Šef NATO-a osuđuje Trumpove primjedbe

Jens Stoltenberg
38 komentara

Omalovažavajući komentari bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o neuspjehu članica NATO-a da plate svoj dio troškova odbrane bloka dovode u opasnost cijelu alijansu, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u izjavi u nedjelju.

“Svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva našu sigurnost, uključujući i onu SAD, i dovodi američke i evropske vojnike u povećan rizik”, rekao je, ponovivši da je blok ostao “spreman i sposoban da brani sve saveznike. ”

Svaki napad na zemlju članicu NATO-a izazvao bi “ujedinjen i snažan odgovor”, obećao je Stoltenberg.

“Očekujem da će, bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima, SAD ostati snažan i posvećen NATO saveznik”, dodao je on.

Obraćajući se okupljenima na skupu u Južnoj Karolini u subotu, Trump je sugerirao da bi Washington mogao ostaviti članicu NATO-a koja nije platila članarinu da se sama brine u slučaju napada, kako bi naučio lekciju o fiskalnoj odgovornosti.

“’Nisi platio? Vi ste delikventni?”, prisjetio se bivši predsjednik obraćanja neimenovanoj naciji. „Ne, ne bih te štitio. U stvari, ohrabrio bih [Rusiju] da radi šta god dođavola žele. Moraš platiti. Moraš platiti svoje račune.’”

Članice NATO-a su se 2014. obavezale da će potrošiti 2% svog BDP-a na odbranu do 2025. godine. Samo 10 od 30 članica bloka je ispunilo te obaveze, a 13 je trošilo 1,5% BDP-a ili manje od prošle godine, prema vlastitim procjenama.

Dok je veći dio medijskih rasprava o Trumpovoj navodnoj prijetnji to predstavljao izazov baltičkim državama i Poljskoj, Varšava je zapravo predvodila blok u procentima doprinosa za odbranu prošle godine, dajući desetinu od 3,9% svog BDP-a – više od donacije Washingtona od 3,49%. Estonija, Litvanija i Letonija dale su preko 2% i prošle godine, stavljajući ih van domašaja bilo kakvog prijetećeg propusta u međusobnoj odbrani pod drugim Trumpovim predsjedništvom.

Poljski premijer Donald Tusk je ipak izrazio zabrinutost zbog „vrućeg rata“ na granici njegove zemlje sa Ukrajinom, postavljajući pitanje da li će SAD pokazati „punu solidarnost sa drugim zemljama NATO-a u ovoj konfrontaciji koja obećava da će dugo trajati sa Rusijom“.

Njegove riječi su ponovile Stoltenbergove riječi u intervjuu njemačkom Die Welt-u u nedjelju, u kojem je šef NATO-a pozvao članice da povećaju proizvodnju oružja na nivo iz vremena rata kako bi se pripremile za “konfrontaciju” s Moskvom “koja bi mogla trajati decenijama”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je negirao da je njegova zemlja zainteresirana za napad na bilo koju zemlju NATO-a, čak i Poljsku ili Baltik. Prošle sedmice je rekao novinaru Tuckeru Carlsonu da umjesto toga zapadne vlade “pokušavaju zastrašiti vlastito stanovništvo zamišljenom ruskom prijetnjom”.

jens stoltenbergNATOSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Залужног су тајно посетили немачки генерали на дан његове оставке.
Како преноси Билд, генерал-мајор Фројдинг и генерални инспектор Бундесвера Бројер допутовали су у Кијев на позив бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине.

Ni Nulandica ni svabe nisu ga uspjeli spasiti od Londona.

tihobl
2 mjeseci prije

Британска ратна морнарица у несхватљиво великим проблемима – ван строја и други носач авиона.

tihobl
2 mjeseci prije

Deep State: руска армија у Донбасу образовала супер-дугачку железничку композицију дужине 30км – намена нејаснa, у композицји која је изграђена током прошле године, налази се преко 2100 вагона.

Od Volonvlahe pa na sjever do Olenovke (juzno od Donjecka).
Maskirovka.
Ovo je nezgodno, na satelitu vidis ogromnu kompoziciju koja godinu dana miruje, ne radi nista, a ne znas cemu sluzi i sta je u vagonima. Samo mozes lupati glavu sta su rusi smislili.

tihobl
2 mjeseci prije

Авдејевка – да би спасио ситуацију, непријатељ у битку уводи резерве.
Ово је изјавио командант групе ”Таврија” Оружаних снага Украјине, генерал Тарнавски:
“Свеже снаге су се придружиле биткама за Авдејевку. Украјински војници непоколебљиво држе линију”. Укључени су западни тенкови и борбена возила пешадије.

Ovo je bilo za ocekivati. Sirski je naredio da se iz Avdejevke napravi proboj u Donjeck i sad ubacuje trupe u kotlic. Zelenski mu je naredio da jurisa i da ne pominje defanzivu kao Zaluzni.
Istu stvar je uradio u Debalcevu i znamo kako se zavrsilo.

tihobl
2 mjeseci prije

Francuska uvozi 50% gasa iz SAD i 40% iz RF.

Pitanje je koliko je ruskog gasa u tih 50% iz SAD.

tihobl
2 mjeseci prije

Vic dana:

Украјинска влада ће ове године издвојити 40 милијарди за помоћ предузетницима и стимулисање економске активности , рекао је премијер Шмигал.

tihobl
2 mjeseci prije

Sprema se traktorijada:

Украјинске власти ће моћи да одузму пољопривредну опрему од пољопривредника за потребе Оружаних снага Украјине.

Josip
2 mjeseci prije

Ovog NATO majmuna pod hitno izvesti pred streljacki vod

Željko
2 mjeseci prije

“G.za ko meduza” kod “suverenih i neovisnih država” NATO u Europi! “Plati pa se klati” što bi u Bosni rekli ili “nema džabe ni u stare babe”!

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Svaki napad na zemlju članicu NATO-a izazvao bi “ujedinjen i snažan odgovor”, obećao je Stoltenberg.
——————–

Odgovorno, ujedinjeno i snažno bi lajali na Rusiju.

držnedaj
2 mjeseci prije

Vidi ovog Nato demokrate hehe he..rodila majka, blago budalama

Ico
2 mjeseci prije

Harač, harač, Donald Trump Evropljanima riče, harač, harač Evropljani, il’ još gorje bit’ će!

Steve
2 mjeseci prije

Ovaj padavičar ne kapira poruku…

Hogar strasni
2 mjeseci prije

Jens Stoltenberg demon BAALA 666. Ratni lobista iste industrije

Max
2 mjeseci prije

Trumpov stav je zbilja sulud.

Bruno
2 mjeseci prije

Tramp je bog. Bez uvijanja, direkt u glavu kaže kako funkcionira američka država. 100% mafijaški. Stari dobri “reket”. I ako platiš nije ti garancija da ću te štititi, pogotovo ako vidim da ću dobiti po guzici. A u ovoj EU ne postoji trenutno niti jedan političar niti vojnik, koji ima dovoljno visok IQ da može organizirati vojsku i odbranu od vanjskog neprijatelja. A i nema potrebe jer se rat kao u ukrajini može voditi samo između malih zemalja. Svaki drugi je armagedon. Zato pare u špag, razvijaj se i ne bleji o ratu. Izgleda da se samo u Afganistanu čita Njegoš. “Boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka.”

Darko
2 mjeseci prije

Ovaj majmun je totalno prolupao i umislio si da je on neki faktor. Kada mu dođe Trump čistiti će zahode–

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Ovo neprekinuto utvrđenje prati železnički kolosek, koji potiče od stanice u Olenivki i proteže se do Volnovahe, koristeći oko 2.100 različitih tipova vagona. Veruje se da je izgradnja ove kolosalne odbrambene strukture počela u julu 2023. Intrigantno, spekuliše se da je vozni park koji se koristi za ovaj ogroman projekat nabavljan sa teritorija koje su trenutno pod privremenom okupacijom. Ova vrsta utvrđenja efikasno formira čvrst zid, postavljajući ogromne prepreke za sve trupe koje su dovoljno smele da napreduju. Posebno je otporan zbog toga što su neki delovi pruge postavljeni na VISOKOM NASIPU, dizajnom koji obezbeđuje efikasnu distribuciju opterećenja na tlu. Rešavanje ovog izazova zahteva opsežne inženjerske napore kao što je razdvajanje vagona, njihovo pomeranje sa šina ili njihovo prebacivanje na drugu lokaciju. Međutim, ovi inženjerski poduhvati bi verovatno izazvati reaktivnu taktiku ruske artiljerije. “Ovaj složeni inženjerski podvig je teško proceniti u smislu efikasnosti. Ali namera je nepogrešiva – predstavlja VELIKU… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI