Savez Berlin-Moskva vodi u novi Hladni rat koji će podijeliti Europsku uniju

Vladimir Putin i Angela Merkel
29 komentara

U dubinama Baltika Hladni rat nikad nije završen. Rusija i Zapad vuku svoje njihove poteze i pokušavaju predvidjeti one suparnika u ovoj vrlo kompliciranoj šahovskoj igri u kojoj je vojno pozicioniranje neraskidivo isprepleteno s ekonomskim interesima, energijom na prvom mjestu.

Glavni front je to ruta Sjevernog toka, posebno njegove  druge verzije, Sjevernog toka 2. To je plinovod oko kojeg se bore Rusija, Europska unija, NATO i Sjedinjene Države protive.

A Njemačka, zemlja koja je predodređena da bude ruski plinski terminal u Europi, kazalište je ovog sukoba u kojem se njemačka vlada našla u teškoj poziciji da mora razmišljati o vlastitom nacionalnom interesu, ali tako da ne naruši odnose ni s Moskvom ni s Washingtonom.

Bez sumnje složena igra, jer Angela Merkel savršeno dobro zna da se svi računi na kraju plaćaju i da se novi njemački “Ostpolitik”, onaj koji se otvara prema Rusiji, ne sviđa Donaldu Trumpu niti američkoj „dubokoj državi“, gdje su uvjereni da je vrijeme da Berlin izabere na kojoj će strani stajati.

Za SAD je izbor jasan, ili mi ili oni, do te mjere da je predsjednik Sjedinjenih Država zadržao sankcije protiv tvrtki koje posluju u projektu i jasno je poručio kako je Njemačka dužna kupovati američki ukapljeni plin, ako želi NATO zaštitu i ostati pod okriljem Washingtona.

Trumpova “ucjena” je jasna. Želi zaustaviti nastanak osovine Rusija-Njemačka i spriječiti Moskvu da proda još više plina Europi. Trump je uporan u želju da američki LNG prodaje NATO saveznicima, koji su prema američkom predsjedniku krivi zato što dobivaju previše u odnosu na ono što daju, kako u smislu vojne potrošnje, tako i kupovine sirovina i robe proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Plin nije izuzetak i zato je već neko vrijeme, posebice nakon što je Trump na čelu Bijele kuće, prodaja američke nafte i plina u porastu, kao i što raste broj terminala za prijem i regasifikaciju ukapljenog plina u Europi, uključujući Njemačku, Italiju, čak i Hrvatsku u kojoj bi u dogledno vrijeme trebao proraditi plutajući LNG terminal Krk.

Za Angelu Merkel postoji dvostruki problem kojeg treba razmotriti i upravo se na tom području odigrava vječni sukob interesa Europe i nacionalnih interesa pojedinih država članica, a drugi je vječni sukob dva carstva koja pripadaju Washingtonu i Moskvi.

S jedne strane, kancelarka je savršeno svjesna rizika od odvajanja iz američke orbite. Uz prijetnju Trumpovih carina, iz Washingtona se Berlin plaši puhanjem u plamen Brexita kako bi se požar proširio na kontinent i uzrokovao raspad Europske unije. To predstavlja stvarnu ugrozu za srednjoročnu i dugoročnu  njemačku strategiju.

S druge strane, berlinski stratezi smatraju da je udvostručenje Sjevernog toka ključno iz dva razloga. Prvo, Njemačka bi postala nesporno središte ruskog plina u Europi, slijedila bi svoj politički kurs neovisan od Sjedinjenih Država, a isto tako bi se suprotstavila onoj Europskoj uniji koja ne slijedi njemačke interese.

I naposljetku, za Njemačku bi to bilo i pitanje sprečavanja istočnoeuropskih zemalja da na neki način blokiraju protok plina iz Rusije prema europskom zapadu, jer bi Njemačka postala jamac opskrbe energijom europskog kontinenta.

Na čiju se stranu svrstati? Za Merkel je ovo raskrižje vrlo složeno, iako se čini da se u Berlinu ne žele povući. Danska nije učinila što se od nje očekivalo i izdala je dozvolu za prolazak plinovoda jugoistočno od otoka Bornholm. Dakle, Berlin će učiniti sve da dovede plin do terminala u Greifswaldu i tako postane sila usko povezana s Rusijom, zaobilazeći Višegradsku skupinu i baltičke države.

Međutim, problem je što Berlin tako utječe na međunarodne odnose i u Europi i u svijetu. Jer ako Hladni rat uključuje Rusiju i Sjedinjene Države, u Europskoj uniji nastaje još jedan sukob koji zbog ove krize može eksplodirati, a taj sukob će se voditi o oko tranzitnih ruta plina i na linijama diverzifikacije.

Njemačka u usporedbi s istočnom Europom ima različite interese, no ne treba zaboraviti da se čak i ostale skupine i podskupine država ne slažu s njemačkim kursom i željom Berlina da postane glavna europska sila, čaki ako nema snažnu vojsku i nuklearno oružje.

U tom kontekstu se sukob ne bi vodio samo na frontu istok-zapad, već i sjever-jug, uključujući nekoliko frontova. Ako Europa i NATO imaju za cilj energetsku diverzifikaciju, kako će se pozicionirati suparnici Berlina na plinskom frontu i tko će se složiti s onima koji žele ojačati energetsku osovinu između Rusije i Njemačke?

Za neke južne prijestolnice, Rim, Atenu i Sofiju, na primjer, problem je izuzetno ozbiljan, obzirom da ako u Berlinu budu slavili udvostručenje Sjevernog toka, Palazzo Chigi bi se trebao orijentirati na potpuno suprotstavljene projekte, poput Istočno-mediteranskog plinovoda (East-Med) i Trans-jadranskog plinovoda (TAP).

Italija, koja također sanja da bude energetsko središte za cijelu EU, mora biti alternativa Njemačkoj. Ali s druge strane, plinski rat može pokvariti ne samo talijansko-njemačke odnose, već i one koje Njemačka ima s istočnom Europom, koja s izgradnjom Sjevernog toka 2 nemoćno promatra vlastitu marginalizaciju i vidi potvrđenu osovinu Moskva-Berlin, stratešku noćnu moru za Sjedinjene Države, koje su se oduvijek bojale zbližavanja ove dvije sile kontinentalne Europe. Isto vrijedi i za sve zemlje bivše sovjetske orbite, za koje je plinovod Sjeverni tok 2 i veća razina suradnje Moskve i Berlina ravno povratku u vrijeme kada je Rusko Carstvo pomoglo u oslobađanju današnje Njemačke za vrijeme Napoleonskih ratova i razdoblju u kojem su dvije sile zadržale prijateljske odnose gotovo čitavo naredno stoljeće.

Trumpova opsada Njemačke stoga može imati još jedan učinak. U slučaju da ne odustane od zbližavanja s Rusijom, ne samo da će trpjeti značajne ekonomske sankcije, već bi Njemačka bila izložena i podjelama u europskoj fronti i Berlin bi se našao izoliran od ostalih europskih zemalja i samog Bruxellesa koji s velikom zabrinutošću gleda u izbor Njemačke da zacementira savez s Kremljom.

Rat za plin nudi precizne pokazatelje o tome što Trump želi od NATO pakta i Europe, ali i ono što želi Njemačka i što mogu učiniti ostale zemlje i EU kao birokratska tvorevina koja je sve do ovog trenutka štitila njemačke interese.

Europa nikada nije bila ovako podijeljena i nikada bitka nije bila takvog intenziteta da može odlučiti sudbinu Europske unije, iako bi Sjeverni tok 2 na kraju trebao biti samo ekonomski projekt, što to možda i mogao biti, ali Washington to ne može dozvoliti. Ulog u igri je prevelik.

LNGNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ha ha
4 godine prije

savezi se obično sklapaju pred rat
onaj vrući ili ekonomski
svejedno
ni jedan ne valja

RoPe
4 godine prije

Ovo je Putin dobro odigrao.

MDM
4 godine prije

Dobar summary, pohvala autoru.

tihobl
4 godine prije

A zato se krampova sprema da stanca pancir divizije.

Alex
4 godine prije

Ne treba izgubiti iz vida Francusku koja je otvoreno stala na njemačku stranu, prvi puta još od vremena Karla Velikog.Osovina Berlin-Paris, uz jeftinu energiju i sirovine iz Rusije,može ekonomski nadjačati USA,kojima je Trump otpilio gotovo sve saveznike.

Ana
4 godine prije

Sto?
Putin vise nije sotona gori od sotone?
Wow!

Gost
4 godine prije

Fantastican clanak. Vec odavno nisam procitao ovako precizan i tocan rezime situacije

ico
4 godine prije

tko je Macarona podgovorio da Sjeverozapadnim Makedoncima podmetne nogu na putu u eu? VLADIMIR ?!?

Bitka za plinove
4 godine prije

“Berlin bi se našao izoliran od ostalih europskih zemalja i samog Bruxellesa …”

Koga briga za umjetnu tvorevinu Belgiju i Bruxelles, oni su EU izdajnici i američka duboka država kupljeni lažni centar moći.
Ovo je nemoguće jer Berlin je pravi ekonomski i politički centar moči u EU i Nemačka je motor/centar same Europe oduvijek.
Njemačka pravilno gleda uvijek samo sebe i to je to, EU se raspala još pred 10tak godina ovo su sad kalkulacije.

Amerikanci na aparatima jer pojavio se Putin i ruski plin, pa samo treba pričekat do 2030 jer sile Zla su u opadanju.

Talijani Grci Španjolci Bugari Rumunji Poljaci, Estonija Litva Latvija su pred kapitulacijom njih nitko nikad niti ne pita ništa…

Brave new world
4 godine prije

Da se netko u Europi usudi staviti njemačku pod sankcije jest znanstvena fantastika, pogotovo Pariz ili Brisel, tim više jer i Pariz stidljivo gunđa kako bi trebali normalizirati odnose sa Rusijom i pogotovo jer upravo iz Pariza dolaze vijesti o krizi Natoa. Dakle Pariz poručuje ukoliko od NATO-a ne bude ništa onda nema smisla da Europa ne slijedi svoju politiku pa će logično biti da slijedimo njemačku politiku u svezi s Rusijom. Njemačka se drznula ne slušati USA po prvi put nakon drugog rata što u pitanje dovodi savezništvo, a tko koga financijski drži u raljama i posljedicama moguceg sukoba na tom podrucju, možemo samo nagađati jer o tome ima dosta napisanog sa različitim predviđanjima. U svemu tome englezi šute što znači da nešto kuhaju!? Možda svjetsku krizu!?

eu kolonija
4 godine prije

to što je kina kupila polovinu istočne europe, nikome ništa:). “hebo lu.d zbunjenog”.

qoefrnioewngirgtbkefwdfewfverfgvef
4 godine prije

Dok god je ECB u Frankfurtu zna se čija ja teutonija a da urade nešto mimo interesa gazde stvora ode im dojče bank a sa njome i dojčland.

nekoime
4 godine prije

Sporazum Putinov – Merkeltrop.

Космопољ_Full Alert
4 godine prije

Čak i u proročanstvima (koje i Vatikan priznaje) kao i u samoj bibliji (ali i kuranu i tori) jasno i nedvosmisleno stoji da će Evropa skoro u celini biti ili u posebnom savezu sa Rusijom tj u njenom čvrstom zagraljaju ili će biti osvojena tj poražena na bilo koji način. Ne nužno ratom, Nego upravo zavisnošću od Rusije pre svega kroz resurse koje Evropa nema i bez kojih realno ne možeda funkcioniše i drugo zavisnošću od Rusije kroz novu bezbedonosnu (vojnu) zaštitu Evrope pre svega Berlina i Pariza i ostalih satelita kako manjih tako i slučajno nastalih, privremenih državica na mapi Evropi. To je sve jasno odavno predviđeno i vidimo sada da smo svedoci nastajanja takvog poretka. Evropa će se potpuno okrenuti Moskvi kao do juče Vašingtonu. A Moskva će joj otvoriti vrata BRIKSA,posebno Kine. Jer u mnogim stvarima put do Pekinga vodi preko Moskve. Uključujući i novi glavni pomorski… Čitaj više »

FranjoTahi
4 godine prije

Jedini Savez koji ce Kinu odrzavati u balansu kroz koju deceniju, nitko drugi nema dovoljno snage niti resursa da dugorocno parira Kinezma sem osovine Berlin-Moskva.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Kad pogledamo geografsku kartu….vidimo Evropu i Aziju kao 1 kontinent medjusobno povezan…Pa ima ista normalnije i logicnije da su npr.Germanija (evropa) i Rusija (evroazijska ) medjusobno povezani kako transportnim putevima tako i svakom drugim nacinima.
Evropa siromasna sirovinama a Rusija maltene beskrajno bogata sirovinama.
Anglosaxonci su do sada nazalost uspijevali Germaniju i Evropu bez Rusije drzati uzjahanom i syebanom od strane anglosaxonskih konjokradica.Za te zvijeri najveca je mora savez dobre saradnje izmedju Moskve i Berlina.Uostalom mnogi velikani Evrope poput De Gola zamisljali i sanjarili zlatne snove savez Evrope od Pirineja do Vladivostoka.Zato su anglosaxonske zvijeri smislike i ugradile onu bogaljastu bezumnu i antievropsku tvorevinu zvana EU.

Mak
4 godine prije

Po čemu je Stara?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI