SAD žele da se Ukrajina bori protiv Rusije uz manji budžet

SAD i Ukrajina
31 komentar

Nedostatak rezultata ljetne kontraofanzive Kijeva na Rusiju i problemi s kojima se Bijela kuća suočava u izdvajanju veće pomoći Ukrajini prisiljavaju na preispitivanje vojne strategije za cijeli sukob, objavio je New York Times u ponedjeljak.

Washington se zalaže za konzervativni, odbrambeni pristup sljedeće godine koji bi uključivao borbu “uz manji budžet”, navodi list, pozivajući se na izvore u američkoj vladi.

Međutim, ukrajinski generali i visoki zvaničnici navodno planiraju hrabar napredak, za koji njihovi američki kolege vjeruju da se temelji na “nerealnim očekivanjima” o budućoj vojnoj pomoći. Kijev želi artiljerijske granate u količinama koje ne postoje u zapadnim zalihama, rekli su skeptici za Times.

Dok Vašington gura Kijev da usvoji svoj pristup, general Christopher G. Cavoli, najviši američki komandant u Evropi, preuzeo je veću ulogu u obračunu s Ukrajincima, navodi se u izvještaju. Pentagon će također tražiti da general-potpukovnik Antonio A. Aguto Jr. često posjećuje Kijev kako bi „direktnije radio sa vojnim vrhom zemlje na poboljšanju savjeta koje nude Sjedinjene Države“.

Moskva doživljava sukob u Ukrajini kao dio proxy rata koji predvode SAD protiv Rusije, u kojem vjeruje da Washington upućuje sve ključne pozive. Američka vlada tvrdi da Kijevu daje samo ono što mu je potrebno da osvoji, a donošenje odluka prepušta ukrajinskim zvaničnicima.

SAD i Ukrajina krive jedna drugu za neuspjeh šestomjesečne kontraofanzive Kijeva, u kojoj je nastojao da zauzme teritorije pod kontrolom ruskih snaga. Kirev je proglasio povratak granicama prije 2014. kao jedinim prihvatljivim ishodom sukoba. Rusko ministarstvo odbrane procijenilo je gubitke Kijeva tokom guranja na više od 125.000 vojnika i 6.000 komada teškog naoružanja.

NYT je rekao da američki zvaničnici tvrde da Ukrajina ne mora ponovo preuzeti zemlju, već samo postići “neke strateške i simbolične pobjede” kako bi ojačala svoju ruku prije “poziva na mirovne pregovore kako bi se rat neizbježno ponovo pokrenuo”.

List nije dao nikakav uvid u to da li Bijela kuća vjeruje da će Kijev na kraju morati prihvatiti teritorijalne ustupke Rusiji. Republikanski senator JD Vance sugerirao je da je to slučaj tokom intervjua za CNN u nedjelju. Tvrdio je da “niko zapravo ne vjeruje” da će Kijev ostvariti zacrtani cilj i da Washington ne bi trebao pisati “više blanko čekova” kako bi podržao tu ambiciju.

Prošle sedmice, opozicija GOP-a u američkom Kongresu uspjela je blokirati zahtjev Bijele kuće za više od 110 milijardi dolara stranih sigurnosnih sredstava, uključujući i Ukrajinu.

SADukrajinaVojni Budžet
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
4 mjeseci prije

Jesu li američki savjetnici specijalizirali u Vijetnamu ili Afganistanu?

Mrčikola
4 mjeseci prije

…što znači da se glavni teret financiranja rata prebacuje na europsku sirotinju…bit će; šaljite Ukrajini da ne pošaljemo vas.😁

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Off the record, ali zanimljivo:

Sluzbena web-stranica Vlade o Covidu, broju zarazenih, umrlih, hospitalizianih, izoliranih, cijepljenih u Hrvatskoj što su nas do prije godinu dana davili sa dnevnim izvješćima, da bi sluzbenim prestankom plandemije u svibnju ove godine ova izvješća umjesto dnevnih postala tjedna – već tjedan dana ne postoji!
Web-stranica je koronavirus sa hr domenom.

A naša stara znanica ovdje, novinarka 24sata Bojana Mrvoš Pavić širi paniku, evo naslova njezinih tekstova objavljenih u zadnjih pet dana:

“‘Ugasili’ službenu pandemiju, o koroni nema ni podataka, a broj oboljelih je u velikom porastu”
“Hripavac se širi, više od 2000 zaraženih u zemlji. HZJZ: Može biti koban za djecu, cijepite ih”
“Hripavac se širi: Dosad 2.312 oboljelih, HZJZ upozorava roditelje na zakonsku obavezu”
“Necijepljenjem ‘štite’ djecu od autizma, a izlažu ih umiranju”
“U Rumunjskoj epidemija ospica, a kod nas pala procijepljenost: ‘Cijepljenje se sve više odgađa'”

tihobl
4 mjeseci prije

Vlasnici FED boje se da ce amerikancima prekipiti i da ce dovesti na vlast koja ce FED nacionalizovati. Vidjeli su da vecina naroda misli: sto da finansiramo tamo neku Ukrajinu kad ovoliko problema imamo kod kuce. I odmah je u kongresu nastao zaokret. Sve mi diraj osim stamparije – e to je njima glavno.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ukri nikako da shvate da ih izuzetni iskorištavaju kao topovsko meso slabeći vojno Rusiju na dulje staze, te da znaju od prvog dana da Ukri ne mogu vratiti izgubljene teritorije, a nije im niti cilj da sluzbeno zarate sa Rusijom. Ovo je borba za ukrajinske resurse, za priblizavanje NATO-a Rusiji gdje je najgušće naseljena koliko je to moguće (po principu ‘do posljednjeg Ukrajinca’), a ako ne uspije, samo će se povući i reći ‘sorry’ bez ikakvih sankcija niti plaćanja ratnih reparacija, niti suđenja za ratne zločine. Tako je bilo u Vijetnamu, Afganistanu, Libiji, Siriji, Iraku (dva puta) – da spomenemo samo najpoznatije slučajeve – ali Ukri znaju bolje. A sada izuzetni još spominju slabija vojna davanja za Ukrajinu, a uz sadašnja ogromna davanja Ukri imaju baš nikakav učinak na terenu. Dapače, počinju gubiti rat. Zelenski ne pristaje na nikakve pregovore i ustupke, što zapravo odgovara Rusiji u sadašnjoj konstelaciji snaga.… Čitaj više »

Zvone
4 mjeseci prije

Zna se zašto Biden želi po svaku cijenu pomoći Ukrajini. Umalo cijela je u vlasništvu američkih korporacija.

tihobl
4 mjeseci prije

Маријупољ се враћа у живот – Комбинат „Иљич“ поново ради

Hа месту где су се скривали украјински војници, након деминирања, почела су са радом три погона, рекао је за Спутњик заменик директора фабрике Роман Солонар.

Постоји план за обнову овог погона, а ово је за сада само прва фаза. Тренутно компанија запошљава 3.700 људи, а у будућности ће ту радити до 24.000 радника, рекао је он.

Josip
4 mjeseci prije

Al Capone se moze posramiti pred Bidenom

tatamata
4 mjeseci prije

bilo bi lijepo cuti nove hiberove lazi i manipulacije ….ali izgleda da je skonto da se zasro posteno ,,a i manijaka z’bregov nema vise ,,,, oba naucili kaki su im prijatelji ti zapadni partneri …. Tako to biva sa prodanim dusama i olosem , prodali se za kikiriki i misle da ih se cijeni a na kraju ih se sutne kao najvece smece ,,, sto u stvari i jesu

Panonicus
4 mjeseci prije

Ovogodišnje ljetovanje na Krimu je otpalo,kakav je plan urokane ekipe iz Kijeva za skijanje ili ljetovanje slijedeće godine?
Ural?
Soci?
A djiberu?Sto ima u Tokmaku?

Max
4 mjeseci prije

Gini ali uštedi pritom.

tatamata
4 mjeseci prije

manji budjet??? hiberu ,jel to znaci da im salju pracke umjesto tvojih himarsa?

abc
4 mjeseci prije

Ako su Rusi uspjeli pobjeđivati lopatama, moči če Ukrajinci da pobjeđuju kašikama….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI