SAD zarađuju milijarde po cijenu života Ukrajinaca

Dmitry Peskov
18 komentara

Kijev treba da shvati da Vašington zarađuje milijarde na ratu u Ukrajini dok obični Ukrajinci ginu, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u petak.

Peskov je to govorio dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken priznao da je velika većina novčane pomoći Kijeva potrošena u SAD. “90% sigurnosne pomoći koju smo pružili zapravo je potrošeno ovdje u Sjedinjenim Državama s našim proizvođačima,” rekao je na brifingu zajedno s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom. “Dakle, ovo je također bila dobitna dobit koju moramo nastaviti.”

Upitan da prokomentariše izjavu, Peskov je rekao da SAD zarađuju milijarde od sukoba i da Ukrajina to treba da razume. “Oni nisu glavna briga za SAD”, ​​primijetio je glasnogovornik, “glavna briga za SAD uvijek su bili oni sami, čak i po cijenu velikog broja ukrajinskih života.”

SAD su obećale više od 100 milijardi dolara pomoći, uključujući vojnu opremu, od početka vojne operacije Moskve u februaru 2022. – više nego bilo koji drugi ukrajinski sponzor.

Blinkenova izjava o prednostima američkog vojno-industrijskog kompleksa podsjeća na izjave šefa Pentagona Lloyda Austina na Reaganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Kaliforniji prošle sedmice. “50 milijardi dolara našeg dodatnog proračunskog zahtjeva protjecalo bi kroz našu odbrambenu industrijsku bazu”, kako bi se popunile zalihe oružja koje je iscrpljeno zbog upotrebe za snabdijevanje Ukrajine, izjavio je američki ministar odbrane.

On je to sažeo kao „najambiciozniji pokušaj modernizacije u skoro 40 godina“.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirao je na X (bivši Twitter) da SAD nisu motivirane željom da pomognu Ukrajini, već “ogromna dobit koju kompanije bliske Bajdenskoj administraciji ostvaruju od toga”.

U međuvremenu, nedostatak uspjeha na frontu samo je povećao molbe Kijeva za više sredstava. Na američkom Institutu za mir u utorak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Andrej Yermak, upozorio je da odlaganje američke vojne pomoći izlaže Kijev “velikom riziku da izgubi ovaj rat”.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u posljednjih nekoliko sedmica borila se s republikanskim zakonodavcima kako bi progurali još jedan zahtjev za dodatnim budžetom od 111 milijardi dolara, od čega je više od polovine namijenjeno Ukrajini.

Nakon što je zahtjev za budžet blokiran u Senatu, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby morao je na konferenciji za novinare priznati da Bijela kuća ne može ponuditi nikakva jamstva Kijevu. “Nismo u poziciji da damo to obećanje Ukrajini, s obzirom na to gdje su stvari na brdu”, rekao je on.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

I šta je sada novoga rekao ? …i šta meni i svijetu vrijedi što to znam(o)? … Amerika je kapitalistička i suverena država i može štampati novca koliko god hoće i za što hoće. Ratna tehnika i takvi proizvodi se najbrže troše od svih drugih proizvoda (Amerika je ujedno i majka i otac tržišne ekonomije) pa je samo potrebno nahuškati rat a onda se ubaciti kao pokrovitelj i eto ti profita bez limita a domaći robovi imaju pune ruke posla … i tako Amerika svoj standard života gradi na nevolji i smrti drugih naroda i država još od prvog svjetskog rata kada se europski doseljenički šljam (uglavnom židovi) tamo ukorijenio i sistematski pod noge stavio cijeli svijet… (Rusiju nisu fizički osvojili jer im koristi baš takva kakva jest i oko svega se sa njom dogovaraju) …daj radije ljudima otvori vidike o manipulacijama medicine (i ona je Američka) i o tzv… Čitaj više »

Anketa
4 mjeseci prije

A da rusi zeznu amere, menu se iz ukrajine I mirno gledaju kako se ovi pate bez nove zarade?

4 mjeseci prije

Propaganda kreira sliku onako kako želimo da je vidimo, istina pravu sliku “zakucava u glavu”! Koliko god neki Ukrajici bili fanatični neprijatelji Rusa, teško da mogu da izgace iz glave činjenicu da su američko topovsko meso…

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Šta ti je crni kamen…… proda skalameriju po cijenu vrhunske robe, dogovori poravnavanje gradova i sela pa dogovori obnovu tih istih. Sada otvori skupklje tržište izrael i palestinu, jer hebi ga ipak se izraelu lakše proda škart koji košta milijarde…. Svi pričaju o ruskoj zaradi od nafte a nitko o američkoj što je na rekordnima proizvodnje. Svi pričaju o omaeričkoj zaradikao ovaj blinker što ponekad doda da je 90 posto od silnih milijardi upumpano u američko tržište i obnovu….. a nitko o ruskoj industri što se obnovila i ponovo postaje biti neovisna o bilo kome. I šta slijedi poslje zaustavljanja partija?? Pa rusija obnovljena industrija, amerika obnovljena industrija, kinu neću ni spominjati, bliski istok svakako svi mu vire iz dupeta, afrika se oslobodila europljana. A šta osta nama u vrloj europi?? Oni malo zapadni pederluk i zeleni što iz arapskog svijeta što iz agenda a mi malo istočni koji ipak… Čitaj više »

Josip
4 mjeseci prije

Amerikaci moraju izmisliti ciljano cjepivo od kojeg ce izumrijeti u kratko vrijeme doslovno sav olos demokrata ako zele spaiti Ameriku od pakla..

tihobl
4 mjeseci prije

Трампов син:

 „Америка не мора да настави да финансира бескрајни рат који нема пут до победе. Нема више великих ратова, нема више финансирања војно-индустријског комплекса! За оне од вас идиота, Украјина је овај рат изгубила доста давно, ми их само држимо на апаратима за одржавање живота бескрајним новцем!”

tihobl
4 mjeseci prije

Супруга Зеленског рекла да јој је било веома болно да види знаке да жеља да помогне Украјини можда бледи.

Max
4 mjeseci prije

Točno.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Antony Blinken priznao da je velika većina novčane pomoći Kijeva potrošena u SAD. “90% sigurnosne pomoći koju smo pružili zapravo je potrošena ovdje u Sjedinjenim Državama s našim proizvođačima”.

Eto.
A što i zašto daje EU? To isto ide direktno na račune.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI