Sažetak maratonske „Direktne linije“ Vladimira Putina od 19. prosinca

Vladimir Putin
14 komentara

U četvrtak smo postavili izravnu poveznicu na veliku godišnju konferenciju za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina koji uživo odgovara na postavljena pitanja. Show se inače zove „Direktna linija“, a predsjednika mogu zvati i građani Ruske Federacije, koja zbog toga zna potrajati nekoliko sati. Ove je godine Putin odgovorao na pitanja 4 sata i 20 minuta. Snimku možete pogledati na više jezika, a transkript je predugačak za puni prijevod, stoga ćemo pokušati prenijeti ključne poruke ruskog više s ovogodišnje „Direktne linije“.

Novogodišnja „Direktna linija“ s Vladimirom Putinom ove godine je započela je prilično sporo, da je prvi sat protekao u pitanju: “O čemu se uopće govori?”, ali onda se ritam promijenio.

Istina, neki su mediji već počeli tražiti senzaciju iz ničega. Na primjer, pojavili su se naslovi poput “Putin je najavio ustavne promjene”, iako nije najavio ništa takvo, niti je bilo nagovještaja o “promijeni ustava”, već “da su promjene ustava, osim prvog odjeljka, moguće”.

Pokušajmo bez pretjeranih “senzacija” i ne narušavajući smisao izrečenog prenijeti glavne poruke Vladimira Putina, a one su jasne i od njih neće biti odstupanja kao u groteski s Trumpovim povlačenjem američkog kontingenta iz Sirije.

S našeg stajališta su u četiri sata emitiranja najvažnije poruke bile sljedeće:

1. Izgrađen je multipolarni svijet i raskrinkana je iluzija da može postojati stabilan unipolarni svijet koji nikada ne uzima u obzir interese svih ostalih.

U međuvremenu je u studiju ukrajinski novinar Roman Cimbalijuk potvrdio svoju reputaciju budale s retoričkim pitanjem: “Možda, da su ukrajinski tenkovi bili na Kubanu, onda biste i vi malo promijenili svoj stav prema nama?”

“Mislite na T-72 ili na T-34?”, upitao ga je ironično Putin, poznajući situaciju u ukrajinskim oklopno-mehaniziranim brigadama.

Ukrajinski novinar odgovorio je da je u Ukrajini glavni borbeni tenk T-64, proizveden u Harkovu, a Putin mu je odgovorio da je to “sovjetsko borbeno vozilo“. No, ovo su bile sitne provokacije ukrajinskih retardiranih „novinara“, iako zanimljive da razbiju monotoniju u koju može zapasti petosatna konferencija za novinare.

VIDEO: Pitanje Romana Cimbalijuka iz agencije Unian

2. Putin će napisati esej o Münchenskom sporazumu, a kao dokazni materijal će sovjetsku arhivsku građu na tu temu.

Ovo je važan udarac pokušajima demoniziranja ruske i sovjetske povijesti. Prvo, pokazat će pravo lice onih koji Staljina pokušavaju izjednačiti s Hitlerom. Drugo, svi će čitati Putinov esej.

3. Putin će obećao da će pokazati malo arhivske građe na sastanku šefova Zajednice nezavisnih država, republika bivšeg Sovjetskog Saveza koje su ostale u vrlo bliskim vezama s Moskvom.

Teško je prvo procijeniti važnost ovog trenutka, ali je to važno jer su na toj sjednici trebali biti potpisani neki dokumenti koji se odnose na produbljivanje integracije u Euroazijskoj ekonomskoj uniji. Odmah po završetku sastanka je Uzbekistan najavio da u zemlju među političkim strankama postoji plebiscitarni konsenzus o ulasku zemlju u EEU, iako manji problem predstavlja Tadžikistan, koji se tome protivi. Međutim, Vladimir Putin vjeruje da će uspjeti naći kompromisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane, s tim da Uzbekistan bude primljen kao punopravna članica EEU.

4. Nema potrebe postavljati pitanje o “sahrani” Lenjina, jer je za ogroman broj ljudi on još uvijek značajna osoba.

Vladimir Putin je ovdje odgovorio pragmatično, iako tvrdi da je Lenjin, uz mnoge dobre stvari, ipak podijelio Rusiju, posebno stvaranjem država koje nikada nisu postojale, osim davno i to u obliku kanata. No, mišljenje ruskog vođe je da ovo pitanje nepotrebno dijeli zemlju i ne bi trebalo biti otvarano, ali ga redovito pokušavaju promovirati baš oni koji žele podijele u ruskom društvu, zbog zlobe ili urođene gluposti, to i nije toliko važno.

5. Na pitanje “Žalite li što na paradi 9. svibnja neće biti prisutni predstavnici svih republika bivšeg Sovjetskog Saveza?“, Putin je odgovorio: “Žalim što nema Sovjetskog Saveza.”

Vrlo zanimljiv odgovor, koji je podložan interpretaciji, ali smo na istom tragu kao u odgovoru na pitanje o posmrtnim ostacima Vladimira Iljiča Lenjina oko kojeg ruski predsjednik odmah presiječe polemiku ovakvim i sličnim odgovorima.

6. Putin je nazvao idiotima one koji su pokušali pokrenuti anketu “Možda bi bilo bolje da smo predali Lenjingrad?”, dodajući da u tom slučaju Rusije ne bi bilo.

7. Na pitanje japanskog novinara o mogućem strateškom savezu Rusije i Kine protiv japansko-američkog bloka, Putin mu je gestikulirao tajnim signalom o Kurilskim otocima. Izgleda kao šala, ali Putin mu je odgovorio da takav savez nije planiran, ali je napomenuo da Sjedinjene Države i Japan stvaraju vojne blokove i stoga Kurilske otoke neće vidjeti kao svoj teritorij.

8. Na pitanje “Što mislite o tome da vas je britanski premijer Boris Johnson usporedio s Dobbyem iz serijala Harry Potter?”, Putin je odgovorio da ga ne zanima tko je rekao nešto o njemu sve dok brani ruske interese, ali da sve vidi i uzima u obzir.

Iskreno, ako bi itko mogao komentirati Putinov izgled, to sigurno nije „Borko“ koji liči na Pingvina iz Batmana.

9. Bilo je i pitanja zaposlenika Sputnika zašto su ruske baltičke specijalne službe vršile pritisak, maltretiranje i ucjenjivanje novinara na svom teritoriju.

Kako ne poznajemo zakone o pristupima vojnim objektima Ruske Federacije, ovo ne možemo komentirati, ali objekti i poligoni ovakve vrste u svojetu općenito nisu otvoreni z a novinare, tako da nije jasno što su uposlenici agencije Sputnik tamo tražili.

10. Na samom kraju je dopisnik ruskog ureda medijskog konglomerata BBC, skrivajući se iza znaka „Obitelj“, pokušao nagovijestiti neke korupcijske afere zbog aktivnosti Putinovih kćeri. Ali na kraju nije rekao baš ništa što bi bila „informacija o korupciji“ o kojoj je htio govoriti.

Nažalost, BBC sve više opravdava ime medijskog diva „British Bullshit Corporation“, jer je, kao što za portal Quora piše Robin Rutherford, pretjerano pristran prema zemljama u razvoju poput Indije. Jer stvara sadržaj koji nije samo rasistički, već je i lažan, posebno u vezi s Kašmirom. Jer je njegova pokrivenost Brexita vrlo pristrana. Zato što je kritizirao indijsku misiju Mars Orbiter, ignorirajući činjenicu da je britanska misija na Mars neuspješno propala.

Jer je pokrivenost izraelsko-palestinskog sukoba jednostrana, djelomična i pristrana. Jer proizvodi propagandne dokumentarce za klevetu Indije, Pakistana i drugih sila u nastajanju, što je samo dio propagandne kampanje BBC-a na Indijskom potkontinentu.

Bilo bi zanimljivo znati kada će BBC objaviti istrage o kraljevskoj obitelji Velike Britanije, o smrti princeze Diane, premijeru koji je silovao i ubijao maloljetne djevojke na jahti ili barem o aferi Huntera Bidena. Oni su „hrabri“ i „nepristrani“ novinari, a javnost ima pravo znati istinu, zar ne?

Sudeći prema brzom odgovoru liberalnog tiska, koji je odmah počeo izdavati naslove “Putin je izbjegao odgovoriti na pitanje o svojim kćerima”, čini se da je ovo bila to planirana provokacija.

Općenito, Putin tradicionalno ne odgovara na pitanja o obitelji, posebno ne o svojim kćerima. Budući da je obitelj ranjiva i što će manje ruskih neprijatelja zna za njegovu obitelj, to će joj teže naštetiti ili se pokušati probiti u nju.

Konferenciju za novinare pratili su masovni pozivi i e-mailovi o miniranju škola i vrtića u Moskvi, St. Peterburgu i nekoliko drugih gradova.

U večernjim satima je terorist pucao na Lubjanku, nedaleko od ureda Federalne službe sigurnosti, zbog čega se ruska liberalna oporba neprikriveno radovala.

Očigledno je da nekim snagama jako smeta samopouzdanje i neovisan položaj Rusije u svijetu, tako da sve njihove provokacije izgledaju prilično patetično. Ali takva je reakcija nemoćne zlobe. I za kraj, već tradicionalna Putinova poruka bi se mogla sažeti u slogan: „Budite spokojni i volite Rusiju!“

VIDEO: Putinova „Direktna linija“ 2019.

Intervju
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Mozda netko zna koji jos predsjednik ovako uzivo odgovara na pitanja novinarima iz citava svijeta?

eu kolonija
4 godine prije

vidim da se oko američkih sankcija “sjevernom toku 2” nije previše pretrgao. možda je trebao objasniti pojedinim europljanima I amerikancima da ako rusija ne bude gradila nove plinovode prema europskoj uniji da će cijena plina u europi rasti što opet znači da će rusi za istu količinu plina dobijati više šuški, što opet nije loše za rusiju, I da je zbog toga potrebno da rusija gradi nove plinovode prema eu jer rusija nije odgojena na matrici pljačkaša konjokradica već na matrici humanizma

shumadinac
4 godine prije

Nemoj izlaziti iz pozicije objektivnog novinarstva Babiću, štetiš tako ne samo svom i ugledu portala već štetiš i ugledu onoga koga braniš. Na pitanje oko korupcije Putinovih ćerki gde ni sam Putin nije hteo da reaguje “osuta je paljba iz svih oruđa” na BBC. To je tako urađeno da neodoljivo podseća na ono Erdoganovo “šta vi imate da nam prigovarate zbog Jermena kad ste i sami pobili toliko Indijanaca” ili još preciznije “kako imate obraza da nas kritikujete zbog zločina kad ste počinili veće”. Za mene ne može biti opravdanje za nešto loše učinjeno to što je neko drugi napravio još gore. Na pitanje BBC-ja Putinu koje je usmereno ka porodici bilo je dovoljno podsetiti kako je ironija da baš britanski mediji postavljaju takvo pitanje, mediji koji su “ubacili u šestu brzinu” rušenja tradicionalnih vrednosti britanske porodice i koji će vrlo brzo dovesti do njenog urušavanja veličajući homoseksualnu i rodnu… Čitaj više »

milan
4 godine prije

Putin kao osvježenje! Ne radi se tu o Putinu več o nečemu što bi trebalo biti, za razliku od dosada, mnogo bliže čovjeku i odnosu prema čovjeku, njegovom “egoističnom” nastojanju prema boljem životu. Nekakva ascijacija mi se pojavila sa onom poznatom pričom o, svešteniku koji se je stalno žalio na vjernike te ovakvi su te onakvi su i uvijek završavao besedu sa “O Isuse dodji i pomozi mi”. Kad se javi se jednog dana glavom i bradom Isus i reče; Evo, došao sam da ti pomognem! Pop reče Isusu; Još si mi ti samo falio.

politicki nekorektan
4 godine prije

..na kraju je putin rekao da je dosta laprdanja jer zuri da i dalje drma kavez svjetskoj bagri…

Janoš
4 godine prije

Može li se negdje pogledati sa prijevodom. Zna li netko.

American_dreams
4 godine prije

Putin kao i obicno lupa populisticke i mitomanske gluposti i mantre o nebeskom narodu i super drzavi rusiji a da pri tome izbjegava diretken odgovore na koliko toliko ozbiljno postavljena pitanja, na takva pitanja odgovorita na samo njemu duhovit nacin.Ova tzv”direktna linija” nije nista drugo doli kgb drill i predstava za maloumne.

Max
4 godine prije

Čovjek je direktan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI