Saudijska Arabija obećava pomoć Ukrajini

Zelenski i Faisal bin Farhan
23 komentara

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan u nedjelju je iznenađujuće posjetio Ukrajinu, sastao se s predsjednikom Vladimirom Zelenskim u glavnom gradu Kijevu i postao najviši zvaničnik kraljevine koji je ikada posjetio tu zemlju.

Visoki diplomata se također sastao s drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima, uključujući svog kolegu Dmitrija Kulebu.

“Nadam se da će posjeta dati novi podsticaj daljem unapređenju našeg obostrano korisnog dijaloga”, rekao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama nakon sastanka.

Tokom posete ministar je potpisao sporazum o zajedničkom programu saradnje sa Kijevom vrednom 100 miliona dolara za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini. Povrh svega, dvije strane su potpisale i memorandum o razumijevanju – vrijedan 300 miliona dolara – o finansiranju ukrajinskih naftnih derivata od strane Saudijskog fonda za razvoj.

Sporazumi dolaze kao dio paketa pomoći koji je prvi najavio saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman prošlog oktobra, nakon telefonskih razgovora sa Zelenskim. Kraljevina je više puta pozivala i Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost i zagovara deeskalaciju tekuće krize.

Od početka neprijateljstava koja se sada vuku više od godinu dana, Saudijska Arabija je zauzela neutralan stav, održavajući veze s obje strane. Konkretno, nudi humanitarnu podršku Kijevu, istovremeno održavajući svoje odnose sa Moskvom, članicom OPEC+, nastojeći da postane posrednik u sukobu.

Neutralni stav zemlje ponovio je saudijski ministar tokom svoje posjete Kijevu. “Nastavljamo da razgovaramo o mogućnostima za rješavanje krize sa svim stranama”, izjavio je princ Faisal.

PomoćPrinc Faisalsaudijska arabijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Najveca pomoc Ukrajini ce biti da netko ubije ovo smece Zelenskog koji je ukrajinsk narodu prouzrocio nevidenu patnju. Sto prije to ce steta biti manja..

Dragačevac
1 godina prije

Podržavali su i Sirijsku opoziciju, pa sad gde su?

Karma
1 godina prije

Hazar i njegovi su pobili masu mladih ukrajinskih i ruskih zivota. Ganad bez empatije.

alexosijek
1 godina prije

Onaj mirovni plan Kine u 12 točaka – isprdan od strane MSM-a i političkih plaćenika – je ovim dolaskom najozbiljnije stavljen Zelenskom na stol…špekuliralo se tko će to učiniti: Švicarci, Izraelci, no eto – opet – Saudijci…i to niti tjedan dana od “herojskog” posjeta Bidena Kijevu i obilaska “saveznika”….mislim kako je Zelenski dobio ovim posjetom zadnji ili/ili…end game!…lp

tuf
1 godina prije

Zna li se što da li je Saudijac prenio ukrajinskom nacisti svoje savjete iz knjige “Kako ubiti 400.000 Jemenaca a ne postati međunarodno izoliran”?

prika
1 godina prije

Svaka cast za saudijce samo vi lovu i naftu a oruzje dolazi bravo bravo…

tihobl
1 godina prije

… 300 miliona dolara – o finansiranju ukrajinskih naftnih derivata…

Zelenski je rasprodao rafinarije. Treba zeni dzeparac u Londonu.

Ariel
1 godina prije

Jedan koji zahtjeva sto ubojitije oružje i drugi u čijoj ambasadi je izvršeno gnusno ubojstvo. Dok kod nas gine mladost u minskim poljima koja država nije razminirala ni 30 godina poslije rata, šalju se milijarde eura u zemlju koja ratuje za nečije privatne interese. Zaludu Panama papers i audio snimke iz saudijske ambasade. Od prvog dana rata svi ms mediji pišu o pobjedama ukrajinske vojske, a nakon godinu dana još prose oružje da nahrane svoju nezasitnu pohlepu za razaranjem čitavog svijeta. Ukrajina koja nije u EU, postala je najvažniji faktor kojim se ta tvorevina bavi i bankomat za njenog predsjednika kojim se on sluzi bez ikakve odgovornosti. Na front šalje kriminalce i sirotinju koju prisilno mobilizira jer svi drugi su pobjegli iz zemlje uključujući i njegovu obitelj. Marke oružja koje se šalje Ukrajini postala je prva vijest koja se servira na vijestima i stranicama EU. Kultura smrti na djelu, strana… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Poslat će ovce ili novce.

nessy
1 godina prije

“unapređenju našeg obostrano korisnog dijaloga”. Ako je ovo vic, nije lose. Svi dijalozi koje Zelenski vodi sirom svijeta, svode se na ‘daj jos, malo je, kasno je, moglo je i prije’. I to sve bez ‘hvala’, ‘molim vas’, i bez prebijene pare u dzepu. Ovakvo bezobrazno, a ipak uspjesno zicanje svijet jos nije vidio. Podsjeca me na jednu epizodu Alan Ford-a, zove se “Daj, daj, daj”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI