Šef NATO-a izdaje upozorenje Kini

Jens Stoltenberg
51 komentar

Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Kinu da zaustavi svoje “rastuće povezivanje” s Rusijom, upozoravajući da bi bilo kakva vojna pomoć Pekinga Moskvi tokom sukoba u Ukrajini bila “istorijska greška” sa velikim posljedicama.

Govoreći nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu u srijedu, Stoltenberg je alarmirao na prijateljske veze Moskve s Narodnom Republikom, insistirajući na tome da bi Peking uskoro mogao ponuditi oružje Rusiji uprkos svojoj potvrdi da to ne planira učiniti.

„Kina odbija da osudi rusku agresiju… I podržava rusku ekonomiju“, tvrdi on, dodajući „Saveznici su bili jasni da bi bilo kakvo pružanje smrtonosne pomoći Kine Rusiji bila istorijska greška, sa dubokim implikacijama“.

Iako šef NATO-a nije elaborirao  “implikacije”, Washington je ranije zaprijetio da će odgovoriti na vojnu podršku Rusiji, dok je američko ministarstvo finansija već krenulo sa sankcijama za nekoliko kineskih kompanija optuženih da isporučuju dijelove za dronove koje navodno koristi Moskovske snage.

Peking je više puta  negirao  da namjerava isporučiti oružje Moskvi, ističući da je “potpuno objektivan” prema sukobu, optužujući američke zvaničnike za širenje “dezinformacija” o tom pitanju. Rusija je takođe demantovala prethodne izveštaje da je tražila kinesku vojnu opremu.

Dvije zemlje su ipak pojačale odnose tokom prošle godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping obećali su da će “još dalje produbiti vojno međusobno povjerenje” nakon razgovora u Kremlju prošlog mjeseca. Međutim, Putin je od tada izjavio da Rusija „ne stvara nikakav vojni savez sa Kinom“, uprkos njihovoj „saradnji u sferi vojno-tehničke interakcije“.

Stoltenberg je dalje rekao da se alijansa složila da stvori “strateški višegodišnji program pomoći” Kijevu. On je izrazio nadu da će projekat “povećati interoperabilnost Ukrajine sa NATO-om i dovesti je do standarda NATO-a”, kao i pomoći zemlji “na njenom putu ka evroatlantskim integracijama”.

Tokom brifinga za novinare nakon prvog dana razgovora u Briselu u utorak, Stoltenberg je upitan kada će Kijev biti primljen u blok, ali nije mogao dati odgovor, samo je rekao da je “stav NATO-a o članstvu nepromijenjen” . Iako je alijansa prvi put ponudila mjesto Ukrajini još 2008. godine, čini se da je u posljednjih 15 godina napravljen mali napredak, a jedan neimenovani zapadni diplomata nedavno je rekao za Financial Times da NATO jednostavno “ignorira” zahtjev Kijeva za članstvo.

kinaNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
11 mjeseci prije

Uahahaha ………….. izdao upozorenje Kini !!?? ……….. uahahaha ……
Umisljeni smrkavac.

tihobl
11 mjeseci prije

Ovo je stepen neozbiljnosti kao kad bi Dodik poceo naredjivati EU oko donosenja propisa i NATO oko rasporeda snaga i ogranicenja naoruzanja.
Samo Dodik nije neozbiljan kao ovi hostapleri bez skole (ovom je tata kupio srednjoskolsku diplomu i uveo ga u porodicni posao – diplomatskog preseravanja).

alexosijek
11 mjeseci prije

A danas u Kini potpisivanje mirovnog sporazuma između Irana i Saudijske Arabije (što bi konačno moglo okončati brutalni sukob i glad u Jemenu)…u Kini su i Lula from Brasil, španjolski premijer, mali Napoleon Macron (sa pratiteljicom koju nitko ne ferma tamo, Ursulom)…dok u isto vrijeme u Moskvi potpis sporazuma o prekidu neprijateljstava između Turske i Sirije (daj Bože mir i dobro za taj napaćeni sirijski narod)…Pa što drugo i može NATO tajnik učiniti nego izdati Kini upozorenje?! Ah, da ne zaboravim, predsjednica Taiwana u posjeti američkom Kongresu…lp

Zoran
11 mjeseci prije

To upozorenje Kini od strane NATO jebivjetra Stoltenberga je otprilike isto kao da musterija sa malim pipmpekom prijeti (upozorava) staru iskusnu prostituku da ce je rasturiti….

Onlaer
11 mjeseci prije

Pasi laju, karavane prolaze.

Wolfgang
11 mjeseci prije

Hahaha

BanOvan
11 mjeseci prije

Prije 10-ak dana cuh da su Kinezi smanjili onaj dug i obveznice USrAnije na ispod 1000 miliijardi. Tacnije oko 800 milijardi. Vracaju Kinezi Lesija kuci polako natenane pa neka se USrAnci razmisljaju sta ce sa beskorisnim $u$kama.

eks
11 mjeseci prije

Pojačana drskost i bezobrazluk, mimo svih diplomatskih manira, znak je da su NATO zločinci popušili u Ukrajini, pa im ostale samo pretnje iz očaja .

NOVI STARI
11 mjeseci prije

je…jad bijeda

Keki
11 mjeseci prije

Ovog treba pošteno natjerati na p….. k….
Opopstite ali znam da razumijete.

Kardinale
11 mjeseci prije

Teske droge, uhljeb

Max
11 mjeseci prije

Baš ga se jako boje.

Buničar
11 mjeseci prije

Kako se ono zove onaj koji izdaje: da nije izdajica? Eno Kinezi pozutjeli od silnog straha

Rudar
11 mjeseci prije

Možda bi Kina trebala poslati oštoro upozorenje Europskoj uniji da se ne mješa u Ukrajinu !

novo
11 mjeseci prije

Pokusava pokvariti racune MACRONU i URSULI

Bruno
11 mjeseci prije

Nezgodan tip. Kinezima se gaće tresu. Pa nije mogao ni onog svog nacistu spriječiti da pobije 70 mladih ljudu u njegovoj državi. A tek sada kada ga zamjeni babuskara , KInezi će odamh zaratiti sa Rusima.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

E nek I’m je rekao 🤣🤣🤣

Na čičumičiči
11 mjeseci prije

Znači svaki tz gen sekretarsve veće đubre od predhodnog,kako oni spavajj noću,samo im smrt i pretnje u životu,podofilčino jedna

Ivan
11 mjeseci prije

Hoce li konacno netko zavrnuti vratom tom NATO smrklju?

goran
11 mjeseci prije

ma ko se boji tebe i nekog natoa,molim te.
začepi tu gubicu da ti je mi ne moramo začepiti stoko jedna blesava tko te postavi tamo.

Dux
11 mjeseci prije

Evo se kina usrala od straha.

komšija
11 mjeseci prije

Kakva je ovo budala.Čivuti-hazari su okupili sve idiote i pretvorili u zombi-robote.

abc
11 mjeseci prije

Kmeči pacove pederski, kmeči……… 😅😁😅😁

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Ovaj zbilja prelazi u komičare: evo još jedne njegove izjave nekidan:

– izjavio da nije u pitanju konfrontacija ni od strane EU, ni od NATO-a, kao i da Alijansa nikada nije bila pretnja za Rusiju.

“To nije konfrontacija ni sa strane EU, ni sa strane NATO-a. NATO je odbrambeni savez, NATO i Finska nikada nisu bili pretnja Rusiji”. 😄😄😄

Kad bolje razmislim, zbilja je moguće da ona kokošlinda postane iduća…a možda i ne.
Bez obzira na količinu glooposti, ova avet se barem zna ponašati…

gogo
11 mjeseci prije

usrala se kina pred ovim idiotom !

Steve
11 mjeseci prije

To je onaj padavičar što se nekontrolisano klati?!

Ivan
11 mjeseci prije

S jednom nuklearnom od barem 10 KT na Pentagon i svi problemi svijeta bi bili rijeseni. Naravno svakako u radno vrijeme..

Tri p
11 mjeseci prije

Priblizava se konacni obracun, a on ce biti na pacifiku, i gl. pretnja kaubojima je uvjek bila Kina.

Motorola
11 mjeseci prije

Glupsonberg totalno pošizio….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI