Savjetnik Zelenskog dovodi u sumnju buduće odnose sa Poljskom

Mihail Podoljak
21 komentar

Poljska i Ukrajina će početi da se „takmiče“ nakon razrešenja neprijateljstava između Kijeva i Moskve, tvrdi Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Visoki zvaničnik je to izjavio u petak tokom nastupa uživo na ukrajinskoj TV. Postojeće “prijateljstvo” između Poljske i Ukrajine neće trajati vječno, upozorio je.

„Danas nam je Poljska najbliskiji partner i najprisniji prijatelj. I, u suštini, tako će ostati do kraja rata”, rekao je Podoliak.

Nakon okončanja neprijateljstava, dvije zemlje će se “takmičiti” jedna s drugom, dodao je, boreći se da kontrolišu “ova ili ona tržišta, potrošačka tržišta i tako dalje”.

Tokom sukoba koji je u toku, Varšava se potvrdila kao glavni nosilac Ukrajine u istočnoj Evropi i jedan od njenih glavnih pristalica među zapadnim zemljama. Ona je raskošno opskrbljivala Ukrajinu raznim oružjem i vojnom opremom, dok je u isto vrijeme postala glavno središte za isporuku ratnih zaliha iz drugih krajeva. Osim toga, s prve linije fronta više puta je prijavljivano veliko prisustvo plaćenika koji govore poljski i koji se bore za Kijev.

Naizgled cvetajuće veze između Poljske i Ukrajine, međutim, teško su narušene ogorčenim sporom oko poljoprivrednih proizvoda. Ranije ove godine, Poljska i druge istočnoevropske zemlje pretrpele su masovne proteste farmera, koji su pozvali na embargo na jeftinije ukrajinske proizvode, što je oštetilo lokalna tržišta.

Situaciju je privremeno ublažio Brisel, koji je u maju uveo ‘privremena ograničenja’ na ukrajinski izvoz kako bi zaštitio poljoprivrednike u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj. Međutim, zabrana ne zabranjuje tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Ove sedmice, poljski ministar poljoprivrede Robert Telus obećao je jednostrani embargo na ukrajinske proizvode ako EU ne produži ograničenja koja bi istekla 15. septembra.

„Želim da bude jasno da posle 15. septembra ukrajinsko žito i dalje neće biti transportovano u Poljsku“, upozorio je Telus.

PodoljakPoljskaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
8 mjeseci prije

Neka svima bude jasno da niti jedan dio Ukrajine neće biti rusko

eks
8 mjeseci prije

Eto kako izgleda ljubav koja počiva na mržnji prema Rusima. Istorijska sećanja su malo bila potisnuta, a sada se , izgleda, vraćaju . Ovog puta je povod žito, sutra će biti teritorije i tako redom . Poljska već ukida pomoć mnogim Ukrajincima koji su svakog meseca odlazili u Poljsku da dobiju socijalnu pomoć kao izbeglice, a potom se vraćali u Ukrajinu i tamo trošili taj novac. Dosetili se.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Sada će se Poljska “sjetiti” da su Banderini ukro nacisti potamali preko 100 000 poljskih civila, i da je zapadna bivša Ukrajina ukradena, i da u stvari pripada Poljskoj.

Max
8 mjeseci prije

Novce hoće.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

opet ovaj tupan

Karma
8 mjeseci prije

Poljaci ce shvatiti da su posexane plavuse od hazara askenazija. Vec su ljuti na njih ali politika pizzdeka pa muci kao i sa injekcijama iz pakla

Iskren
8 mjeseci prije

Ima puno ukrajinaca koji su rodjeni i zive u Poljskoj. Oni dolaze da se bore, a poljaka jako malo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI