fbpx

Sada se Europa žali što je svoju farmaceutsku industriju preselila u Kinu, ali slijedi relokalizacija

Emmanuel Macron - Relokalizacija

Koronavirusna kriza dovela je do spoznaje da su farmaceutske industrije preseljene u Kinu  i Indiju devedesetih godina prošlog stoljeća što je mnogim zemljama ugrozilo veliku razinu farmaceutskog suvereniteta. Ni naše zemlje bivše Jugoslavije nisu bolje prošle. Ono što nije kupljeno, uništeno je. Slijedi relokalizacija…

Francuski Le Figaro diže uzbunu rekavši da su sve zemlje svijeta, a naročito Amerika i Europa, svjesno ustupile Kini značajan dio svog suvereniteta po pitanju lijekova i medicinske opreme. List piše da je Kina trenutno “svjetska tvornica” jer više od 80% aktivnih sastojaka koje koristi farmaceutska industrija, od 80 do 90% sirovina koje čine ove aktivne sastojke, se koristi u Kini za proizvodnju “gotovih” lijekova.

Premještanje je već na dnevnom redu europskih zemalja

Trenutno se zatvaraju mnoge kineske tvornica, što je prouzrokovalo strah od nedostatka vitalnih lijekova.  Sve je to potaknulo vlade i šefove država da razmotre diverzifikaciju i povrat proizvodnih linija na domaće tlo.

„Za 86% bolnica u Europi pitanje nestašice postalo je svakodnevno pitanje. Nazire se nestašica antiinfektivnih lijekova i lijekovi protiv karcinoma, nakon čega slijede lijekovi za hitne slučajeve, reanimaciju, kardiološki lijekovi i anestetici“, upozorava izvješće Francuske nacionalne farmaceutske akademije koju citira Le Figaro.

Prema Brunu Bonnemainu, predsjedavajućem radne skupine za poremećaje u opskrbi, Europa više ne proizvodi ni jedan gram paracetamola. Bolno buđenje se dogodilo u Americi koja je spoznala da 97% lijekova za domaće tržište opskrbljuje Kina.

Međutim, stručnjaci analiziraju poteškoće oko preseljenja u smislu vremena, troškova i znanja kako sve vratiti na domaće tlo. “Proći će godine,  jer su slični procesi u finoj kemiji vrlo složeni, pogotovo što će biti potrebno izmisliti čiste tehnologije i poštivati ​​zelene standarde”, rezimira gospodin Bonnemain i dodaje da “sve to pretpostavlja pravu filozofsku promjenu”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zoran
Gost
zoran
7 mjeseci prije

sta cete,tako je to kada vam zine dupe za novcima,samo da je meni.nikada dosta,a onda vas neko lupi rukom po nosu i onda shvatite da ste se zajebali.nisu u pitanju samo lekovi,tu je i auto industrija,i ostale grane privrede i sve se svodi samo daj novac,jos,jos,samo da imam sto vise.i na kraju ovi kinezi su ludi.da sam ja na njihovom mestu u ovim vremenima krize ni jedan lek,niti zatitne maske,nista ne bih dao evropi i porobio bih je bez ispaljenog metka za deset dana!!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije
Reply to  zoran

Da je obrnuta situacija, baš me zanima bi li Ameri i Europljani prodavali u sadašnjem trenutku medicinski materijal i lijekove Kinezima, kao i slali medicinsko osoblje u ispomoć Kini – a ako da, bi li zadržali postojeće cijene ili bi ih višestruko povećali?
Zorane, krivo razmišljaš – baš sada Kinezi trebaju pomoći Americi i Europi, jer – ne brini – običan narod pamti od koga trenutno kupuje neophodne medicinske lijekove, medicinsku opremu.
Koje države najugroženijim europskim zemljama šalju nasušno potrebno medicinsko osoblje? Kuba, Rusija, Kina.. Nema većeg šamara tzv. Zapadu koji nastoji gospodarski slomiti upravo te države neopravdanim sankcijama/carinama..
A običan narod će platiti konačni ceh ovog prebacivanja proizvodnje lijekova i medicinske opreme iz Kine u Europu kada sve ovo završi, jer ne sumnjam da će im cijena višestruko porasti.

zoran
Gost
zoran
7 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

gospodine,nije problem sto kina proizvodi.problem je sto velikim kompanijama nikad dosta novca.da sve to proizvode u evropi sada nebi bili u stisci.znam odmah ce reci ali to bi bilo tri puta skuplje.da ali bi ga bilo,pa tu je radna snaga,pa tu je porez,pa tu je skolstvo od tih para,pa tu je zdravstvo itd,itd,itd.na to mislim dragi gospodine,magicna rec PROIZVODNJA

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  zoran

xy
U pravu si. Svako trgovačko poduzeće s oznakom d.o.o., d.d. jest osnovano s namjerom stvaranja profita. Ako ga nema, onda poduzeće nema smisla. Osim takvih poduzeća, postoje još i ustanove. Njihova svrha nije stvaranje profita, već je proizvodnja subvencionirana. Ustanova bi trebao biti recimo Imunološki zavod koji bi morao raditi bez obzira na tržišne rezultate, nikako trgovačko društvo.

APajo123
Gost
APajo123
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo za komentar

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije
Reply to  zoran

U zadnjih 30 godina pa i danasnju privrednu situaciju u Evropi odredjuje ENORMNA POHLEPA a sve zahvaljujuci neoliberalizmu.

Ja jesam
Gost
Ja jesam
7 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Mislis ti da mutavi marod to primjecuje. Narod pogleda tri para vijesti u 8 i vec je nazad u toru

miki
Gost
miki
7 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

zaboravili ste Iran spomenuti

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije

Likovi u Indiji su u prosjeku 10-ak puti jeftiniji nego šta HZZO-u prodajuu korporacije koje su sa svojom moći u državi osigurale takvu zakonsku regulativu da mogu derat kožu svima kiji se nalaze u rezervatu zvanom Hrvatska.
Čak je i Milanović u interviewu prij nekoliko dana na glas reka kako državu kamatare i veledrogerije kojima se plaća kamata na dug veća nego šta se u bilo kojoj papirnatoj investiciji danas u svitu more dobit.
A šta bi se dogodilo kad bi HZZO počeja u Indiji nabavljat likove koji bi bez bez “middle man-a” bili 10 puti jeftiniji . . . ?
Šta bi rekla EU komisija . . .?
Šta je to u stvari šta je#e naše koke, a nije pivac?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

U HR imamo Belupo, Plivu, Jadran Galenski, PharmaS Luke Rajića te Yasenka (onog Sirijca u Vukovaru) što se tiče proizvodnje. Veledrogerija ima više i velike su uglavnom u stranom vlasništvu. Imamo preveliku potrošnju lijekova po glavi stanovnika. Cijeli zdravstveni sustav je očito korumpiran. Bolnice su mahom u gubicima, a minus HZZO-a prema dobavljačima je oko 9 mlrd kuna.
HZZO može ići u direktnu kupnju lijekova recimo u Indiji i kupovati jeftinije.No, to nije pravo pitanje. Pravo je – mogu li se razbiti korupcijski lanci koji generiraju minuse.
Logika po kojoj treba kupovati tamo gdje je jeftinije jest upravo ona koja je preselila proizvodnju u Kinu. Eto, ti bi u Indiju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

U Italiji postoji jedan gradić, zove se Arzignano, nedaleko od Vicenze. U tom mjestu se nalazi barem 50 manjih i većih poduzeća koji se redom bave istom djelatnošću – preradom kože. Sve u vezi s kožom (teleće, kravlje, janjeće, ovčje) je vrlo prljav posao, od ‘nastanka’ sirovine do njenog skladištenja, transporta i naposljetku prerade. Njihov proizvod je dakle koža. Za industriju obuće. Svatko želi imati kvalitetne kožne cipele i nitko se ne želi upitati otkud ta koža u koju je ugurao svoja stopala. Koža mora biti skupa zbog cijelog proizvodnog ciklusa. Nastavno – i cipele od kože moraju biti skupe.
S druge strane imao kinesku konkurenciju s jeftinom obućom od umjetnih materijala. Proizvode i prodaju jedni i drugi. Samo što ova skupa proizvodnja traži bogatije kupce. Eh sad – znači da mora biti bogatijih i siromašnijih i eto nas opet u krugu, petljama. Od ideoloških do ekoloških.
Ista stvar je s automobilima. Zapad za sebe ostavlja skuplje proizvode (‘s većom dodanom vrijednošću’). Inače ne bismo ništa proizvodili.

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Šta se postoli tiče to danas sve radi Kina, a u Italiji masu Kineza radi na crno u industriji postoli i to je bilo tako.
E sad šta će bit mi neznamo, ali minja se cila paradigma potrošačkoga društva jer je podilaženje potrošaču došlo na naplatu i sad ko je izvuka lovu izvuka, ko nije popušija je, šta bi reka moj prijatelj kad smo imali 20 godin, ko je je#a, je#a, svanilo je.
Potrošačko društvo se srušilo, nema više, gotovo. Mene to nije iznenadilo jer san na svoje oči frame by frame vidija padanje u dekadenciju. Izgubila se bila svaka regula u svim područjima ekonomije . . . od postoli i auta do turizma. Zamisli koju je objest generirala dekadencia kad mladi turisti kasnih dvadesetih prid jutro požele piće s ledom, a nemaju leda, pa onda pozovu taxi i taxijem idu nekoliko kilometara do automata za led i vrate se sa ledom kako bi popili piće s ledom. To sve na karticu šta će doć na naplatu tek posli. E toga neće više bit. Svi smo upali u neku imaginaciju kako gostu triba stvorit sve šta poželi, ali to je bila zabluda.
Oću reć, svi obrasci rada i života će se prominit, a da nan to nebi teško palo karantenizirala nas je korona. To je isto ka od alkohola otrovanome uguraš mokri šugaman u jaja.
Sad samo triba pratit koja paradigma će zaminit paradigmu “slobodnoga tržišta”, sad više nije ni bitno jeli “slobodno tržište” bila prevara, bitno je pripoznat ono šta dolazi.
Ako neko misli evo samo da ova korona prođe pa ćemo nastavit di smo stali taj se vara. Korona je došla da bi ostala i trenirala nas za nove pobjede.

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Kad imaš vlast korupcija se svede na najmanju moguću miru. To imat vlast pidrazumjeva imat obaviještajne službe pod punom kontrolom, međutim hrvatske obaviještajne službe su pod kontrolom stranih entiteta koji korupciju i generiraju. Hrvatska još nije potpuno spremba za totalnu legalizacijie kakva postoji na zapadu i ta korupcija se naziva lobiranje di oni iz zakonodavnih tijela priko konzultanata uredno izdaju račune za lobiranje i u opisu računa piše “konzultantske usluge”.
Vidili smo i na najnižem nivou kako farmacijska industrija podmićuje doktore . . . a tako je u cilome zdravstvenome sistemu. Kad bi se ministar zdravstva prova obračunat sa korupcijom bija bi odma smijenjen.
Ministre zdravstva predlažu nama nepoznati, a predsjednik vlade ih samo inenuje. Ovome sistemu nema popravka, njega triba srušit, a korona je bila idealna prilika, ali po tome kako se razvija situacija sve manje je šansi.
Šta se Indije tiče to je zemlja koja ima jedne od najboljih kemičara i matenatičara u svitu.
A Hrvatska je dobila Andriju . . . nemogu se načudit kako Hrvati nemogu skužit opsjenare koji ih magijaju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
Gledaš matematički na stvari.
Korupciju ćemo suzbiti tako što ćemo kontrolirati? Postavit ćemo poštene ljude, gdje? U inspektorat? U sudstvo? U obavještajne službe? I kad svugdje dođu pošteni ljudi, onda ćemo biti zemlja bez korupcije. Eto happy anda, čisto hoolywoodski.
A onda će nam netko potkupiti kontrolore i jbg, pade sustav. Imamo mi i danas inspektorat, kontrolore i kontrolore kontrolora. Očito nije problem u kontroli. Problem dolazi iznutra te se ne može izvana rješavati.
Vraćamo se na početak. Jesi li prodao dušu ili nisi.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA….kažeš problem je iznutra? Šta za tebe predstavlja “unutra” kada sam siguran da znaš da postoje ljudi koje granice država ne interesuju! Te granice im služe samo da bi te lakše kontrolisali, njihove granice su ceo svet, planeta Zemlja. Vlade tih zemalja postavljaju oni, podvale di demokartaiju jer te tako najlakše kontrolišu. Prema tome imaš jednog inspektora koji zna kako sistem funkcioniše….ponudi mu neko lovu i on se pragmatično pita, “zašto da ne uzmem, ne uzmem li ja uzeće neko drugi a ja plus još moram ćutati k’o pizda”

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Budi fer bar prema samome sebi pa nemoj čitat ono šta se tebi čini nego ono šta san napisa.
Nigdi nisan spiminja poštene ljude i nestanak kirupcije, pisa san o smanjivanju korupcije jer je ova korupcija sistemska i velika većina je korumpirana ne samo materijalno nego su velikome dilu i umovi korumpirani šta radi štetu njima samima.
Nebi sad ponavlja ono šta san puno puti pisa i upravo bi me ti na to upozorava kako poavljan isto i uz sva ta pinavljanja ja san mislija kako si bar ti zapamtija.
Ja pišem o potpunoj promjeni onoga kako smo poimali svit oko sebe, mi, ja, ti, on, ona . . . a sad ti mene uvjeravaš kako je to nemoguće . . . ako nemoš prominit sam sebe kako uopće očekuješ da se promini svit oko tebe ili misliš kako ništa ne triba minjat, a u tome slučaju sorry, nisan razumija šta si napisa.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Soa

“Hzzo može ići u direktnu kupnju lijekova recimo u Indiji i kupovati jeftinije…”

Ja nisam sigurna da – može.
I da uspije, tko zna propisuje li eu neke uvozne carine od npr 200%?
Dobro su se majstori osigurali.

Ali Hzzo uvijek može nogirati onih 122 “informatičara” jer se programi – kupuju.

I neka netko odgovori na pitanje: Zašto RH ima NAJSKUPLJE LIJEKOVE U EU?
Revizija ugovora. Odmah.

mladen3x
Gost
mladen3x
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

To ti je kad doktorima daš da prepišu odgovarajuči zamjenski lijek od onog što je prepisao specijalista a to opet govori da nam je sustav u rasulu.A uz sve to,sjetim se onog,mislim da je Pavlović,onaj kiropraktičar,kao neki doktor,taj je fino išamarao pacijenta i ovaj je ozdravio,da je više takvih,mislim u prenesenom smislu,sustav bi nam bio bolji.Čim krene jesen ili prolječe ambulante pune starih ljudi,jeb…ih sve živo,čim krene ljeto ili zima jeb..ih ili vrućina ili hladnoća pa ostaju doma,pa tko tu koga u zdrav mozak?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije

Preseljenje neke proizvodnje s jednog mjesta na drugo ne znači samo to da će se u onom prvom mjestu ugasiti proizvodnja, ljudi ostati bez posla. To je samo prvi dio priče. Drugi je – s vremenom, a to je red veličine max.jedno desetljeće, nestat će znanje o proizvodnji. Ljudi koji su znali odlaze u mirovinu, mlađi ne znaju. Da bi pokrenuo ponovo proizvodnju koju si jednom napustio, potrebno je sve iznova. Od školovanja ljudi do borbe za tržište.
U Zapadnoj civilizaciji proizvodnja bilo čega može opstati samo ako donosi profit. Državnih subvencija nema (osim u poljoprivredi). Proizvodi li Kina isti proizvod višestruko jeftinije, onda se njena konkurencija može suzbiti samo carinama ili prisiljavanjem Kine na ukidanje subvencija svom gospodarstvu.
Država može donijeti nekakvu strategiju i odlučiti što je njena strateška proizvodnja, ali onda sama država mora biti kupac tih proizvoda što se opet kosi s logikom javnih natječaja, nižih poreza.
Čini se da je to zatvoreni krug., nerješivo sa sadašnjom filozofijom Zapada.

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Ma koji javni natječaji . . . radi se regulativi . . . šta bi ti da ti ja dođen u kuću i napravin ti regulativu da ti moš familiju ranit samo u od mene certificiranim restoranima, a to su oni sa velikin pjatima, malo spize i puno dekoracije. Pa lipo zatražiš ponude od tih restorana i ti, žena i dica izaberete najpovoljniju.
Donija bi i poklone ženi ti i dici i oni bi sigurno to izglasali.
Pri tome bi ti bilo od moje komisije zabranjeno kupovat spizu u samoposlugu ili nedaj Bože na pazaru . . . a kad bi posadija vrtal oko kuće tretira bi ti ga ka da si posadija mak za hors.
Pa bi na inkanat prij nego šta će država past na inkanat u koroni ☺

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ok. Što je izlaz? Promjena regulative? Najjeftinije proglasiti za najpovoljnije. Što ti onda nisi kupio Daciu umjesto Audija?

Moreno
Gost
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Izlaz je proglasit izvanredno stanje, prestat plaćat sve dugove jerbo je korona legitimna viša sila, zatvorit granice za uvoz spize, sva proizvodnja uključujući i farmaceutsku radi za državu, je#iga korona je, i umisto zaduživanja vanka zaduživat se kod HNB-a . . . nije valjda da neznaš kako je bolje da kamata ostane u proračunu države i da eventualni ovršitelj neplatišama bude hrvatska država, a ne neka korporacija i da kamata ili kolateral ode priko Atkantika . . . ovako je korona samo nama odnosno državi, a korporacijama ne . . .
Pa korona odnosno ne sam virus nego sve ove “mjere” su izmişljene kaki bi blokale ekonomija i krivac bude “viša sila” di nema “ičije” odgovornosti i od koje sva šteta ide na državni proračun odnosno na sve nas.
Zašto “višu silu” ka krivca nebi okrenili na našu stranu, a ne pustili je protiv nas . . .

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno
a da bi se sve to sto si po meni lijepo naveo, eventualno desilo…..trebali bi stanovnici neke drzave dic guzicu i promjenit sistem..ovi sami nece nigdje otic, nit promjenit dosadasnje navike

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

@Son
Interesantno u toj priči između Kine i ostatka svijeta je u tome što bi se dogodilo da većina multi nacijonalki koja sad ima svoje tvornice u Kini počinje povlačiti svoje kompletne proizvodne linije iz te zemlje. Koliko bi to bilo uspješno, upravo iz razloga ponovnog osposobljavanja ogromnog broja visoko školovanih ljudi. I ono osnovno što je nespojivo s današnjim neo kapitalističkom logikom profita, koliko bi za krajnjeg korisnika taj proizvod poskupio? I još jedna stvar koji mnogi zaboravljaju. Kina u postavljanju uvjeta da bi neka korporacija mogla poslovati na njihovom teritoriju, ima uvjet da 51% vlasništva mora biti Kinesko. Šta to znači? Ne možete samo tako zatvoriti tvornicu jer niste večinski vlasnik. Dali postoje neke druge pravne regulative da se to riješi, ne znam – nisam upućen. U svakom slučaju ovi koji su do sada zarađivali na jeftinim proizvodima i svjesno uništavali radna mjesta u vlastitim sredinama, ne vjerujem da će se i u budučnosti odreći zarade.
LP

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

@guest_405900
To uopšte nije problem – samo se vretiti na stanje od pre 40 godina.
Fabrike će ostati u Kini, u SAD-u će se izgraditi nove (osposobiti stare?), uvesti nova tehnologija sada ekološki prihvatljivija, kineskim proizvodima će se nametnuti carine (zar već nije počelo?) tako da neće imati računa da dovoze robu – ili će postaviti potpunu blokadu…
Ako je proizvodnja stala u SAD-u školstvo nije tako da imaju stručnjake. Nemaju sa praksom – kupiće Indijce ili čak i Kineze.
Pitanje cene roba je vezano i za cenu rada i ponudu strane robe – ako zatvore tržište ili ga strogo kontrolišu ni ostalo nije problem.

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Varaš se, to je veliki problem. Ne možeš se zatvoriti i nametati drugom carine i razne namete na njegovu uvoznu robu da bi zaštitio svoje tržište i radna mjesta a da pri tome ne potakneš iste takve mjere druge strane. I šta smo onda dobili? Trgovinski protekcoinizam i gubitak razmjene dobara na oba dvije strane. Naravno da to nije dobro za nikoga. Treba naći kompromis kako više ne bi dolazilo do toga da zavisimo o Kini barem što se tiče ljekova i vitalnih proizvoda potrebnih za funkcijoniranje države baš u ovakvim situacijama kao što je kovid 19. I na kraju se opet postavlja pitanje dali će nakon ove krize koja slijedi država promijeniti pravila i ne dozvoliti korporacijama da budu jače od samih država. Kina je to riješila na njima svojstven način, svima nama dobro poznat. Kako će to ostali riješiti ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju nešto će morati promijeniti.
LP

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
7 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nije to baš tako lako.tvornice mogu biti u sad-u,ali što proizvoditi?sve što je bitno je otkriveno,a za nešto revolucionarno treba vremena i sredstava.cijena rada ne bi bila kao u kini ili indiji,a kinezi i indijci ne bi išli u sad za istu ili malo veću plaću.osim toga kinezi i indijci odavno ne izvoze nego uvoze stručnjake svih profila.trump može otvoriti tvornicu npr.andola u sad i plačati radnike po američkim satnicama,te uvesti embargo na uvoz jeftinijih iz cijelog svijeta,ali bi tada i coca colu i mcdonalds hamburger mogli prodavati samo ucijenjenim državama,a znamo koje je nemoguće ucijeniti.amerika nikad u povijesti nije proizvodila robu samo za svoje tržište,inače ne bi bila ono što je.

miki
Gost
miki
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Francuzi su s…..citavu stvar, oni su podigli laboratorij kompleks u Wuhanu, a po zvrsetku istoga, htjeli su u inspekciju da vide sto se sve tamo radi i kako, pa su ih kinezi otkantali, a onda su bidni francuzi silu stvar tuzili amerikancima, koji od toga momenta drze pod okom isti, ali , nije im bilo na kraj pameti da ce sada u ovome treutku kinezi odluciti na udar ?zapravo dogodia se greska/ nije bilo sada namijenjen taj virus leak………nego za kasnije.
ima na you tube pod linkom first documentary about ppc…..itd pa si pogledajte, sat vremena neceti ni disati, kako je zanimljiv klip,,,, toliko iz USA

Becko
Gost
Becko
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Nova tehnologija. Ako je zastitis i ako je ne das nekom besplatno znaci da ce i on morati proci cijeli krug i da ce i njegov proizvod biti skuplji.Nije rjesenje preko noci ali EU to vec provodi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije
Reply to  Becko

Zaštitiš?
Može. Imaš patentna prava. Ali imaš i Huawei 5G. I ukradene patente. Što je između ostaloga razlog Trumpovog trgovačkog rata s Kinom.

Becko
Gost
Becko
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Zastitis i tehnologijom protiv kopiranja,industrijske spijunaze itd. Jedan od primjera je da ne prodajes tehnologiju tj produkte koji su na pocetku proizvodnog lanca.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Kina je u zadnjoj godini pretekla USA po broju novih patenata. A patent nikad ne može biti kopija…..

opet ja iz Kine
Gost
opet ja iz Kine
7 mjeseci prije
Reply to  Nije bitno tko

Nije bitno tko
u pravu ste. cijenjeni komentatori prije vas su zanemarili jednu stvar a to je da grijese kako zapad vide kao tehnoloski napredan a u Kini vide samo radnu snagu I to jeftinu. to je proslost. oni stariji se mogu sjetiti Japana 60-tih i 70-tih godina i poplave njihovih jeftinih proizvoda na zapad. i oni su kopirali ili kupovali strucnjake a danas su u mnogocemu svijetski lideri. sjetite se doslovno nestanka preko noci evropske ind. motocikla. Norton, Triumf, MV Augusta, Laverda itd,itd, istovremeno navala Honde, Kawe, Suzukija itd, itd. upravo to se dogadja, a u nekim sferama i dogodilo, u vezi Kine. nazalozt vecina komentatora na ovom portalu ima krivu zapravo totalno pogresnu sliku o Kini. radnici u pelenama, iskoristanje djece radnika, ljudska prava, vjerske slobode, logori itd,itd. upravo suprotno. zivim, imam 2 firme, 1 agenciju, 32 zaposlenika visokog obrazovanja u Kini i jako dobro znam koja imaju prava i koje ja imam obaveze prema njima. Kina je u mnogocemu pretekla a u skoroj buducnosti postaje i lider u svijetu. to u USA doro znaju ali ne zele priznati pa reze i laju na Kinu.

Ringo10
Gost
Ringo10
7 mjeseci prije

Pohlepa, pohlepa…razbije se o glavu prije ili kasnije

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Ringo 10

Kome? Kome se pohlepa obila o glavu? Vlasnici Mnc / vlasnici dionica fino su zaradili. Oni imaju za skupe lijekove. Dakle?

Svi se stalno motaju oko pojma “država”. Država u kapitalizmu štiti interese – kapitala. *ebe joj se za narod. Točka.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
7 mjeseci prije

Prvo treba poći od temeljnih fizikalnih (pa onda i svih ostalih) zakonitosti, a to je da jedan sustav (bilo koji – prirodni ili društveni – entitet) ima svoj opseg, odnos sa ostalima, unutarnja i vanjska pravila, ulaz, izlaz, svrhu, ravnotežu idr. A što je temeljni odnos današnjice ? PROFIT !!!!! i sve povezanu u vezi s njim. ČIJI PROFIT ? Pa privatne kapitalističke manjine !!!
KAKO GA REALIZIRATI ? Pa tako da se iskoriste sve slabosti, mogućnosti, prividi, opsjene, laži, smicalice, krađe, sila idr. postojećeg sustava i svih drugih kreativnih kreacija u vezi s njim, a da se običnom narodu sve to prikaže kao tobože borba za nacionalne, ljudske, vjerske, obiteljske isl. interese. Dakle prvo treba odgovoriti na pitanje što znači npr. pridjev HRVATSKO, AMERIČKO, EVROPSKO, RUSKO, KINESKO itd. ? Na prvi pogled logički to bi trebalo da znači elemente sustava tih naroda i zemalja postavljenih prvenstveno u njihovu korist (da, upravo tih naroda i tih zemalja), ali da li je to tako ? NIJE !
ZAŠTO ? Pa zato što u pozadini stoji temeljni produkcioni odnos i principi raspodjele gdje postojeći entiteti i odnosi služe privatnoj manjini za realizaciju profita, a većina je tu samo kulisa za realizaciju tih ciljeva. DA LI JE TAKAV SUSTAV UOPĆE ODRŽIV ? Jeste, ali do određene mjere. Kao i sve ostalo i takav sustav ima svoje vlastite proturiječnosti i proizvodi reakciju ostalog dijela cjeline (po principu akcije i reakcije) i dovodi do realizacije poslovice VRČ IDE NA VODU DOK SE NE RAZBIJE.
Dakle nije ovdje uopće problem Kina, Rusija, Amerika, Evropa isl. kao takove. Ovdje je problem uopće temeljnih elemenata sustava i njihove svrhe. Sustav više ne služi narodu, već pohlepi i naravno da dovodi do neravnoteže. Dakle prva stvar koju treba popraviti je povratak uopće pojma OPĆEG INTERESA, a zatim PRETPOSTAVLJANJA OPĆEG NAD POSEBNIM, zatim služenja općem i na kraju ograničavanja posebnog da ne dovede do neravnoteže i narušavanja općih narodnih interesa.
Drugim riječima to znači OGRANIČENJE BOGATSTVA. Interesantno da za sve postoji regulativa, a samo za bogatstvo ne. Regulirana su sva moguća i nemoguća pitanja života. Ograničena je brzina, školovanje, posao, plaća, porezi i doprinosi, građenje, nabava i prodaja itd.itd.itd., ali ničim nije ogranićeno BEZOČNO STJECANJE ENORMNOG BOGATSTVA i kasnije NJEGOVA ZLOUPOTREBA NA ŠTETU OPĆEG INTERESA. I to je temeljni problem. Dok se to ne riješi sve ostalo je puka tlapnja i zamazivanje očiju i to upravo onih koji koriste sustav za enormno bogaćenje i daljnje zajebavanje i iskorištavanje naroda. A KAKO SE TO UOPĆE MOŽE RIJEŠITI ? Pa samo revolucijom, jer nikada i nigdje vukovi nisu sami po sebi odustali od jedenja ovaca. Ima li svijet uopće snage za takav zaokret. Trenutno, možda ima ili možda nema, vidjet ćemo, ali da se stvar kreće u tom pravcu to je neprijeporna istina i zakonitost. Čak i da pobijedi sadašnji nakaradni sustav raspodjele ipak će na kraju izgubiti, jer sve onda vodi u PALE SAM NA SVIJETU. A što ti vrijedi bogatstvo kada nema nikoga da ti zavidi. Dakle zapravo je potez u rukama bogatih da sami sebe ograniče i uklope u uopće FIZIKALNU RAVNOTEŽU CIJELOG SUSTAVA. Siromašni zapravo trebaju bogatima iz jednostavnog razloga što su sve pojavnosti višestrane i ako ukineš svoju suprotnost onda si ukinuo i obesmislio zapravo samog sebe. Biljku, pa i sve ostalo treba zalijevati i njegovati. U suprotnom sve propada.

igi
Gost
igi
7 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

…kažeš za sve postoje regulative i ograničenja jedino ne u stjecanju bogatstva;…postoji još nešto u čemu nema ograničenje – u DOLARSKOJ POTPORI tj.financiranju koorporacija predsjedničke kampanje u USA

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Tramp je još u predizbornoj kampanji najavljivao vraćanje proizvodnje “kući”. Mnogo toga može da ukaže na potrebu takvog postupka mada se uglavnom svodi na ekonomsku logiku dok je malo šta moglo tako drastično da prikaže opasnost nedostatka domaće proizvodnje kao nedostatak sopstvenih lekova i medicinskog materijala i da zapuši usta svakom protivljenju ne samo industrijalaca već i političkih suparnika. Slučajno?
Ovako izgleda teorija zavere sa realnom osnovom.

Kampus
Gost
Kampus
7 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Tramp se borio da vrati Harley Davidson kući. Zdravstvo mu je bilo zadnja rupa na svirali.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije
Reply to  Kampus

Tramp je samo pion, on će imati problema i da se izvuče zbog krize u kojoj su se našli – da li će “kineske dezinformacije” biti dovoljno opravdanje?
Tramp je potrošan, nebitan kao lik, kao osoba ali je bitno da pokrene ono za šta je doveden – iako ni sam nije svestan šta tačno treba da radi. Uostalom, niko nije toliko lud da mu kaže šta je plan ali ga ovako dovedu do svršenog čina (i ne samo njega već celu planetu) gde ni on ne može da pogreši.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Da bi Trump sve to mogao uradit , mora kontrolisat sve poluge vlasti u sopstvenoj drzavi, a kad vidis da Pompeo dodje na press i prica mimo ostalih…vidis da Trump ne kontrolise sve…

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Bitno da su zaradili masnu lovu. Sad mogu počet umirat…umiru već, u biti…

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Po evropi mnogi će pozeliti ponovo imati drzavu ..

viktor
Gost
viktor
7 mjeseci prije

”Cista tehnologija i zeleni standard” su bajke za malu decu. Preselis proizvodnju daleko, na drugi kraj sveta i trubis na sav glas o ”zelenom standardu”. Ima ona narodna: – Daleko od ociju, daleko od srca.

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Pitanje je – zasto? Patriotizam???? hahahahahahaha!!! Svakom od njih QI je ipak, veci od onog krepane ribe, tako da su znali sto rade kad su, kao “provatizirali ” i slali proizvodnju u Kinu! Sada-relokalizacija? Jer smo pvisno o svakomu, u svemu? Znali su to mafijasi kad su sve snage troslili da od nas naprave treci svijet. EU koja stiti, koja osigurava mir, napredak stabilnost….bla…bla…povraca mi se!!
A ,, da, sto se tice i ekologije, ali i famoznih napretka i ekonomije- jesu li potpisali sve transatklantske sporazume, nije vise ni jedan ostao? Ili ce jos nesto izmisliti?

Bez brnjice
Gost
Bez brnjice
7 mjeseci prije

Deglobalizacija znači i više centara moći. Dobar stari Orwell je u knjizi 1984. predvidio podjelu svijeta na Euroaziju, Oceaniju (s V. Britanijom!), Istočnu Aziju i ostale.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
7 mjeseci prije

Nisu Kinezi krivi što su zapadne korporacije i vlasnici firmi, u namjeri da beru još veče profite, svu svoju proizvodnju selili u Kinu, koja je tad imala najjeftiniju, najstručniju i najsposobniju radnu snagu. A to, što sad Kinezi baš od tih istih zapadnih korporacija i firmi odkupuju patente pa čak i cjela poduzeča, to je uobičajni tržišni i ekonomski proces, koji se provodi na čitavom planetu.
Ovde ima mnogo rasista, koji bi Kineze voleli radije vidjeti kao sluge zapada ili bi jih čak genocidno iztrebili, što nakazuje na to, koliko je balkanac glup i zaostao čovjek. Ko je vama balkancima kriv, što niste napredni, nemate ekonomije i što ste još uvjek na nivoju plemenske mržnje.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Uglavnom , Italijani, Francuzi, Spanjolci pa i Englezi donekle izvrsise reformu penzionog sistema

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Predlažem svo stanovništvo preseliti u Kinu a ostaviti samo vladajući aparat.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

Dopizdilomi, nema potrebe. Postoje nacije i države u odumiranju i one koje tek stupaju na scenu. Sve ide svojim tokom i proces je nezaustavljiv.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

e sad su se sjetili. a zašto su zbog pohlepe premještali proizvodnju u zemlj s jsftinijom radnom snagom i lošijom razinom radničkih prava i socijalne zaštite

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Sve je krenilo sa ludom baronesom Margaret Tacher koja je prvo deindustrijalizirala Velku Britaniju a potome snazno utijecala i na deindustrijalizaciju Evrope a zajedno sa ludjakom Ronaldom Reganom pocela stvarati GLOBALIZACIJU. Posljedice to dvoje ludjaka dozivljavamo danas i dozivljavati cemo ih jos jako dugo dok se ne osvijestimo. Samo primjer Britanska celicna industrija ne postoji danas a nekada su proizvodili najkvalitetnije celike kakvih danas nema, textilna industrija Velike Britanije ne postoji. Idemo samo kratki osvrt na Hrvatsku, i rezulatat vladavine ZLOCINACKOG ZNA SE KARTELA KRIMINALACA; metalna industrija ne postoji, poljoprivreda unistena, textilna industrija unistena, Elektroindustrija propala, drvoreradjivacka industrija namjestaja na umoru. Spomeuti cu samo neke tvornice svijetskog renomea: PRVOMAJSKA, TPK, TOZ, TVORPAM, ZELJEZARE, SISAK, SPLIT, ALUMINIJ SIBENIK, PIK SLJEME, IMUNOLOSKI ZAVOD ZAGREB i … Sve su to unistili ZLOCINCI iz HDZ i sa njima treba zive na vjesala a mrtvima oduzeti sve pocasti i obrisati ih iz povijesti.

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Muko Isusova!
Seljak koji nemoze prehraniti svoju obitelj ne zasluzuje da zivi ili to ne zasluzuje vlastodrzac koji ga je u tu situaciju doveo.
No imam prijatelja u WALES-u naslijedjene farma od 60 hekatara koja je nakada imala tisuce hektara, ispod povrsine su bili rudnici uglja a na povrsini poljprrivreda za prehraniti rudare. Dakle kada sam prvi puta prije nekih 20 godina dosao na farmu upoznao Johna koji na tih 60 hektara tada ima oko 150 ovaca.
I pitam ga John a nemate kuhinjski vrt odgovor je ne jefinije je u robnoj kuci, pa nemate ni vocnjak imamo ali to ntko ne obradjuje vec godinama ne isplati se jeftinije je u robnoj kuci. Danas je John ozbiljno bolestan i stvar polako preuzima u ruke sin koji planira prodati vecinu od tih 60 hekatra i kupiti gradjevinske strojeve koje ce onda iznajmljivati. Stado ovaca je rasko do preko 500 sada polagano nestaje rasprodaje se , pasnjaci iznjamljuju, stale se iznajmljuju posjednicima konja.
Nema tu gospodara. A nekada dok je farma imala tisuce hekatra i rudnike pred kucom su bila dva Rolce Royce sa soferima za potrebe ukucana, a glava kuce je vise evremen provodio u CASINU do u uredu pa se kockarskim dugovima gubio dio po dio, danas se vozi onaj maleni koreanac. Nekoliko preostalih kuca po selu se iznajmljuje i zivi se nema financijske krize ali nema ni napretka, niti se odrzava sto je nasljedjeno, nego se polako tone u zaborav.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik