SAD žele da kazne banke povezane sa Rusijom

Amerika - Kongres
14 komentara

SAD bi sankcijama mogle ciljati više banaka povezanih s Rusijom i spremne su da pooštre provođenje postojećih ograničenja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.   

Sankcije koje su uveli Washington i njegovi saveznici “imobilizirali su oko 80% sredstava u ruskom bankarskom sektoru”, rekao je šef Ureda za koordinaciju sankcija američkog State Departmenta James O’Brien.

Prošle godine Rusiju su pogodile sveobuhvatne ekonomske sankcije Zapada, koje su uključivale mjere da se ruska centralna banka isključi iz međunarodnog finansijskog sistema, dok je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi banke zamrznuto. Mnoge od najvećih ruskih banaka izbačene su iz globalnog sistema za razmjenu finansijskih poruka SWIFT.

“Tražimo dodatne banke i finansijske institucije da vidimo kako se Rusija nosi sa vanjskim svijetom. Vrlo je moguće da će biti još akcija”, rekao je O’Brien.

To dolazi u trenutku kada EU priprema novi paket sankcija koji će navodno uključiti više ruskih banaka. Evropska komisija je predložila da se najveći ruski privatni zajmodavac, Alfa banka, onlajn banka Tinkoff i komercijalni zajmodavac Rosbank, odvoje od SWIFT-a, izjavila su Rojtersu dva diplomatska izvora iz EU pod uslovom da ostanu anonimni.

“Sada gledamo kako sankcije, uključujući finansijske sankcije, mogu biti najefikasnije”, rekao je O’Brien. Upozorio je da, iako ograničenja dozvoljavaju globalnu trgovinu ruskom naftom i drugim proizvodima, SAD će provjeriti banke i njihove klijente “kako bi vidjeli koje kompanije i stranke mogu imati koristi od finansijskih transakcija povezanih s Rusijom”.

U međuvremenu, nisu sve bankarske veze na meti zapadnih sankcija. Gazprombanka, banka koja opslužuje ruskog energetskog giganta Gazprom, nije sankcionisana zbog svog značaja u procesuiranju plaćanja za ruski gas, koji neke zemlje EU, poput Austrije, Mađarske i Italije, i dalje kupuju.

„Iako je većina važnih ruskih banaka sankcionisana, postoji mnogo toga izvan tog perimetra na šta biste mogli da idete“, rekao je Nikolas Veron iz Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju, istraživačkog centra u Vašingtonu.

Međutim, dok zagovornici sankcija kažu da postoji mnogo prostora da se nametnu još sankcija zemlji, oni također priznaju da je “ipak, Rusija dokazala da se može prilagoditi”.

rusijaSADSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rusija se puno bolje i brže prilagođava europskim sankcijama Rusiji nego Europa.

Ali što to vrijedi znati kada su europski političari na daljinskom upravljaču Washingtona.

Ista stvar je bila i za odobrenja Covid cjepiva – što donese američka FDA, europska EMA isto za par mjeseci.

medo2
1 godina prije

I to spada u terorizam, americki terorizam

Roky
1 godina prije

Nije da zele nego ce ih kazniti jer to mogu samo oni i niko vise na planeti, mozda zalosno ali to govori o njihovoj moci.

neon
1 godina prije

Zar ruska “vlada” i narod imaju svoju centralnu banku? Prvi put to cujem… Ja mislio da je Banka “Rusije” privatna Rotsildova banka kao i ona banka u Bazelu – BIS. Zato me cudi ovo: “…da se ruska centralna banka isključi iz međunarodnog finansijskog sistema…” Pa jel zbilja iskljucena??? Da jest, koji bi to bio dar Ruskom narodu, da se nacionalizuje Banka “Rusije” pa da ne treba ovo “Rusije” stavljat pod znake navoda… A na celu “ruske” poslovne Alfa banke je Rotsildov sunarodnik Zidov Mihail Fridman. Zar bi Rotsildi stvarno blokirali imovinu i poslovanje svog burazera? Tesko mi nesto povjerovat…

Amar
1 godina prije

Dajte jos sankcija,ali nista ne pomaze,vasi saveznici ukrajinski nacisti su unisteni.Zasto amerika umjesto sankcija ne posalje vojsku u ukrajinu? Oni su navodno najjaca vojska na svijetu,a ne smiju protiv Rusa i njihove zastarjele tehnike?

neon
1 godina prije

Zar ruska “vlada” i narod imaju svoju centralnu banku? Prvi put to cujem… Ja mislio da je Banka “Rusije” privatna Rotsildova banka i njegovih kompanjona kao i ona banka u Bazelu – BIS. Zato me cudi ovo: “…da se ruska centralna banka isključi iz međunarodnog finansijskog sistema…” Pa jel zbilja iskljucena??? Da jest, koji bi to bio dar Ruskom narodu, da se nacionalizuje Banka “Rusije” pa da ne treba ovo “Rusije” stavljat pod znake navoda… A na celu “ruske” poslovne Alfa banke je Rotsildov sunarodnik Zidov Mihail Fridman. Zar bi Rotsildi stvarno blokirali imovinu i poslovanje svog burazera? Tesko mi nesto povjerovat…

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo – Vlada RH priprema prodaju narodnih obveznica, minimalan ulog 500 eura, misle skupiti milijardu eura na takav način, najavljuju kamatu od 3% godišnje.
Upis ide u dva kruga za građane, prvi će biti od 22. veljače do 1. ožujka.
U kupnju narodnih obveznica moći će ući i investitori.
Ovako nešto pokretati u doba kada je godišnja inflacija preko 10% i ne zna se koliko će trajati..
😃

Max
1 godina prije

Uzalud trud.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI