SAD želi da pošalje ‘iransko’ oružje u Ukrajinu

Zapljenjeno oruzje
9 komentara

Američka vlada pokušava pronaći legalan način da Ukrajini pošalje oružje koje je Iran navodno poslao Hutima u Jemen, ali koje je usput zaplijenjeno, objavio je Wall Street Journal u utorak.

Pozivajući se na anonimne američke i evropske zvaničnike, WSJ je rekao da Bijela kuća traži  “prostor za pomicanje” u propisima UN-a kako bi puške, rakete i municija zaplijenjeni na otvorenom moru mogli biti preusmjereni u Kijev.

Iako je broj zaplijenjenog oružja mali u poređenju sa onim što su SAD i njihovi saveznici poslali Ukrajini u protekloj godini, neimenovani zvaničnici kažu da bi to bila simbolična kazna za Iran koji Rusiju snabdijeva bespilotnim letjelicama – što su i Teheran i Moskva negirali.

“To je poruka da uzmemo oružje namijenjeno naoružavanju iranskih zastupnika i preokrenemo ih kako bismo postigli naše prioritete u Ukrajini, gdje Iran isporučuje oružje Rusiji”, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik za WSJ.

Prema pisanju Žurnala, zaliha iznosi 5.000 pušaka, 1,6 miliona municije za njih, deset protivtenkovskih raketa i oko 7.000 blizinskih upaljača. Plijen je došao sa tri ribarska broda na koja su se američki i francuski mornari ukrcali u posljednjih nekoliko mjeseci u Omanskom zaljevu.

„Šta ovo može promijeniti u ratu?“ Zamjenik ministra informacija Huti, Nasr al-Din Amir, rekao je za Žurnal na pitanje o ideji slanja oružja u Ukrajinu. “Šalju mnogo teže oružje.”

Vašington, Berlin i London najavili su prošlog mjeseca da će Kijevu isporučiti teške tenkove. Od ove sedmice, prema Pentagonu, samo SAD su Ukrajini dostavile preko 100 miliona metaka.

Na sastanku ministara odbrane NATO-a u ponedjeljak u Briselu, generalni sekretar Jens Stoltenberg priznao je da je “trenutna stopa trošenja municije u Ukrajini mnogo puta veća od naše trenutne stope proizvodnje”, za koju je rekao da opterećuje vojnu industriju Zapada i ” iscrpljivanje savezničkih zaliha.”

Rusija je upozorila SAD i njihove saveznike da nastavak slanja oružja Ukrajini rizikuje njihovo direktno uključivanje u sukob i samo odlaže neizbježno.

iranOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ukrajina je prešla na zapadno oružje; Pa im ne treba Iransko.

Dr.
1 godina prije

Ukrajina se puna teskog naoruzanja /tenkovi i topovi/, samo im nedostaje municije i ljudstva…

Dr.
1 godina prije

Ukrajina se puna teskog naoruzanja /tenkovi i topovi/, samo im nedostaje municije i ljudstva…

Ivan
1 godina prije

Pod hitno je potrebno poslati sve oruzje na Ameriku.. I to zracnom postom 🙂

dupla kamilica
1 godina prije

Ako svi igraju za istu stranu, onda je ovo logična vijest.

Damir
1 godina prije

Šta je za Ukrajince bolje, da rat završi odma i da više nitko ne pogine, a krim i ostalo puste Rusima ili da do zadnjeg izginu, još više im unište zemlju i opet ostanu bez Krima i ostalih pokrajina, ili možda je bolje da svi izginu ali ipak vrate zauzete pokrajine, i što ako čak uspiju vratiti te pokrajine, nakon rata će opet biti okupirani samo ne od rusije nego od amerike i zapada koji će nagrnuti svojim firmama u Ukrajinu pod izlikom obnove, a zapravo će ih suptilno pljačkati jer Ukrajina nema čime platiti osim prirodnim resursima, osim toga, što rat duže traje sve su dužniji bagri koja im sad šalje oružje, Amerikanci nikad nikome nisu poklonili oružje nego su sve naplatili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI