Scholz otkriva njemačke ciljeve u Ukrajini

Olaf Scholz
78 komentara

Kancelar je također obećao da će ostati smiren, dok se bude bavio sukobom između Moskve i Kijeva

Cilj koji Njemačka nastoji postići pomažući Ukrajini u sukobu s Rusijom je spriječiti Moskvu da silom mijenja granice, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Izjava dolazi nekoliko dana nakon što je Berlin obećao dati Kijevu svoje tenkove Leopard 2, nakon tjedana pritiska SAD-a i drugih NATO saveznika.

Scholz je u subotu u kratkom video-obraćanju rekao da Njemačka od izbijanja sukoba vodi trosmjernu politiku. Definirao je tri aspekta kao pomoć Kijevu humanitarnom pomoći, financijama i oružjem; rad na sprječavanju eskalacije, jer se “rat između Rusije i NATO-a ne bi trebao dogoditi”; i radeći u strogoj koordinaciji sa svojim saveznicima, posebice SAD-om, uz suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih poteza. To je pristup kojeg će se njemačka vlada pridržavati i dalje, uvjerava kancelar. Prema Scholzu, odluka njegovog kabineta o slanju 14 glavnih borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini i dopuštanje drugim zemljama slanje tenkova njemačke proizvodnje vladi Zelenskog, donesena je u skladu s tom politikom.

“Naš cilj je jasan” u Ukrajini, rekao je njemački čelnik. “Rusija ne smije uspjeti promijeniti granice silom.”

U jesen su se četiri regije Ukrajine: Zaporožje i Herson, kao i Donjeck i Lugansk pridružile ruskoj državi, nakon što je njihovo stanovništvo velikom većinom podržalo to na referendumima. Krim je isto učinio još 2014. nakon državnog udara u Kijevu. Anketa koju je prošlog tjedna provela anketa YouGov u ime novinske agencije DPA pokazala je da je 43% Nijemaca bilo protiv davanja tenkova Kijevu, 39% je bilo za to, dok je 16% ostalo neodlučnih.

“Mnogi građani su jako zabrinuti. Naravno, želite mir u Europi; rat se ne bliži; a vlada i kancelar ostat će pribrani. I to vam obećavam”, rekao je Scholz. Tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija gleda na najavljene isporuke tenkova Ukrajini od strane Njemačke, SAD-a i Velike Britanije kao na “izravnu upletenost” NATO-a u sukob u Ukrajini. “A ta uključenost raste”, naglasio je.

Međutim, Peskov je izjavio da zapadno oklopno oružje neće promijeniti igru u sukobu, rekavši da NATO “očito precjenjuje potencijal koji će to dodati ukrajinskoj vojsci”. U odvojenom intervjuu, istaknuo je da će odluka Berlina da Kijevu isporuči Leopard 2 definitivno “ostaviti trag” na rusko-njemačke odnose koji su već na niskim granama.

KancelarnjemačkarusijaScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mRNA-23-24...
1 godina prije

Sholtz i Annalena su u istom timu i isto misle.

1 godina prije

I ja sam siguran da će vlada i kancelar ostati priprani bez obzira kakav bude “predlog” Vašingtona koji moraju da sprovedu.

Na kraju ne treba žaliti ni Nemce, ni Šveđane, Fince ni bilo koji drugi narod zbog stradanja koja slede – birali ste (smo) vlast zbog odnosa prema klimatskim promenama, zbog obećanja da neće dizati poreze, da će zaštititi pse i mačke lutalice… a niste gledali šta se sprema, niste birali ljude sa kičmom koji će se suprotstaviti pritisku Vašingtona. Znali ste čemu to vodi ali ste se pravili da ne vidite, zabijali glavu u pesak samo da ne bi rizikovali komfor – a kao rezultat nedostatka razmišljanja izgubićete upravo to što ste očajnički želeli da sačuvate… možda i život…

Slon
1 godina prije

Eto, jos samo da Putin eksplicitno kaže svoje ciljeve
I rokove
Ovako ispada, ja bi malo da ratujem, lijepim svoje frustracije, dokle ide, nek ide
Poslije mene potop

Podsjetnik
“Oslobodjena ” teritorija mu se smanjila
U ukrajini I pobunjenim teritorijama Zivi manje rusa nego pred godinu dana
Europa se nije smrznula
Dobro stvar, bukina Faso I Burundi su mu postali novi prijatelje, saveznici

Amar
1 godina prije

Jasno je da novi fuhrer ima iste ciljeve kao i hitler.

gogo
1 godina prije

nema on nikakve ciljever, radi što mu američke gazde narede.

Austrija
1 godina prije

NATO i Rusija su u ratu. Treci svjetski rat je poceo. Ako se Kina ne umjesa Rusija ce izgubiti rat I prestati postojati

nepoželjni
1 godina prije

Čudo živo je taj Šulc… (“cilj….je spriječiti Moskvu da silom mijenja granice”) Oni već preko 30 godina rade na promjenama granica i osvajanju zemalja prema Rusiji sa namjerom da u konačnici opljačkaju i unište i nju samu…a sada Rusija, čak nema pravo da svojim sunarodnjacima u Ukrajini pomogne postići mir i napredak, nakon godina ugnjetavanja od strane ukrajinskog režima i spriječiti daljnji prodor zločinačkih osvajača u svoju zemlju.(!?) Interesantno kako je kratka pamet tih “mudrih” političara… Ne znam kako bi se zvalo pripajanje cijele Istočne Njemačke, odvajanje baltičkih republika od Rusije, komadanje i uništenje Jugoslavije, pa komadanje Srbije nasilnim odvajanjem Kosova, gdje su upravo oni odigrali i igraju glavnu ulogu ? Zar sve to nije bilo mijenjanje granica “milom” i silom? …ali, sve je to dio iste igre i istih aktera kojima je cilj uništenje ljudi i uspostava totalne kontrole nad njima uništavanjem dosadašnje organizacije života i nametanjem “novog poretka”… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Немачка војска је у најјаднијем стању икада – због помоћи Украјини, пише „Економист“

Како се напомиње, нема ни довољне количине медицинског материјала, а да не говоримо о залихама муниције.
Према НАТО стандардима, муниције би требало да буде довољно за месец дана, али Бундесвер је има само неколико дана.

„Радио опрема коју користи немачка војска стара је преко 40 година и аналогна је, односно њене сигнале је лако пресрести. Од 350 борбених возила пешадије Пума, само 150 је оперативно“, наводи се у чланку.

Лист додаје да је Немачка наручила 35 ловаца Ф-35, али ће их добити тек 2027. године.

tihobl
1 godina prije

Северноатлантска алијанса спремна је за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је председник Војног комитета НАТО-а, холандски адмирал Роб Бауер, у интервјуу за португалску телевизију „РТП“.

 „Чињеница да ваш непријатељ има боље оружје није проблем вашег непријатеља. То је ваш проблем“, констатовао је он.

tihobl
1 godina prije

Дејвид Депејп, који је чекићем ударио мужа бивше председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, позвао је једну ТВ станицу из затвора и извинио се због „недовршеног посла”, рекавши да је требало „боље да се припреми” за напад.

tihobl
1 godina prije

Бивши амбасадор у Немачкој, заменик шефа украјинског министарства спољних послова, саопштио је своју „креативну идеју” на Твитеру:

„Немачка производи једну од најбољих подморница на свету ХДВ 212А. Бундесвер има шест таквих подморница. Зашто не пошаљете једну Украјини?”

Krle
1 godina prije

Samo ti maži oči Njemcima, kad progledaju bit će kasno. Za Analenu nisam siguran da li je nastrana ludača ili je ucjenjuju, a za Šolca sam siguran da je ovo drugo u pitanju.

Krle
1 godina prije

Samo ti maži oči Njemcima, kad progledaju bit će kasno. Za Analenu ne znam da li je nastrana ludača ili ucijenjena, ali za Šolca sam siguran da je ovo drugo.

Max
1 godina prije

Četvrti Reich.

mane
1 godina prije

vas je cilj da naterate rusiju da vam da sirovime i energente u zamenu za enter novac

Bruno
1 godina prije

Švabe vode glavnu riječu cijeloj svjetskoj politici. Genšer je priznao Hrvatsku i odmah sljedeći dan podnio ostavku. Uništili su u Britaniji industriju broj1, stočarstvo. Obrazloženje ” Mi svoju stočnu hranu steriliziramo na 110 *. Mi smo miroljubivi i ne šaljemo svoju vojsku u napadačke misije, samo u misije pod UN – om. Hrvatima u ratu “nisu isporučivali” naoružanje i municije jer je na crnom tržitu puno skuplja. I kada se gleda ovaj rat u Ukrajini, dobro su ih zadužili. Nadaju se imati besplatne energente i jeftinu radnu snagu, koliko toliko obrazovanu za sljedeće destljeće. I tržište , naravno. I u Ukrajini će biti glavni trgovački lanci kao i u Hrvatskoj Lidl, DM, kaufland, Spar, Interspar, Bauhaus, Baumarkt i td. Što kredita uzmeš vratiš ih u NJemačku za hranu.

ogo
1 godina prije

Nece proci dva mjeseca kad ce Njemacki narod osjetiti kakvu su politiku vodili njihovi celnici.

goran
1 godina prije

ja mislio da ste vi nacisti izvukli pouku iz 2 svj. rata,ali po ovome kako vodite politiku prema rusiji čini mi se da želite da vam još jednom rusi očitaju lekciju,samo pazite da vam ovaj put ne uzmu cijelu državu skupa sa američkim i britanskim vojnim bazama koji se nalaze kod vas

Grdi
1 godina prije

Slicne ciljeve imao onaj soboslikar iz 1939g. ……

Rimtutituki
1 godina prije

Regierung entlassen, sofort

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI