Šef Pentagona upozorava da bi rat na Tajvanu bio ‘razarajući’

Američki ministar obrane Lloyd Austin
35 komentara

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da bi oružani sukob oko Tajvana bio katastrofalan, pozivajući Kinu da zadrži status quo prema ostrvu, istovremeno obećavajući da će pojačati američko vojno prisustvo u regiji.

Govoreći na odbrambenoj konferenciji Shangri-La dijaloga u Singapuru u subotu, Ostin je iznio Washingtonovu “viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”. Tvrdio je da predsjednik Joe Biden radije izbjegava sukob s Pekingom, ali je rekao da će se “kategorički suprotstaviti” svim naporima da se promijeni status quo.

“Nemojte pogriješiti: sukob u Tajvanskom moreuzu bio bi razoran. Stoga smo odlučni da održimo mir i stabilnost”, rekao je Austin , dodajući da “Sjedinjene Države ne traže novi hladni rat”.

Međutim, iako je insistirao na tome da Azija nikada ne smije biti “podijeljena na neprijateljske blokove”, ministar odbrane je nastavio s opisom planova za dramatično pojačavanje američkih vojnih operacija u regiji, hvaleći se da je Bajdenov budžet za 2024. “najveći zahtjev za nabavku” u istoriji SAD-a. , uključujući povećanje od 40% Pentagonove „Pacifičke inicijative za odvraćanje“ koja je fokusirana na Kinu  .

Austin je dalje izjavio da će Washington unaprijediti koordinaciju i zajedničku vojnu obuku s dugačkom listom regionalnih partnera, „od Istočnog kineskog mora do Južnog kineskog mora do Indijskog okeana“, uključujući Japan, Južnu Koreju, Filipine, Australiju i drugi.

“Blisko sarađujemo sa našim saveznicima na poboljšanju položaja naših snaga u regionu. Svoje prisustvo činimo distribuiranijim, agilnijim i otpornijim”, nastavio je.

Bidenova administracija zauzima sve neprijateljskiji stav prema Pekingu, više puta etiketirajući Kinu kao najvećeg američkog konkurenta, istovremeno proširujući američku vojnu aktivnost u regionu. Osim nove saradnje sa azijskim saveznicima, predsjednik je slao američke ratne brodove kroz Tajvanski moreuz na skoro mjesečnoj bazi na tranzit “slobode plovidbe” otkako je preuzeo dužnost 2021. godine, ignorirajući brojna upozorenja kineskih zvaničnika.

U okviru svoje politike „Jedne Kine“ , Peking smatra Tajvan dijelom svoje suverene teritorije, zadržavajući svoje pravo na ponovno ujedinjenje s ostrvom silom ako je potrebno. Iako Washington formalno ne priznaje Tajpej kao nezavisnu naciju, SAD redovno održava sastanke na visokom nivou s tajvanskim zvaničnicima i odobrile su prodaju oružja vrijednu milijarde dolara posljednjih godina.

kinaLloyd AustinSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo
10 mjeseci prije

Jel je to sin Idi Amina?

Ivan
10 mjeseci prije

Samo se ti crni majmune makni od Tajvana..

Perun
10 mjeseci prije

USA Bigfoot ministrant odbrane Lloyd Austin( čitaj Voodoo Child ) ……ovo mrko kopile sa ,,planete USA ”je psihički bolesno razmaženo Pentagonovo derište a iz dana u dan pretenduje da ga nazovu mrkim tupavim glupanom …mrko pa rasist za ne vjerovati ali taki je kaki je…on se bavi ilegalnim švercom imigranata iz Afrike u EuRupu i to mu je prioritetan zadatak , tzv..Pentagonova crna transverzala … SFSN….

Dax
10 mjeseci prije

Ljudi moji dali je ovo moguće? On govori Kinezima, ništa ne brinite, pojačavamo prisustvo oko Tajvana. Tajvan nije dio Kine, samo se vi ne mješajte sve će biti u redu.

tatamata
10 mjeseci prije

zaci kina treba da napravi pauzu oko Tajvana , a Ameri da nastave huskati i slati oruzje za nemire

ZZZ 🇭🇷
10 mjeseci prije

Ameri ce uvijek igrati jedne protiv drugih

hiber
10 mjeseci prije

Nema nista od rata. Kinezi i Ameri svakodnevno pregovaraju u Pekingu. A Putin grize nokte.

nessy
10 mjeseci prije

Navalila Kineska vojska oko USA granica, pa se ameri moraju braniti. Dobit ce USA jednom po usima, ali ce posljedice, nazalost, osjetiti i Evropa.

Max
10 mjeseci prije

Prvi put je rekao istinu.

Malyna
10 mjeseci prije

Šta reći,a ne zaplakati.😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤩😂🤣😂🤣😂😂😂

abc
10 mjeseci prije

Ovaj majmun zna dobro, da bi USA u tom ratu dobila pošteno po vlastitoj pičketini. Ali doči če i taj dan, kada če morati Amerikanci sami svojim rukama vaditi kestenje iz žeravice,jer sluga više neče biti na raspolaganju.

404
10 mjeseci prije

Jel to USA namirisala kraj svoje imperialističke moči?

tihobl
10 mjeseci prije

Sta ono kazu: izgubili smo Hong Kong, ne mozemo sebi dopustiti da izgubimo i Tajvan.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Debeli garo je dobra i nužna polazna točka…

Dito
10 mjeseci prije

Dobio posao radi tena.

Ivan
10 mjeseci prije

Jadna Amerika kad im glavu nose ovi crnimajmuni..

xxy
10 mjeseci prije

Sotonino leglo zla Pentagon.Bez brige neće dugo još ni oni

Antiglobalist
10 mjeseci prije

Kinezi odbili razgovor sa Amerima o kineskom teritoriju.

trajko
10 mjeseci prije

Uncle Same je gadno bolestan, što od kovida što od ruskih i kineskih hipersonica.I šta sad: povući se ko hijena ili umrijeti u boju? NWO NTO + AI su slabi protiv Rusa, a kamoli protiv Kineza!!

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

ha, ha, ha.. Pobijte mu obitelj 👪 u Americi, neka ih nađu u kontejneru za smeće 🚮… iz zajebancije……

Realno
10 mjeseci prije

Ono kad ti majmuni sjede u generalštabu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI