Savez Turaka, Al-Qaide, „umjerene opozicije“ i na kraju Izraela protiv Damaska

Erdogan prijeti
166 komentara

Turci su ipak pokrenuli opći rat protiv Sirije. Koriste dronove, topništvo, specijalne snage koje se zajedno s teroristima protiv sirijske vojske i tako dalje. Na dva linka u dnu teksta, koje ne preporučujemo za gledanje mlađima i osjetljivim osobama, možete vidjeti zvjerstva turskih vojnika, koji su djelima pokazali da se ni po čemu ne razlikuju od militanata takozvane „Islamske države“.

Današnja eskalacija dolazi dan nakon intenzivnih pregovora Ankare s raznim akterima, uključujući NATO, SAD europske kancelarije, a posebno Rusiju, od koje je Erdogan tražio da ga ostavi „jedan na jedan“ s Assadovim snagama. Nakon jučerašnjih pregovora dvije delegacije se zaključilo da će obje strane utjecati na sukobljene tabore u Idlibu da se smanji opseg borbi. Sirijska vojska je, kao i uvijek, obustavila opsežnu kampanju, a Turcima i islamskim teroristima je bilo dovoljno nekoliko sati relativnog mira za pregrupiranje snaga i pokretanje velikog protunapada na frontu južno od ceste M4. No, o ovoj operaciji ćemo nešto kasnije. Ovdje je važno naglasiti da je Ankara nakon ovoga izgubila i posljednji atom kredibiliteta u Moskvi i današnji apel ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, koji je od kolege Sergeja Lavrova tražio da dogovori hitan sastanak Putina i Erdogana, teško će naići na razumijevanje Moskve, posebice nakon današnjeg upada turskih policijskih snaga u ured agencije Sputnik u Ankari i  uhićenje glavnog urednika Mahira Boztepea. I prije nego krenemo u pregled današnjih događaja upozoravamo čitatelje na informacijski rat u tijeku i da se mnoge informacije koje kruže medijima temelje na priopćenjima na Twitteru, bez dokaza da se to doista dogodilo, posebno kada se govori o gubicima suprotne strane, što se odmah može vidjeti u izjavi turskog ministra obrane koji je u nekoliko dana „uništio sirijsku vojsku“, sveo je na ostatke ostataka vojne sile koja ratuje devet godina i uspjela je zemlju obraniti od islamističke pobune i inozemne agresije, koju, među ostalima, najaktivnije provodi upravo Erdoganova Turska.

Objava rata Siriji

Turska je u Idlibu pokrenula kampanju “Proljetni štit”, čime je de facto objavila rat Damasku. Priopćenje o objavi rata je danas izdao turski ministar obrane Hulusi Akar, koje je rekao da je kampanja počela 27. veljače, što znači da su svi pregovori vođeni s unaprijed dizajniranim planom za napad na arapsku republiku.

“Operacija „Proljetni štit“, koja je pokrenuta 27. veljače kao odgovor na napad na turske vojnike, uspješno se nastavlja. Do danas je uništen jedan bespilotni zrakoplov i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sustava protuzračne obrane, a 2212 vojnika sirijskog režima ubijeni su”, rekao je ministar Akar za NTV.

Iako je sirijska vojska pretrpjela neke gubitke, ovi koje je iznio general vojske NATO pakta koja je sklopila neslužbeni savez sa sirijskom Al-Qaedom i čiji vojnici režu glave neprijatelju, a službena su oružana sila koja je potpisala Ženevsku konvenciju, definitivno su prenapuhani.

Akar je naglasio da je cilj operacije bio “ne sukobiti se s Rusijom ida je turskoj vojsci zadaća spriječiti zločine koje je počinio Assadov režim, ukloniti radikalne elemente i spriječiti valove migracije”.

Ovdje imamo i drugu bezočnu laž, jer Turci ne da nisu „eliminirali“ nijednog terorista, već su s njima zajedno na borbenim linijama i zajedno provode gnusne zločine kakve smo navikli gledati na snimkama kojima je svojevremeno objavljivao ISIL. Jednom kad se sve ovo završi, ovo će biti trajna mrlja na sad već vrlo upitnoj „časti“ turske vojske. Odrubljivanje glava neprijatelju je čin zbog kojeg bi časnik bilo koje vojske u svijetu u budućnosti trebao odbiti da sjedne za isti stol s Turcima, sve dok ne uhapse počinitelje, ispričaju se obiteljima izmasakriranih i zemlji čiji su to vojnici bili, u ovom slučaju Siriji.

Nebo nad Sirijom

Prema tvrdnjama turske strane, dronovi Ankare su noćas proveli odar po koloni koja se kretala ju smjeru fronta južnog Idliba, a porom su turski zrakoplovi F-16 u sirijskom zračnom prostoru u blizini turske granice oborili dva sirijska zrakoplova Su-24. To su izvijestili naši dopisnici kanala ANNA News s mjesta događaja i informacija se može smatrati točnom. Osim toga, potvrđena je i u Damasku.

Otprilike u isto vrijeme je sirijske protuzračna obrana, iako se ne zna kojim sustavima, oborila nad Idlibom turski dron, a onda je Damask zračni prostor nad Idlibom proglasio „zonom zabrane leta“.

U početku se ni države agencije nisu mogle „složiti“ oko verzije događaja. Turska državna agencija Anadolu priopćila je kako je sirijski avion oboren nad Idlibom, a sirijska agencija SANA je to odmah opovrgnula i rekla da je riječ o “avionu turskog režima” koji je oboren u regiji. Na kraju je to bio turski dron srušen iznad grada Saraqiba.

Potom je Glavni stožer u Damasku dao priopćenje o uspostavi zone zabrane leta.

“Svaki zrakoplov koji prekrši naš zračni prostor tretirat će se kao neprijateljski let koji se mora oboriti i spriječiti u postizanju njegovih ciljeva”, stoji u kratkom priopćenju.

Snage odane predsjedniku Sirije Basharu Al-Assadu, potpomognute ruskim zračnim snaga, poslijepodne su obnovile ofenzivu u Idlibu, prenose ruski mediji.

Protunapad Turaka, sirijske Al-Qaide i takozvane „naoružane opozicije“

Kao što smo rekli, samo nekoliko sati mira i suspenzije velikih operacija južno od ceste M4 je bilo dovoljno da Turci i islamističke terorističke skupine pregrupiraju snage i pokrenu protunapad na netom oslobođena područja. Ne može se govoriti o „probijanju obrane“, jer u tako kratkom vremenu SAA nije ni uspostavila linije obrane u pravom smislu riječi, a nije ni namjeravala, jer je plan bio ići dalje do magistrale M4.

U protunapadu su uspjeli vratiti sirijska snage oko pet kilometara južnije na polovici širine fronta i iznova okupirati nekoliko sela.

Militanti sirijske Al-Qaide i Islamske stranke Turkestana su uz potporu turskog topništva i napadačkih dronova potisnuli SAA zapadno od Kafr Nabela, gdje su zauzeli nekoliko naselja.

Turski dronovi su jutros napali grad Kafr Nabel, koji je ostao pod kontrolom sirijskih vladinih snaga.

Potvrđeno je da su Turci noć prije bombardirali konvoj SAA u blizini sela Khas istočno od Kafr Nabela. Sirijske snage su poslale pojačanja do dijela fronta gdje su militanti pokrenuli ofenzivu, ali su turske oružane snage otvorile vatru i nisu im dopustile da se probiju do područja Kafra Nabela i grada Hazzarina, da bi se iz potonjeg povukle tijekom nedjelje.

Za europsku publiku, kako bi dobili kakvu takvu podršku za svoju kampanju u Idlibu, Turci objavljuju snimke s mnoštvom sirijskih izbjeglica, prve u Idlibu, a druge koji se sukobljavaju s grčkim graničarima. Ovakva „kompilacija“ očito sugerira Europljanima da trebaju podržati turske glavosječe u Idlibu, samo da se ne bi morali suočiti s novom migrantskom krizom, iako Erdogan u rezervi ima dovoljno migranata u kampovima, došli ovi iz Idliba ili ne.

FOTO: Područje protunapada Turaka i sirijske Al-Qaide i „umjerene opozicije“

Sirija

Što je oboreno na nebu Sirije?

Kao što smo rekli, ranije su turski F-16 ušli u sirijski zračni prostor i oborili dva sirijska Su-24, nakon čega su se vratili u Tursku.

Međutim, epizoda u području Saraqiba pokazuje militante sirijske Al-Qaide kako se raduju „oborenom sirijskom zrakoplovu“, misleći da će olupina na koju su naišli sirijski L-39. No, odmah su mogli vidjeti oznaku na olupini kakvu imaju NATO zrakoplovi, samo što očito pojma nemaju što ti „krugovi“ znače.

Nakon objave njihove „radosti“ na društvenim mrežama, većini je odmah bilo jasno da je to turski dron. Proturski teroristički izvori su počeli masovno brisati fotografije i videozapise navodno “srušenog sirijskog zrakoplova”, koji se u stvari pokazao moderni turski bespilotni zrakoplov ANKA-S.

Od dva srušena borbena aviona, prvi je bio avion Su-24 i pao je u šumu u Beneen, nedaleko od Arihe blizu turske granice, a piloti drugog oborenog mlaznog zrakoplova uspjeli su se izbaciti i padobranima pasti u Marshureen, selu na području pod kontrolom sirijske vlade.

FOTO: Oboreni turski dron kod Sarqiba

Oboreni dron u Siriji

Iranskom strpljenju se bliži kraj

U području Kafr Nabela je u turskom napadu poginuo 21 borac proiranskih dragovoljačkih milicija iz afganistanske i pakistanske brigade.

Iranski vojni savjetodavni centar (MAC) u Siriji izjavio je da Turska nastavlja izvoditi artiljerijske napade na položaje proiranske milicije u Idlibu, usprkos suzdržavanju Teherana. S tim u vezi, iranska strana pozvala je Ankaru na “racionalan pristup sirijskom problemu Idliba koji će služiti interesima sirijskog i turskog naroda“.

„Naredili smo našim snagama da ne napadaju tursku vojsku u Idlibu kako bi im spasili život. Unatoč činjenici da su turske trupe bile nadomak naše artiljerije, odbili smo ih napasti. Ali turska vojska nastavlja pucati po našim položajima i bazama“, stoji u priopćenju Iranski vojnog savjetodavnog centra, koji također ima promatračke punktove u regiji.

S tim u vezi, iranska vojska poziva turske snage da u ovoj situaciji djeluju strogo racionalno i u skladu s interesima sirijskog i turskog naroda, navodi se u priopćenju.

“Još jednom ponavljamo da su turske trupe raspoređene u Idlibu nadomak naših oružanih snaga i lako bismo im se mogli osvetiti za bombardiranje naših baza”, naglašava se u dokumentu.

Također je naznačeno da će Iran nastaviti podržavati sirijski narod i njegove oružane snage u ratu protiv terorizma sve dok Sirija ne bude potpuno oslobođena.

Ranije u nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao telefonom s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem. Prema uredu za odnose s javnošću turske predsjedničke uprave, Erdogan i Rouhani razgovarali su o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, prije svega o situaciji u zoni deeskalacije Idliba. Što je Rohani mogao čuti od Erdogana, nije poznato, ali sigurno nije dao nikakvu težinu njegovim obećanjima.

Agencije prenose da su nakon najnovije eskalacije ruski zrakoplovi nanijeli je snažne udare po položajima i objektima militanata koje podržava Turska, islamističkog saveza Hayat Tahrir Al-Sham, kojeg vodi sirijski ogranak Al-Qaide. No, ruski su zrakoplovi tukli i položaje takozvane Nacionalne oslobodilačke fronte i Islamske stranke Turkestana, za koju Turci tvrde da je koalicija milicija „umjerene opozicije“. Ciljevi islamskih militanata napadnuti su na području grada Jisr Al-Shugur i planine Jabal Al-Zawiya, gdje su Turci i islamisti od jučer uspjeli ponovno zauzeti više naselja.

Govor Erdogana

Službenih priopćenja Moskve do trenutka pisanja ovog članka nije bilo, što nam daje vremena da analiziramo govor turskog predsjednika Erdogan na sastanku s članovima stranke AKP u predsjedničkoj palači u Ankari. Nakon nekih pojašnjenja će vam biti jasno da s ovim čovjekom treba raditi oprezno, jer je sposoban svijet uvući u Treći svjetski rat, samo kako bi u povijesti ostao upamćen kao turski vođa koji se nije plašio nikoga u svijetu i bio je uvjeren u „svetu misiju turske nacije, kojoj je povijest ostala dužna obnovu Osmanskog carstva“.

Erdogan: Sirijsko pitanje za Tursku nije avantura niti pokušaj širenja svojih granica. Turska se gotovo 40 godina bori protiv terorističkih, ekonomskih i humanitarnih kriza. Žalimo što još uvijek postoje oni koji ne razumiju značenje borbe naše zemlje u Siriji.

Svi sve savršeno razumijemo, barem oni koji ne čitaju medije Muslimanskog bratstva i turski Yeni Safak.  A tko su “Sivi vukovi”, čije političko krilo MHP daje Erdoganu podršku u parlamentu?  Tko su humanitarci organizacije “Hizb ut-Tahrir al-Islami” ili Medžlis krimskih Tatara koji s novcem Erdogana uživa život „disidenata“ u današnjoj Ukrajini? Što su Turci učinili Libiji i još mnogo toga. Stoga, “ovo nije pokušaj širenja svojih granica”, neka „cijenjeni“ Recep priča svojoj babi, neka joj Allah produži godine.

Erdogan: Pokušali su okružiti našu zemlju terorističkim koridorima duž južnih granica.

Tko su ti mitski “oni”?

Erdogan: Operacijama „Štit Eufrata“, „Maslinova grana“ i „Izvor mira“ podigli smo opsadu na našem jugu. Pripisali smo veliku važnost održavanju dijaloga sa snagama koje djeluju u Siriji. Iako većina obećanja koja su nam data nisu ispunjena, uložili smo velike napore kako bismo zadržali sposobnost rješavanja problema.

Bilo bi lijepo da je „sultan“ naveo ta „neispunjena obećanja“, ali toga, izgleda, neće biti, jer su sve odredbe, barem iz sporazuma s Rusijom i posredno sa Sirijom ispunjena, a Turska je u međuvremenu jačala ostake islamističke bulumente iz „zelenih autobusa“ i onih koja ih je dočekala u Idlibu, za objavu rata Siriji.

Erdogan: Pokazalo se da je problem Idliba gotovo 4 milijuna ljudi koji su požurili prema našim granicama. Od toga je 1,5 milijun trenutno je na našim granicama. Radimo na stvaranju sigurne zone.

Da se turska vojska nije miješala u oslobađanje Idliba od terorista, sve ove izbjeglice bi se uskoro mogle vratiti kući i početi obnavljati svoju domovinu. S druge strane je plan „Assad mora pasti“ produljio i intenzivirao neprijateljstva i samo povećava broj izbjeglica.

Erdogan: U našoj zemlji živi 3,7 milijuna Sirijaca i nismo u mogućnosti nositi se s novim valom izbjeglica. Cilj krize u Idlibu je stjerati nas u kut.

Svrha operacije u Idlibu je eliminirati posljednji bastion proturskih terorista,  međunarodno priznatih kao terorističke organizacije, koje su sada otvoreno postale paravojno krilo turskih oružanih snaga.

Erdogan: Narod Sirije pozvao je Tursku u Idlib.

Zaista? Može li „gospodin“ Erdogan pokazati relevantni dokument ili apel? Naime, legitimni predsjednik Sirije službeno je pozvao Rusiju u Siriju, ali gdje nešto takvo upućeno Turskoj i njezinim „askerima“ koji na vojnoj akademiji i obuci kao da uče prakse ratovanja iz Srednjeg vijeka?

Erdogan: Turska ne namjerava napustiti Siriju bez da se pobrine za rješavanje svih problema.

Ovdje nje jasno je li Erdogan lud ili ne razumije što govori, jer ne postoji zemlja bez problema i nikada svi problemi neće biti riješeni, posebice ne u Siriji, najmanje sljedećih 50 godina, pod uvjetom da rat ubrzo završi.

Erdogan: Rekao sam gospodinu Putinu: “Što radiš tamo? Ako planirate izgraditi bazu, gradite, ali nemojte nam sada smetati, ostavite nas na miru s režimom jedan na jedan”

S kime, oprostite? Dakle, Turska otvoreno priznaje da se ne bori protiv terorista, već protiv sirijske države. Istovremeno je naglasio da će sirijski režim “platiti cijenu” za smrt turskih trupa u Idlibu. Što se tiče Rusije, stručnjaci napominju da su takve izjave Turske neprihvatljive i ne mogu razumjeti da se služi „kafanskim rječnikom“, tipa: „Ostavite nas jedan na jedan“. I to kaže političar koji je vođa turskog naroda.

“Ali važnije je ono što mu je Putin odgovorio, a to Erdogan nije htio reći”, rekao je ruski senator Aleksej Puškov.

Na ruskom segmentu interneta je ta izjava izazvala iznenađenje i ironiju.

„Kakvi su to uličarski koncepti?”, pita se pisac Aleksandar Subbotin na svom Twitteru stranici, koji podsjeća kako je Erdogan nakon gubitaka u četvrtak otrčao u NATO, vičući:„ Straža, straža, oni su napali, tuku nas!” Autor kanala Telegram “Suheil’s Coat” objavio je snimku Erdoganovog govora i na kraju montirao audio s izjavom:  “Majko, donesi tablete, djedu je opet loše …” No, idemo dalje s govorom turskog predsjednika.

Erdogan: Turskoj se nudi da se preda neprijateljskom režimu i terorističkim organizacijama. Trebamo li se klanjati neprijateljima naše zemlje?

Dobro, a kada je to Sirija napala Tursku? Je li bilo objave rata od strane Damaska? Je li sirijska vojska napala turski teritorij? Možda je pucala na turski teritorij? Ne? Pa tko je ovdje agresor?

Erdogan: Mi ćemo se pobrinuti za svoju zemlju, platit ćemo svaku cijenu koju trebamo platiti. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da je borba u Siriji naša zajednička budućnost.

Možda ne baš “po bilo kojoj cijeni”? Jer “po svaku cijenu” može biti, na primjer, tjesnac Bospor, koji bi mogao završiti u  tuđim rukama?

Erdogan: U scenariju koji se igra pred nama njihov pravi cilj nije bila Sirija, već Turska.

Pa tko su ti mitski “oni”? I sjetite se dokumenata Qatar Leaks, koje smo objavili jutros, pa ćete vidjeti kakve su spletke bile u tijeku 2011., a nije bilo razgovora o budućnosti Sirije u kojem nije bilo turskih ministara i visokih dužnosnika.

Erdogan: Žele da sve oružje iz područja Sirije bude usmjereno prema nama. Vjerovati da će oni koji žele podijeliti Siriju na 3 dijela poštovati teritorijalni integritet Turske, nije ništa drugo do sljepoća.

Rusija se, na primjer, zalaže za teritorijalni integritet Sirije. Iran također. Zato i pomaže očistiti sirijski Idlib od terorista kako bi se vratio taj integritet.

Erdogan: Nastavit ćemo raditi na stvaranju tampon zone dužine 30 km duž cijele granice sa Sirijom. Sjedinjene Države i Rusija nisu održale svoja obećanja kada su rekli da će protjerati teroriste PKK i YPG iz regije.

Prvo, operacije sirijske vojske upravo su usmjerene na eliminaciju terorista iz regije. Drugo, Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, ne podržava ni PKK ni YPG i Turskoj je nudila aktivaciju Sporazuma iz Adane, na kojeg se ovih dana pozivao Erdogan, koji, ili je nepismen da ga nije ni pročitao, ili ga nije briga, ali taj sporazum na najbolji mogući način rješava problem PKK/YPG militanata.

Erdogan: Trenutno je uništeno više od 2100 elemenata režima, ili bolje rečeno, ne režima, već “njegovih vojnika”. 94 tenka, 37 haubica, 28 raketnih sustava s više lansera, 17 oklopnih vozila i oko 300 topova. Mnoga mjesta su uništena zbog jakog požara. Mi ćemo pokazati svoju odlučnost svakodnevnim povećanjem pritiska na njih.

Da, uništena su i tri gramofona, dva magnetofona, tri kutije za cigarete i Basharove cipele od antilopa. Tri para.

Kao što vidite, Erdogan je svojim pristašama brbljao nešto besmisleno u stilu “neprijatelji su oko nas”. Neki „oni“, „sve je protiv nas“, a ne može objasniti motive svojih postupaka i lukavo je zaobilazio situaciju Libiji, gdje se turska invazija također nasukala. Mogao je reći:  “Želim to, priseban sam, ali mi Putin to ne dozvoljava i naređuje mi da radim upravo ovo što činim.”

Izrael iz prikrajka

Ako pratite situaciju u cijeloj Siriji, primijetili ste da je na jugu zemlje u pokrajini Daraa buknula manja pobuna koja je odvukla dio tenkova i oklopnih borbenih vozila i jedinica na jug. U pojašnjenju onoga što se događa se može čuti da su pobunu potaknule izraelske obavještajne službe koje djeluju u regiji iz susjednog okupiranog Golana. Ovo objašnjenje zvuči logično, jer nije prvi put da Izrael pomaže islamističke radikale na jugu Sirije. Trenutno tamo nije bilo jakih vojnih snaga, osim kontrolnih punktova koje drže lokalne NDF snage. Aktivacija još jednog fronta, kako bi se smanjio pritisak na Al-Qaidu i Turske stvara neslužbenu osovinu Tel-Aviv-Ankara, ali to nije ništa novo. Čak i ako pobuna bude ugušena u nekoliko dana, obzirom na vrlo mali broj naoružanih militanata, sugerira da Sirija u sukobu s Turcima nikada ne smije okrenuti leđa Izraelu, jer govorimo o saveznicima koji djeluju u izravnoj komunikaciji ili preko posrednik, iako je prva verzija bliže istini.

Krokodilske suze Turaka

I za kraj, nakon krvoprolića u četvrtak, Turska je blokirala sve veće društvene mreže, priprema se za nametanje ratnog zakona, a dužnosnici su i prije Akara najavljivali objavu rata Assadu, ali i da će blokirati tjesnac za brodove Syria Expressa i druge strašne „sankcije“, dok turski patrioti pozivaju na ubijanje Rusa i izgradnju „kula do neba“ od ruskih lubanja.

Priča o „sporazumu“ s Rusijom u ovom je kontekstu je jednostavno dobra informativna podloga za naivce, iako je vjerojatno da će sporazuma biti, ali onog na sastanku Putina i Erdogana kada se održi. Vladimir Putin će se složiti da se Rusija neće boriti protiv Turske za „komad Sirije“, već će se boriti da Sirija ostane jedinstvena i nedjeljiva, da u njoj ne bude međunarodno priznatih terorističkih skupina  i da sirijski narod, bez pritiska i bez puške uperene u glavu ili s turskim nožem pod grlom, slobodno na izborima odabere svoje političko vodstvo. Konačno, sve to piše u sporazumima iz Astane i Sočija, što će  Putin još jednom ponoviti Erdoganu., koji se, očito, pogubio ovih dana. Možda ga pita, kao svojevremeno Davida Camerona: „Je li to ta tvoja naoružana oporba, kolega Recep“, pokazujući mu  snimke njegovih vojnika s „izleta“ u Idlibu, koje ne preporučujemo mlađima od 21 godinu.

erdoganidlibObjava ratasirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
166 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
qwevniuqenivnqeirfvifuqerwfwerfewr
4 godine prije

Savez stvorove djece protiv zemljana.

Dejan
4 godine prije

Šta sad… Sirijci ginu a velike sile prave kombinacije. To ništa nije novo, tako je od vajkada. Šta će Rusima avangard – da skuplja prašinu… tako i kinžal, cirkon, lasersko oružje, S500, pa posejdon. Služi za ukras. Možda je bolje da se nikad ne upotrebi jer bi to značio totalni rat ali zver ide na totalni rat. Zver je pustila sultana da gazi. A sa zveri nema pregovora. Ko bi bila zver? Elita. A da li je i car šahista deo te elite? To je pravo pitanje. Ima naznaka da je sve ovo jedna velika predstava za javnost, a obični ljudi ispaštaju.

Tau
4 godine prije

Ovo je za pocetak

Russia fired 14 cruise missiles on jihadist positions in Syria, sources report

Zoran
4 godine prije

Opet pisanja jedno te isto, znači opet ništa. Rusija po svome opet neka primirja pa bi ovako pa bi onako. Rusija se neće boriti protiv Turske u Siriji, meni se čini da Rusija traži način da pobjegne iz Sirije jer nema muda da se suprotstavi turskoj. U četvrtak navodno sastanak seronja 1- seronja 2 i garant će se neko primirje dogovoriti. Mene osobno Rusija razočarala i ispala veče govno od amera i turaka.

istrazuj
4 godine prije

“…Savez Turaka, Al-Qaide, „umjerene opozicije“ i na kraju Izraela protiv Damaska…”
.
Sve je OK, medjutim treba stvari nazvati onako kakve i jesu po mom misljenju.
Vjestacka cionisticka=teroristicka tvorevina IZRAEL ne moze biti na kraju…
Oni su NA POCETKU.
Sva ova go#na – pocevsi od (idiota) “vehabija” , do hazara/dönmeha koji vladaju Vizantom….pardon “Turskom”… samo je u sluzbi IZRAELA.
Ili sto bi kolega Subaru rekao – “stvora”.
Zato da se lazemo?
SVI su oni samo kerovi (gore od najbijednijih sluga!) – Izraela i cionista.

Mucke
4 godine prije

Neshvatljivo ponasanje Turske,kao da zele pogurati u smjeru ostvarenja one mape “novog bliskog istoka” i u korist svoje stete.

Herz
4 godine prije

Ne valja ova analiza ništa ako Laki Topalovic ne kaže da valja.
Sad će se specijalist sveopećg znanja oglasiti i otvoriti nam svima oči.

Pedro del negro😎
4 godine prije

TERORISTA AL-qaide smeće 😡😡

Tau
4 godine prije

Nocas bi moglo biti gadno Turcima ……sutra bi moglo svasta osvanut
ovih 14 misela je zadnja opemena Sultanu pred iskljucenje….kadf je do ovog doslo znaci da je situacija jako ozbilna

shumadinac
4 godine prije

Turci su se lepo pomešali sa teroristima, Rusi mogu jednim plotunom da ih “izbrišu” – može i Iran. Ali šta onda?

Ovo što se sada događa je prvenstveno usmereno prema Rusiji. U stvari tako je od početka. Ovo je nastavak onoga što se zaustavilo posle obaranja ruskog aviona od strane Turaka. Mnogo okolnosti utiče na razvoj događaja. Ranije su mnogi pričali “šta Amerika, nisu sposobni ni nos da obrišu” a sada je priča “gde su ti Rusi, u koju rupu su se zavukli?”

Turska je samo frontmen, Izrael je u niskom startu a Ameri čekaju “pravo opravdanje” za pomoć “ugroženim saveznicima od zlog imperijaliste Rusije”. To da Britanija snažno podržava “saveznike” nije iznenađenje a nije ni iznenađenje podrška Nemačke i Francuske uprkos nedavnoj kritici Vašingtona i ulizivanja Moskvi. Ljudi moji kako je sve providno i predvidljivo.

puki
4 godine prije

Pritajeni cionistički igrač Erdogan prijeti ofenzivom protiv Asada u Siriji…. i pušta migrante na granicu EU prema Grčkoj… Iz Grčke i EU-a su kofol zabrinuti, da se ne otvore granice, ha, ha, ha, kao da su dosada bile zatvorene… a u zadnjih 5 godina, ušlo ukupno preko 2 i pol milijuna ilegalnih migranata u EU… Sve inscenirani igrokaz za mase naivnih ovaca, sve ide po planu ciokabale i Coudenhove-Kalergija. Propala država Grčka, narod je tamo očajan,.. a premjer Konstantin Micotakis (iz mafijaške obitelji Micotakis), glumi kao da se nešto brine, a lani je bio na skupu Bilderbergovaca.. Uglađeni austrijski fićfirić, Sorosev lažni desničar, glumac Sebastian Kurz (koji je sada u kolaciji sa Zelenima), je kao nešto zabrinut, naše pudlice Plenki i Božinović bulazne proljev da je Hrvatska spremna na novu navalu migranata, a samo prošle godine, je u Hrvatsku ušlo i prošlo preko 20.000 njih…Isto tako u Srbiji… i tamo… Čitaj više »

puki
4 godine prije

I još da se ovdje kratko osvrnem na onaj članak Phila Butlera o rušenju Jugoslavije… od prije nekoliko dana, koji je kako sam vidio, izazvao veliku pažnju čitatelja i diskutanata ( to sam i očekivao), i tamo ima skoro pa 300 postova i komentara. To što piše taj Butler čitao sam i ranije. To što on piše, ima neke osnove , međutim to je jako romantizirano i idealizirano viđenje Jugoslavije, jer je Butler očito bio njen obožavatelj. Točno je da su gospodari kaosa, ono što nazivamo duboka država i tu imali svoje prste. Jer svi likovi koji su tu igrali uloge—svi su bili igrači ciokabale i duboke države. One koji spominje Butler: Madeleine Albright, Javier Solana, Wesley Clark, Clinton… Olbrajtica (pravo ime i prezime Jana Marija Korbelova, židovka iz Češke, članica glavnog odbora Rockefellerovog CFR-a, zajedno sa Kissingerom i Sorosom, Javier Solana-također član CFR-a i Trilaterale, Wesley Clark (također židov… Čitaj više »

puki
4 godine prije

2…Pragmatizam nikad nije bila jača strana Balkancima i oni ne znaju što je to. Balkanci (svi u regiji) samo reagiraju po principu; prijatelj-neprijatelj, brat ili dušmanin, med ili sjekira… Tojest, ako jedan narod i država regije želi surađivati sa drugim narodom i državom regije, Balkanci zahtjevaju da taj drugi mora 100% imati iste stavove, inače ne ide. Mi nemamo onaj skandinavski i zapadni pragmatizam, bez ispaznih emocija naprosto gledati zajedničke interese. Dakle, stvaranje nekakve nove Jugoslavije ne dolazi u obzir, (jer smo vidjeli tragične primjere 2 ranije Jugoslavije), ali ono što bi se moglo i trebalo napraviti, što sam već jedno rekao: nekakav savez, unija 6 država, naprosto iz čistog pragmatizma, zajedničkih interesa. Dakle, ne moramo se i ne možemo slagati u stavovima 100%, to je iluzija, ali se može napraviti neki savez na osnovu zajedničkih interesa. A to je u ovom jako ozbiljnom trenutku prije svega masovna migracija, uzrokovana… Čitaj više »

puki
4 godine prije

off topic novo o insceniranom “terorističkom napadu” od strane “ekstremnog desničara” u gradu Hanau prije 10-ak dana. Odmah sam rekao, da se radi o insceniranom napadu u režiji Merkeličinog režima, CIA-e i BND-a (njemačke pudlice CIA-e). Prva vijest, koja je potvrdila moju sumnju, koju sam već objavio prije nekoliko dana, bila je da su Turci (ili Kurdi), koji su bili očevidci pokolja u nargila kafićima u Hanau-u, u jednom turskom listu izjavili da navodni ubojica Tobias Ratjen, (koji je odmah prezentiran njemačkoj javnosti), nije ista osoba, koja je pucala po njima. Da je onaj koji je pucao i ubio 9 ljudi, sasvim druga osoba. A sada još jedna vijest, koja još više potvrđuje da se vrlo vjerojatno radi o insceniranom pokolju: kako su objavili njemački mainstream mediji: Navodni ubojica Tobias Ratjen, prošle godine više puta se obratio vrhovnom njemačkom kriminalnom uredu i državnom odvjetništu. Zadnji put u studenom 2019. On… Čitaj više »

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
4 godine prije

Shumi & ostali … momentalna situacija u Siriji se za sada svodi upravo na ovaj klip: https://youtu.be/gHL0GGp9nFY …. Ali nekima ovde nije uopste jasno da rezultat ovakvog samaranja ce nekoga definitivno kostati galve!

Rusba
4 godine prije

Turska razara sirijsku vojsku u Idlibu a Rusija šuti.

Joža
4 godine prije

Vaši? Naši? Oni? Ovi?…Turci? Rusi?…Nema tu puno strana…ima samo jedna koja vlada i koja nema naciju, a još manje vjeru…Ovo je sve igrokaz…robovlasništvo nikad nije nestalo, samo je dobilo novi oblik. Prije se barem znalo tko je rob, a sad smo svi, a da to i “ne znamo”. Pustite to navijanje…Turci vs Rusi….izhod se zna vec od prije…

Komentar čeka validaciju
4 godine prije

ahahahaaa, cijela ekipa iz logicnog je ovih dana na rubu mozdanog udara

m.ivanisevic
4 godine prije

E moji Rusi, tako se brani saveznika? Kao da vi niste znali tko je Erdogan. U međuvremenu Turski dronovi i dalje udaraju po SAA, a Rusi i dalje šute.

U prolazu
4 godine prije

Ako se Iran ne umiješa sa značajnim ljudstvom i tehnikom, jasno je da je Sirija izgubila, džaba joj ruski avioni, malo ih ima a i municije i bombi nema napretek. Samo je pitanje dokle će Erdogan ići, ako se polakomi, ode on do pred rusku bazu. Pravi gubitnik je Rusija, koja će imati bazu u Siriji, ali na dometu minobacača od glavosječa.

Savonarola
4 godine prije

Rusi objavili a Sputnik prenio.Nemožemo više garantirati sigurnost turskim avionima u Siriji !Ovo ce poturice baciti u depresiju.

jbg
4 godine prije

“Možda ne baš “po bilo kojoj cijeni”? Jer “po svaku cijenu” može biti, na primjer, tjesnac Bospor, koji bi mogao završiti u tuđim rukama?”

Ako se time misli na USA, onda je Rusija u gabuli. Crnomorska flota postaje nebitna.
Zbog tog razloga, Rusija če napraviti sve, da održi svoje baze u Siriji.

eks
4 godine prije

Meni nije jasna tvoja podrška najmonstruoznijim zločincima i zlikovcima – džihadistima-glavosečama, osim ako nisi iz njihovih redova ( a izgleda da jesi )

Kile
4 godine prije

Mrššš

Mlatimudan
4 godine prije

Ako netko roni suze to je izdana SAA!

Patetika
4 godine prije

Ova ekipa nije vidjela diktatora za kojim nisu slinavili. Dilema je samo kad se diktatori medjusobno pokefaju, onda ipak treba birati, a to je njima kao da biraju koje dijete ce im namlatiti.

x@y
4 godine prije

1 hour ago
Ssouthern Idlib, a convoy of tanks and armoured vehicles belonging to the regime were completely destroyed by Turkish UAVs.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Ne baljezgaj.

m.ivanisevic
4 godine prije

Ajde ne bulazni, kao da si prespavo zadnjih pa barem 5 godina. Čak ga ni Ameri više ne oslovljavaju tako, ako ne poznaješ temu bolje nemoj ništa pisati.

Šule
4 godine prije

Turci samo udarajte po Sirijcima jadnim kad im car dozvoljava pa vi sklapajte savezništva sa Rusima koji samo šute a hvale se naoružanjem sudnjeg dana.Bolje Asade zovi Irance u pomoć i ponudi im šta žele u Siriji barem ti vojnici neće ginuti uzalud kad te Putin ostavlja onom bolesnom Islamisti koji sanjari da je budući sultan.Večeras su Islamisti izjavili da idu skroz do Damaska i Siriju će pretvorit u provinciju..zato hitno zovite Irance dok nije kasno..a Ruse terajte napolje jer su kukavice i lopovi kao i SAD koji vam kradu naftu i plin..

Mmm
4 godine prije

Ovo je vjerovatno najgori tekst napisan na ovom portalu od postojanja.ako uzmemo u obzir veliku vjerovatnost da ovaj portal financira Rusija preko svoje ambasade ili preko neke ruske ngo organizacije onda ovaj tekst izgleda kao jedan bjesni pokušaj ulizivanja gazdi.toliko besmislen tekst napisati samo da se prikrije rusko bjedno ponasanje kao sirijskog saveznika u kojem oni zabranjuju Siriji da se brani od turskih dronova, zabranjuju Siriji da napada turske promatračnice iz kojih Turci pucaju artiljerijom po saa,rusko ponasanje zadnjih mjesec dana je izravno odgovorno za smrt stotina saa vojnika i uništenje ogromnog broja tehnike( manje bitno od vojnika) .ali autor teksta se ocito drzi one narodne ne grizu ruku koja te hrani

Max
4 godine prije

Da to je neosmanlijska agresija ali će se slomiti jer Turci za nju nisu sposobni oni su jaki protv slabih a to snage u Sriji nisu a tu su i brojni Kurdi koji bi se digli na oružje protiv neoosmanlija ovaj put do zuba naoružani. Izrael diže bune a kako bi bilo da netko digne bunu u pojasu Gaze? Bilo bi trčnjahu u sklonište.

No Pasaran
4 godine prije

Ne zna covjek da li bi plakao ili se smijao ovim bljuvotinama “Iran upozorio Tursku da su oni pobili puno pripadnika siitskih milicija (nije naveo da su ubili iranskog oficira i jos 5 iranaca) ali eto Iran im nece odgovoriti jer mu je zao da ubija turske vojnike” ….koliko ogranicen treba biti pa ovako nesto napisati jer je svakom jasno da ta iranska poruka znaci “Mi bismo vas napali ali nemamo muda za to” potpuno isto kao i Rusi

nonwo
4 godine prije

Što ti je ispiranje mozga ,propaganda na djelu/u živo.Nakon sedam godina dostupnih informacija zaključi da će Europa nastradati zbog Assada.

Suze Roni
4 godine prije

Turcin prcin ce uskoro dobiti po njuski.Svojim lazima i prijevarama, doveo je Putina pred zid. Turci ku**i ce uskoro biti tako ispraseni da im nece biti jasno sto se dogadja.

NekiGost
4 godine prije

Stvarno, koliko kauč-generala i trolova je ovdje isplivalo…
Mislim, ovo sad je najbolji primjer informacijskog rata. Doslovno se zatrpava raznim mišljenjima, vijestima i nebitnim komentarima, dok se pravi smisao gubi. Osobe koje bi mogle nešto reći, više ne žele, jer ih se doslovno zaguši pod paljbom, koja se, ukoliko se vidi da ništa drugo ne djeluje, svodi na vrijeđanje.

A, na kraju, sjećam se da je točno ovako bilo baš svaki puta kada se događalo neko već čišćenje teritorija u Siriji. I, na kraju gledano, dobar dio Sirije je vraćen natrag. Stoga, ja osobno ne planiram donositi nikakve zaključke za sada, s obzirom da imam premalo informacija. A vrijeme će ionako pokazati tko je u pravu.

Direkt
4 godine prije

Staljine, ustaj, vreme je za novi obračun sa modernim nacistima!

Istina
4 godine prije

Ti neznas koje započeo u Siriji i ko je stvorio isil. Pa to su USA cio vehabije. Evropa presutkuje i nek prima izbjeglice.

Istina
4 godine prije

Tebi je samo da oni ne dodju znam. I ne trebaju doći. Ali ti zar ne vidiš da podržavaš teroriste i glavosjece.narod bježi od njih a ne od Asada.

mmne
4 godine prije

e tovare….

Ivi.tz
4 godine prije

Kako ce brko biti pusten niz vodu kada ne ispuni zadatak…

Kolega
4 godine prije

Virus ne gleda ko je to, zgrabiće on bilo koga, samo da preživi. Pratiš valjda vesti o situaciji u regiji i šire, u svetu.

Dopizdilomi
4 godine prije

“Nepostojeća država” u savezu sa bolesnim pokušajem uspostavljanja novog carstva pod pokroviteljstvom NATO-a.

Miki
4 godine prije

Erdogan zna da je na redu Kurdistan,treba biti realan.Desio se Jerusalem priznat je GOLAn,ostao je još Kurdistan da se realizira. Izrael mu pomaže dok zaglavi u Siriji iscrpljen Iran isrpljena Turska uništena Sirija…(ONI KO SU SADA JE JASNO) Svi znamo i kako je Putin došao na vlast uz pomoć Klintonovih i da svi zajedno čekaju BIDENA…da završi Sjeverni tok ….da Ukrajinu smiri za KRIM ……Ko su ONI malo realnosti samo ……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI