SAD vjeruju da još nije vrijeme za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine

Ukrajina i Rusija
16 komentara

Washington vjeruje da je prerano razgovarati o mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva jer nijedna strana nije spremna za takve pregovore, rekao je u nedjelju za Fox News koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) za strateške komunikacije John Kirby.

Na pitanje da li američki predsjednik Joe Biden treba da “gura” Rusiju i Ukrajinu ka mirovnim pregovorima, Kirby je umjesto toga rekao da je “vrijeme da SAD nastave podržavati Ukrajinu”. Cilj Washingtona je da osigura da Kijev “odluči o pobjedi” u sukobu koji je u toku i “pod kojim uslovima”.

“Ne želimo da vidimo Ukrajinu poraženu od Rusije i zato nastavljamo žuriti sa pomoći”, rekao je visoki zvaničnik NSC-a, dodajući da su samo SAD već dodijelile 7 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Govoreći o mogućim budućim razgovorima, Kirby je rekao da će vam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “reći da sada nije vrijeme za te razgovore”. Ni ruski predsjednik Vladimir Putin “nije pokazao nikakve naznake da je zainteresiran za pregovore”, dodao je američki zvaničnik.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi Kijev mogao okončati sukob za jedan dan tako što bi naredio svojim trupama i nacionalističkim snagama da polože oružje i ispune zahtjeve koje je postavila Moskva. Rusija je ranije optužila Ukrajinu za odugovlačenje mirovnih pregovora, koji nisu održani od marta. Ukrajinska strana je insistirala da će se vratiti za sto samo kada bude u “jačoj pregovaračkoj poziciji”. Glavni pregovarač Kijeva David Arakhamia sugerirao je prošle sedmice da bi takav trenutak mogao doći krajem avgusta.

Peskov je u nedjelju rekao da su SAD i njeni saveznici ti koji se “klade na nastavak rata” i sprečavaju Kijev da čak i razmišlja o miru. Kremlj vjeruje da će doći vrijeme za razgovore, jer bi zdrav razum na kraju pobijedio.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
duki
1 godina prije

Da!!
Još nije poklano dovoljno Ukrajinaca Jebem vam mater preko bare SADISTI
Dao bog da vam ovo stigne TAMO !!

Tupko Glupko
1 godina prije

Cilj Washingtona je da rat u Ukrajini što dulje traje – time izravno gospodarski uništavaju svog najvećeg gospodarskog takmaca Europsku Uniju, prisiljavaju ju da kupuje oružje od izuzetnih i nekoliko puta skupji američki LNG plin od ruskog, a Rusiju ekonomski i vojno
izrabljuju.
Njima odlično – rat daleko od njih, zarada na glupim Europljanima fenomenalna, pokušat će ga proširiti i na druge europske države i prekinuti sve spone Rusije i Europe.

Na žalost, u Europskoj Uniji skoro da i nema razumnih političara koji vide da to vodi njezinom neminovnom gopodarskom, vojnom i političkom urušavanju.
Titanik tone, a glazba svira na palubi.
I nitko niti da pokuša spasiti brod, već namjerno buše dodatne rupe da još brže potone.
Kao da žele izazvati što prije ogromne nemire i demonstracije širom Europe.
Izuzetnima to, naravno, savršeno odgovara.

Od sutra litra goriva na benzinskim pumpama 16 kuna.
Zapamtite čija je to zasluga.

ogo
1 godina prije

Nista potisivati jer poslije rata dolazi gore nego rat naplata dugova

Njonjo
1 godina prije

Iz Japana javljaju da ce demokeatski zapad kupovati rusku naftu 50% ispod trzisne cijene.

aha
1 godina prije

SAD izvor najvećeg zla.Ne govorim za sav narod koji obitava na tom području.Zna se na koga se misli.

Max
1 godina prije

Prvo prodaja orućja i rat pa kad ih izgine dovoljno , Onda će biti truli mir.

Sardelino
1 godina prije

Zelenski je u prvim mjesecima rata bio spreman potpisati uvjete za njegov kraj a koje je postavila Rusija. Pročitao sam da se to dogodilo za vrijeme pregovora u Istanbulu.
Međutim njegov mentor, smutljivac Đonson, odgovorio ga je od potpisivanja, obećavaju mu brda i doline.
London ta brda i doline obećava i dalje sa namjerom da rat što duže traje.
Zelenski je upao u Englesku spiralu iz koje se više ne može izvući.

Otpornik
1 godina prije

Pa kad ste vidjeli da ratni huškači kojima rat odgovara pozivaju na pregovore i prekid rata? Mir za njih nije opcija.

gargamel.
1 godina prije

A kad si se probudila?

gargamel.
1 godina prije

Pregovori su opcija za gubitnicku stranu, sto se tice Rusije samo bezuslovna kapitulacija nacistickog okota, i protjerivanje zapadnog Nato sljama na granice iz 1997g.Sa manje se ruski narod nece sloziti, tako da politicari cak ni Putin nemaju drugi izbor.

sandokan
1 godina prije

Sad znamo zašto je bilo ono, ne saditi , ne žaniti, ne obrađujte njive pa dobijate pare od EU za nerad , sad to došlo na naplatu za unazad u vrlo visokim cenama, malo su nas planski zaj…..

Samo U Prolazu
1 godina prije

I rat ce trajati dok to SAD-u odgovara, ili dok ima Ukrainaca da ginu. A EU uspjesno reze granu na kojoj sjedi 🙁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI