SAD zabrinute zbog nenamjernih posljedica naoružavanja Ukrajine

Indija - tenkovi
26 komentara

Politika američke vlade naoružavanja Ukrajine pogoršava kašnjenja u isporuci oružja Tajvanu, objavio je u nedjelju Wall Street Journal, pozivajući se na zvaničnike Kongresa i vlade upoznati s tim.

SAD su potrošile više od 18,2 milijarde dolara na sigurnosnu pomoć Kijevu, uključujući artiljeriju dugog dometa i raketne sisteme, otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi krajem februara, prema Pentagonu. Istovremeno, zaostatak u isporukama Tajpeju je navodno porastao sa više od 14 milijardi dolara na 18,7 milijardi dolara od prošlog decembra.

Rečeno je da je obećano, ali još neisporučeno naoružanje koje uključuje 208 protivtenkovskih oružja Javelin i 215 protivzračnih raketnih sistema sa ramena, oba koje je Tajvan naručio 2015. Tajvanska vlada nije komentarisala izvještaj, ali njeno Ministarstvo odbrane je ranije ove godine priznao da SAD možda neće isporučiti određene narudžbe prema rasporedu “zbog promjena u međunarodnoj situaciji”.

U izjavi za Wall Street Journal, glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je da će SAD “nastaviti marljivo raditi na pružanju sposobnosti Tajvanu što je brže moguće, a istovremeno će osigurati da se Ukrajina može odbraniti od ruske agresije”.

Vijest o problemima s isporukom dolazi dok globalni lanci opskrbe i dalje rade na oporavku od poremećaja uzrokovanih pandemijom Covid-19, a SAD optužuju Peking da podstiče tenzije oko Tajvana.

Peking smatra ostrvo, koje ima zasebnu vladu od kasnih 1940-ih, dijelom svoje teritorije i oštro se protivi svakom obliku diplomatskog priznanja ili strane vojne pomoći Tajpeju.

Tokom samita u Indoneziji 14. novembra, američki predsjednik Joe Biden sastao se sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom i iznio zabrinutost zbog “sve agresivnijih akcija” Pekinga prema Tajvanu, navodi Bijela kuća. Kineski list Global Times citirao je Xija koji je rekao da je ostrvo “crvena linija” Pekinga, istovremeno pozivajući Washington da poštuje politiku jedne Kine, što znači da nijedna zemlja ne bi trebala tretirati ostrvo kao nezavisnu državu.

OružjeSADtajvanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
1 godina prije

A tek kad se budu pojavili Javelini i Stingeri na „trzistu“. Bice veselo.
Ode avionce, ode kamionce.
A u pozadini kuka hor: „Sto mi? Sto smo bogu skrivili?“

Гавран
1 godina prije

Upravo je na Tajvanu, na lokalnim izborima pobedila prokineska stranka.

Max
1 godina prije

Ja ne vjerujem da SAD mema dovoljno oružja.

Umpah Pah
1 godina prije

Kina može Tajvanu prodati

brže i jeftinije slično oružje ?

tihobl
1 godina prije

Украјина је припремала операцију заузимања Крима за 2023. годину, тврди The Economist.

У публикацији се наводе речи бившег команданта ваздухопловних снага Украјине Михаила Забродског, који је рекао да “операција повратка Крима била је планирана за 2023 годину”.

tihobl
1 godina prije

Pisao sam prije nekoliko dana da su borci DNR koji su se vratili sa hersonskog pravca pricali da su unistili dva poljska bataljona, a treci prepolovili, te da je od ostataka sklopljen jedan bataljon. Evo porvrde i sa druge strane:

Пољски медији први пут од почетка рата објавили су своје губитке.

Пријављено је око 1200 погинулих и неколико хиљада рањених пољских држављана.

tihobl
1 godina prije

Украјина се суочила са великим проблемима у вези са опремом за рестаурацију енергетског система, јер је резерва већ искоришћена, а неће бити могуће набавити је од других земаља.
Ово је изјавио бивши министар енергетике Иван Плачков.

“То посебно важи за моћне трансформаторе који нису у резерви. Не можемо их набавити у другим земљама, јер постоји друга класа напона, посебно за високонапонску опрему”, рекао је Плачков .

Он сматра да је потребно прикупити средства и наручити код приватних компанија за производњу нових агрегата – али у сваком случају они могу бити готови најраније за 4 месеца.

tihobl
1 godina prije

Ukropi ginu i na teritoriji NATO:

Оружане снаге Украјине и Одбрамбене снаге Естоније претрпеле су губитке у Летонији.

Њихов аутобус се сударио са камионом који је ишао из Пољске за Естонију.
Ово је саопштила прес служба Одбрамбених снага Естоније.

У болницу је упућено 26 особа са повредама, а возач је преминуо на месту удеса. Међу повређенима је и један естонски војник. Не зна се тачно колико је страдало војника Оружаних снага Украјине. Познато је да су скоро сви у аутобусу били украјински војници.

tihobl
1 godina prije

Hезадовољство у САД изазива и неефикасна употреба оружја. Украјинци су оптужени да су испалили на руске беспилотне летелице вредне 20.000 долара,ретке пројектиле од 150.000 долара – а затим тражили од Запада да их испоручи више.

Dragan
1 godina prije

18 milijardi pravih dollara ili samo dodatno Štampanih koje idu Zelenskom na račun??

nessy
1 godina prije

Eto, na kineske ‘agresivne akcije’, imamo USA ‘defenzivne i mirotvorne akcije’, u Juzno Kineskom moru i oko Tajvana, cca 10.000km od USA granica. Trube oni svoju propagandu, valjda jos ima idiota koji to puse. USA ce ‘marljivo naoruzavati Tajvan’. Svaki put kad netko (npr. Ukrajina) ispali americku raketu, netko tamo zaradi par stotina tisuca dolara. Naravno da ce biti marljivi, i ja bih bio.

tihobl
1 godina prije

Zelenski prepada narod da ce i ove sedmice rusi izvesti nove udare. A ne kaze da mu trafostanice gore zbog prepoterecenja i bez ruskih raketa.

nessy
1 godina prije

Nakon povlacenja Rusa iz Afganistana, ameri su otkupljivali svoje Stingere na pijaci oruzja u Pesavaru. Slicno ce biti i ovaj put.

hiber
1 godina prije

Baš će Tajvanu pomoći bacači tipa “kamena sa ramena”. Jedino je pitanje da li ce se otok pokusati mirno preuzeti ili invazijom? U slučaju invazije u kojoj ce Tajvan pruziti otpor, neminovna je intervencija Japana Problem je brzo i sofisticirano naoružavanje Japana, koji u pozadini takoder smatraju da je Tajvan njihov otok, samo čekaju da se poslože karte. Japan uskoro postaje treća vojna sila svijeta, ali na konceptu na koji se Rusija saplela potonućem Moskve. Grade se dvije super PZO platforme-razarači, a napadački projektili samo se štancaju u tisućama. Zato je za Xija Taivan otok koji mu postaje sve dalji i nedostižniji, što vise prijeti invazijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI