirane interkontinentalnim balističkim projektilima u Pekingu, sprovedenom u julu 2021. godine. U operaciji je hipersonično vozilo letjelo oko 40.000 kilometara više od 100 minuta, prema svjedočenju. To je bila „najveća udaljenost i najduže vrijeme leta bilo kog sistema oružja za kopneni napad bilo koje države do sada“, navodno je rekao.

Ovaj tehnološki napredak od strane Kine bi značio „ozbiljne implikacije po stratešku stabilnost“, upozorio je Richard, dodajući da se američke vojne sposobnosti i strategije oslanjaju na „pretpostavku da je strateško odvraćanje, a posebno nuklearno, održivo“.

„Ako strateško ili nuklearno odvraćanje ne uspije, integrisano odvraćanje i nijedan drugi plan ili sposobnost Ministarstva odbrane neće funkcionisati kako je predviđeno“, dodao je on. Kao rezultat toga, američka strateška komanda vjeruje da će SAD možda morati da se suoče sa dva potencijalna protivnika koji posjeduju ogromne i modernizovane nuklearne arsenale: Kinom i Rusijom.

Obje ove države sada imaju sposobnost da „jednostrano eskaliraju sukob do bilo kog nivoa nasilja, u bilo kom domenu, širom svijeta, bilo kojim instrumentom nacionalne moći, i u bilo koje vrijeme“, navodno je napisao admiral u svom svjedočenju.

Richard već duže vrijeme upozorava na brzu promjenu strateškog balansa. On je već izjavljivao, tokom svoje posjete Evropi u oktobru 2021, da će kombinovani nuklearni kapaciteti Kine i Rusije poslati SAD u „neistražene vode“. U to vrijeme, on je takođe upozorio da je Peking sada prilično sposoban da sprovede „svaku moguću strategiju nuklearnog angažovanja“.

Američki mediji izvještavaju – najmanje od sredine 2021. – da Peking navodno gradi više od 100 raketnih silosa u pustinji u zapadnom dijelu zemlje. Sada je Richard govorio o „nuklearnim raketnim poljima“ sa oko 120 silosa svaki koji bi Pekingu obezbijedili „robusnu“ sposobnost da stigne do kontinentalnog dijela SAD.

Američki admiral je takođe optužio Moskvu i Peking da razvijaju strategije „prinude“ kojima bi SAD trebalo da budu spremne da se „suprotstave“. On je posebno tvrdio da bi Rusija mogla pokrenuti taktički nuklearni napad manjeg obima protiv nenuklearne članice NATO kako bi natjerala vojni blok da se povuče u bilo kom potencijalnom sukobu kao dio svoje navodne strategije „eskalacije radi deeskalacije“.

Admiral je takođe primijetio da je Moskva ponovo pokrenula svoj program strateških nuklearnih bombardera Tu-160, koji je nazvao „podvigom koji nije viđen od Hladnog rata“.

Peking je prošle sedmice optužio Washington za pokušaje da „obuzda i potisne” Kinu i Rusiju, nakon što je Bidenova administracija Kinu nazvala svojim „najvažnijim strateškim konkurentom”. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin je tada savjetovao SAD da ne „uspostavljaju zamišljene neprijatelje, ignoriše legitimne bezbjednosne brige drugih zemalja i podstiče blokovsku konfrontaciju“, dodajući da bilo kakvi pokušaji obuzdavanja neće uspjeti.

kinaNuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 godine prije

Nama malima je svejedno, nas će svakako šaltati onaj ko pobjedi. Sad samo dali ćemo imati sreće pa izabrati pobjednika da nas plaho ne drnda, to je pitanje je svih pitanja. A to hoćeli se pomjeriti globalna ravnoteža i kako, sad zavisi s koje strane gledaš. Ako si amer a kina preuzme glavnu riječ nije dobro, a ako si kinez i postaneš biti kolovođa e to je nešto.

abc
2 godine prije

USA jako zaostaju za Kinom. Sve lopovske sankcije prema ostalim državama, če joj se vratiti kao jak bumerang. To se u stvari več dešava. Dolar je počeo gubiti status svetske rezervne valute. Sve više država se okreče drugim načinima trgovinskog plačanja.
Tone i tone papirnog dolara če na kraju završiti u pečima. Nikom neče trebati.

iiiistina
2 godine prije

……..ma evo i malo neuobičajeni prilog-komentar jer ne znaju da postoji i slobodarski logicno Bez panike! Opusti se! Adam i Eva kažu Bogu da ih je Putin natjerao da jedu zabranjeno voće EDEN — Čovječanstvo je bilo uronjeno u grijeh i smrt nakon što su prvi čovjek i njegova žena Eva prekršili Božju zapovijed i jeli sa stabla s kojeg im je jasno bilo zapovijedano da ne jedu. Međutim, nove informacije pokazuju da u priči ima više nego što se prvobitno mislilo. Prema izvorima, nakon što ih je Svevišnji uhvatio na djelu, par ga je podsjetio da je za sve to doista kriv Putin. “Gospode, da budem pošten, NISAM odgovoran”, rekao je Adam odlučno. Moja supruga je ta koja mi je dala voće, a očito su je prevarile ruske dezinformacije koje je širio Vladimir Putin. Ne mogu puno učiniti po tom pitanju. Putin je odgovoran.” Tako je započeo dug život… Čitaj više »

Ivan
2 godine prije

SAD se nikako ne mogu pomiriti s poštenim međunarodnim odnosima prema kojima i druge države imaju pravo na suverenost i razvoj.

2 godine prije

Kopija mog komentara objavljenog na stranici: https://www.logicno.com/politika/nato-cilja-kinu.html Hm…zanimljivo. Površnim bi se pogledom moglo zaključiti da je situacija potpuno analogna onoj kad je Hitler, u svom deliriju svemoći, otvorio i drugi front, što je već iduće godine na svim ratištima davalo evidentne indicije kakav će biti konačan ishod rata i rezultirajuće stanja stvari, što se kroz četiri godine i potpuno realiziralo. I ovakva teza itekako ima smisla, i odgovara istini, ali daje samo djelomični pregled stvarnog stanja stvari. Hitler je naime bio psihopat (ne samo u onom “kolokvijalnom”, nego baš u kliničkom značenju riječi, mada ću u daljnjem tekstu – ne baš potpuno ispravno – koristiti aproksimativne svakodnevne pojmove, da bi čitaocima bilo razumljivije što nastojim reći) i u tom pogledu, nadam se, nema dilemi. Uz to je bio i paranoik (dakle: ne striktno psihološki rečeno, već u svakodnevnom smislu riječi), a takvima mentalni deliriji ne mogu nego samo rasti, i… Čitaj više »

Davor drugi
2 godine prije

Najefikasnije rješenje ovog problema, a u korist ostatka čovječanstva bio bi direktan konvencionalni oružani napad USA na Kinu, a potom kopnena invazija američke vojske na istu.
Po ostatak čovječanstva ja vidim samo sve pozitivne aspekte i efekte takvog jednog sukoba, a niti jedan negativan.
Poslije i tijekom takvog jednog rata, bude nam svima bolje.

Max
2 godine prije

Kina vojnotehnički napreduje na svim poljima- Motnarica zrakoplocstvo oklop Alionaj razvoj koji najviše brine SAD su nuklearni i hiperonični projektili koji odnose prevagu na stranu Kine.

Lenko
2 godine prije

Isus je jedina nada svijeta koja pobjeđuje ovu tamu svijeta koja nas okružuje.
Čovječanstvo se nalazi u gorem stanju nego prije potopa.
Čovječanstvo se guši u grijehu.
Mržnja i pohlepa vladaju u scima. Đavolsko djelo.
Svijet će popiti talog iz kaleža božanskog gnjeva za nebrojne grijehe.

Zdravi bili. Mir bio s vama. Bog! Bog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI