Šef Ministarstva obrazovanja i nauke rekao je kako će se Rusija udaljiti od Bolonjskog sistema

Valerij Falkov
17 komentara

Šef Ministarstva obrazovanja i nauke Falkov rekao je da će diplomski i master programi ostati u Rusiji

Uprkos odbijanju da se ispoštuju svi principi Bolonjskog sistema obrazovanja, u Rusiji će postojati mogućnost studiranja na osnovnim i magistarskim programima, ali će istovremeno biti nastavljeno diplomiranje specijalista. O tome je u intervjuu za Komersant govorio šef Ministarstva obrazovanja i nauke Valerij Falkov.

Prema ministrovim riječima, visokoškolske ustanove će moći samostalno da biraju na osnovu čega će raditi sa studentima.

“Nema potrebe da se vještački guši mogućnost razvoja specijalnosti i stvaraju prednosti za dodiplomske i postdiplomske programe. Moramo omogućiti da sama industrija, zajedno sa univerzitetima, odredi koji je oblik najtraženiji”, naglasio je on.

Potpuno odbijanje ili zabrana podjele studija na dodiplomske i postdiplomske programe u Rusiji nemoguće je iz više razloga, siguran je šef katedre. On je podsjetio da mnogi studenti koji su već završili diplomske studije, u nekim slučajevima neće moći da se zaposle bez master diplome.

“Imamo kvalifikacijske uslove za radna mjesta, posebno u državnoj službi, u službi za provođenje zakona. Ne možete biti, recimo, sudija ako imate samo diplomu pravnika, morate imati magistarsku diplomu. Mi ne možemo ograničavati ove ljude, to je ustavno pravo na obrazovanje“, rekao je Falkov.

Osim toga, sistem dodiplomskih i postdiplomskih programa poznatiji je i nedavnim ruskim diplomcima i stranim studentima u Rusiji.

Ministar je naveo neke od nedostataka u bolonjskom sistemu zbog kojih bi kvalitet obrazovanja mogao opasti. Među njima je i nemogućnost nekih univerziteta da obezbjede razliku u stepenu težine dva stepena studija, kao i neograničen pristup prelasku sa jedne specijalnosti na drugu, često nevezano za prethodno iskustvo studenta. U budućnosti se u Rusiji može pojaviti lista specijalnosti sa besplatnim prijemom na bilo koji magistarski program i prijemom samo u srodnim područjima.

Bolonjski sistem predviđa sistem obrazovanja na dva nivoa: dodiplomski i postdiplomski. Ruski sistem, pored ova dva nivoa, podrazumeva obuku specijalista sa standardnim periodom obuke od pet do šest godina. Rusija se pridružila Bolonjskom sistemu 19. septembra 2003. godine.

Bolonjski sistemrusijastudentistudiranjeValerij Falkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
1 godina prije

U pravu su

giovani
1 godina prije

Mic po mic, Rusija postaje jedina svijetla točka u ovom zapadnom ludilu.

Bolonjski gloopan
1 godina prije

Visokodresirajući sustav Bolonjskog sistema sustavnog zagloopljivanja wannabe budućih intelektualaca odnosno promišljatelja stvarnosti iznio je fenomenalne rezultate:

hrvatska svegloopilišta postižu kvalitetne učinke prepoznate u cijelom svijetu:

sve smo gori na svjetskim listama najboljih sveučilšta!

DEDA
1 godina prije

I OVI MAGISTRI,DOKTORI I NAUČENJACI KAJ SU ZAVRŠILI PREVEĆ ŠKOLE SU POKAZALI DA JE ČOVJEK NESPOSOBAN NAUČIT.POGOTOVO ZADNJE DVE I POL KVRGE PLANDEMIJE.ČOVJEK SE HVALI DA MORE NAVČIT HODITI A DRUGI DAN DOJDE U LONGETI SA STRGANOM NOGOM.PRECIJENILI SMO SE SAMI PA SE TREBA MALO SPUSTITNA ZEMLJU RAJO.

tihobl
1 godina prije

Nece ovaj dugo ostati ministar. Jak je pritisak da se ukine bolonjski sistem.
I ne samo to – trazi se da drzava prestane finasirati one koji zagovaraju bolonju.

Max
1 godina prije

Bolonja je smeće.

Vidi me sad!
1 godina prije

Bologna je zakon!

Intergalaktički intelektualac pozorne i slijepe poslušnosti!

Ico
1 godina prije

Bolonja razara ! Bolonja je zlo!

Lucija, prva
1 godina prije

Da je Bologna propala kao koncept, poznato je već 10-15 godina.

Weteran
1 godina prije

Vodeći i elitni Univerziteti Zapada, na kojima se školuje buduća Elita, ne ide po “Bolonji” !
Bolonja je kukavičije jaje da bi Mi sistemski bili zaglupljeni !!
Sećamo se koliko su naši akademci, a i svi drugi školarci, bili pametniji i bistriji za one Big Mec Coca Cola omladince!?
Danas, na žalost, ne možemo se hvaliti ?!

MEEEEEEE
1 godina prije

Pa naravno da ce Rusija sada ustrojiti visoko skolstvo tako da bude sto nekompatibilnije s zapadnim, da joj ne odlaze mladi nakon studija, jer eto diploma im se priznaje na zapadu.

Lucija, prva
1 godina prije

Članak ne precizira “master degree” 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI