SAD upozoravaju Ukrajinu da možda neće nastaviti isti nivo podrške

Amerika i Ukrajina
13 komentara

Nivo vojnog finansiranja Washingtona za Ukrajinu mogao bi se na kraju smanjiti, posebno kada zemlja bude u stanju da “stane na svoje noge”, rekao je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Miler je to rekao tokom redovnog brifinga za novinare, odgovarajući na pitanje o potencijalnim promenama u američkoj strategiji za Ukrajinu. Portparol je insistirao da je Vašington uvek težio da Ukrajina postane sposobna da se sama brani i na kraju bude „nezavisna“ nacija.

“Uvijek smo jasno stavljali do znanja da želimo da Ukrajina bude nezavisna zemlja; to znači da može stati na svoje noge. Ali mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, to je politika Sjedinjenih Država, dokle god bude potrebno”, rekao je Miler.

Međutim, vojno finansiranje Kijeva je predodređeno da presuši u nekom trenutku u budućnosti, upozorio je on. Taj trenutak još nije stigao, rekao je Miller, rekavši da je potreban novi finansijski paket za Kijev.

„To ne znači da ćemo nastaviti da ih podržavamo na istom nivou vojnog finansiranja kao što smo radili 2022. i 2023. godine. Mislimo da to ne bi trebalo da bude potrebno jer je cilj da se u krajnjoj liniji tranzicija Ukrajine… da se pomogne Ukrajini da izgradi sopstvenu vojnu industrijsku bazu kako bi mogla samostalno da finansira i da gradi i nabavlja municiju”, objasnio je portparol.

Miler je rekao da je “kritično” za američki Kongres da usvoji dodatni zakon o finansiranju Kijeva, jer je to najhitnije za Ukrajinu i druge njene pristalice na Zapadu. Nacrt zakona je ostao u neizvjesnosti nakon što ga je Kongres odložio krajem prošle godine, odgađajući rasprave za poslije praznične pauze, nakon sedmica pregovaranja između zakonodavaca, koji se nisu uspjeli složiti oko toga.

Nacrt zakona naišao je na snažno protivljenje brojnih republikanskih poslanika, koji žele da povežu finansiranje iz inostranstva za domaća pitanja, odnosno borbu protiv ilegalne migracije i jačanje granice SAD-a.

U isto vrijeme, drugi veliki donator – EU – također je iskusio poteškoće s dodjelom novih sredstava za Ukrajinu. Na planiranu četverogodišnju šemu vrijednu oko 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) Mađarska je krajem prošle godine stavila veto, a razmatranja o njoj pomjerena su do 2024. godine.

Millerove primjedbe dolaze pošto je ukupna vrijednost zapadne pomoći Kijevu premašila 200 milijardi dolara, prema procjenama Moskve. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je statističke podatke o pomoći koju su Ukrajini dostavile oko 54 zemlje, a ukupni troškovi se procjenjuju na već preko 203 milijarde dolara.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hik!
4 mjeseci prije

Evo je američki dug prešao 34.000.000.000.000$ (usdebtclock.org)

Magefun
4 mjeseci prije

pusiona, a ponadali se ameri i VB da ce se domoci sirovina…sve ce to opet biti Rusija

Max
4 mjeseci prije

To znači da su gotovi Ili NATO ulazi u igru što se sve češće spominje.

abc
4 mjeseci prije

Sve to je samo pokušaj medijskog zavođenja Rusa, da se opuste, postanu podcjenjivački i počnu praviti na ratištu veče greške. Dok god ima ukrajinska nacistička strana dovoljno streliva, granata i raketa, da pobija rusko civilno pučanstvo i granatira mirne ruske gradove, vrtiče, škole i bolnice, sve dotle če ruska strana smatrati, da ukrajinska nacistička vojska ima više nego dovoljno naoružanja.
Zapadna propaganda je totalno nelogična i providna, što daje utisak, da zapad rat protiv Rusije gubi na svim frontama, tako vojno, financijski i gospodarski.

Noname
4 mjeseci prije

Zalužni poludio: priznao velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima da se sami krenu boriti protiv RusijeGlavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni prepoznao je velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima Rade da se sami odu boriti protiv Rusije.Zaluzhny je, tijekom rasprave o projektu mobilizacije, bio ogorčen: “S kim da se borim? Ili se okrenite svijetu i pitajte ljude tamo, ili se idite boriti ako ne pružate. Trebaju mi ljudi, Rusi su ih već pozvali 400.000″, citira izvor publikacije vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. “Bit će 80 dana obuke za svakog novaka”, “ali dajte mi ljude”, zahtijevao je Zalužny. Istodobno se usprotivio novačenju zatvorenika i kriminalaca u vojsku: “Što je vojska za loše ljude?” “Trebam ljude… s kim bih se trebao boriti” (vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Zalužny) Jedan od narodnih zastupnika citira emotivne riječi Zalužnyja koje je rekao danas tijekom rasprave o prijedlogu zakona o mobilizacija… Čitaj više »

Noname
4 mjeseci prije

Bivši časnik američkih oružanih snaga Scott Bennett rekao je da ukrajinska vojska iz očaja udara po školama i vrtićima za novogodišnje praznike jer su poraženi na bojnom polju. U razgovoru za Izvestiju objasnio je da su ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski i njegovi zapadni nadzornici pod vodstvom američkog predsjednika Joea Bidena namjerno odabrali dječje ustanove kao metu. “Vidio sam očaj ukrajinskog političkog establišmenta koji smo vidjeli u zadnjih nekoliko dana kada su Ukrajinci ispalili više od 16 projektila na grad Donjeck na Novu godinu . Mete ukrajinskog udara bile su zgrade dječjih centara, dječjih ustanova i igrališta”, rekao je. Kako je primijetio Bennett, ukrajinski borci posebno gađaju civilne ciljeve u kojima ima puno djece. Bivši američki vojni časnik primijetio je da ukrajinska vojska i režim Zelenskog čine strašne zločine protiv čovječnosti. Stručnjak je njihove postupke usporedio s agonijom nacista prije poraza u Velikom domovinskom ratu. “Unatoč činjenici da su u biti… Čitaj više »

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“…da se pomogne Ukrajini da izgradi sopstvenu vojnu industrijsku bazu kako bi mogla samostalno da finansira i da gradi i nabavlja municiju.”

S kojim novcima? Oni su bankrot.

Tko će spriječiti Ruse da im unište vojnu industriju dalekometnim raketama ili vojnim avionima kada/ako ju ponovno sagrade?
Ukri uskoro neće imati sa čime, Zapad im više nema što/ne zeli slati i sigurno ne misle ući u Treći svjetski rat zbog Ukrajine.

Izgleda da je sada popularno pričati ovu mantru, ovih dana je i Macron to izjavio.
A svi znaju da je laz.
I ukrajinskim vlastima je više nemoguće to sakrivati od svoje javnosti.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Do sada je Ukrima kum hebao mladenku, kum se izdovoljio i odlazi, a mladozenja impotentan 🙄

eks
4 mjeseci prije

Ne treba verovati Amerikenjcima. Oni su lažovi i prevaranti. Ima CIA crne fondove (novac) od droge (CIA je najveći narko diler na planeti) i bezbroj načina da nastavi sa finansiranjem i doturanjem oružja Ukro nacistima. Ovaj rat svakako vode Pentagon i CIA i ne treba se zavaravati da će oni priznati poraz. Samo je pitanje vremena kada će i zvanično poslati NATO trupe na front. Za sada NATO vojnici, specijalci i oficiri su prisutni pod maskom “plaćenici” i “dobrovoljci” .

Zvone
4 mjeseci prije

Ovi ameri žive u nekom svom univerzumu. Ukrajina je zemlja koja ništa ne proizvodi i potpuno zavisi od zapada. Osim toga je to totalno korumpirana zemlja i zbog toga če uvjek samo čekati na pomoč.

tihobl
4 mjeseci prije

Od 435 milijardi oruzja poslatog Zelenskom samo je 100 milijardi donacija (po americkim izvorima). Ostalo su krediti i lizing.
Podaci su od prosle godine i tad su se poceli pitati kako ce im tvz. Ukrajina vratiti dugove. Tad je krenula prica o proizvodnji oruzja u bivsoj Ukrajini. Svabe su krenule sa gradnjom fabrike leoparda u Galiciji, a kad su poljaci objavili na kojoj lokaciji pored nekg sela radovi su obustavljeni. Turci su takodje odustali od fabrike dronova nakof ruskih pogodaka po Dnjepetrovsku.
Sve ovo imate na sajtu od prsle godine, sad pisem po sjecanju. Ovaj novi amricki plan o smanjenju slanja oruzja jer ce Zelenski izradjivati svoje nije nista novo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI