Šef Pentagona upozorio Izrael na mogućnost “strateškog poraza”

Američki ministar obrane Lloyd Austin
10 komentara

Pobjeda Izraela nad Hamasom postat će “strateški poraz” ako zemlja ne spriječi civilne žrtve tokom svoje vojne operacije u Gazi, izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Washington će “nastaviti vršiti pritisak na Izrael da zaštiti civile i osigura snažan protok humanitarne pomoći” u Gazu, obećao je Austin u subotu, u govoru na Reaganovu nacionalnom odbrambenom forumu u Simi Valleyju u Kaliforniji.

“Centar gravitacije je civilno stanovništvo i ako ih otjerate u naručje neprijatelju, taktičku pobjedu zamjenjujete strateškim porazom”, rekao je šef Pentagona, sugerirajući da bi neselektivni napadi Izraela na Gazu mogli potaknuti još više Palestinaca da se pridruži redovima Hamasove oružane grupe.

“Ovu tragediju bi pogoršalo da je sve što je čekalo Izraelce i Palestince na kraju ovog užasnog rata bilo više nesigurnosti, više bijesa i više očaja”, dodao je Austin.

Najmanje 193 osobe su ubijene od kada je IDF obnovio ofanzivu na Gazu nakon prekida primirja u petak, saopćilo je ministarstvo zdravlja Gaze. Ukupan broj poginulih u napadima na palestinsku enklavu od 7. oktobra, kada je Hamas započeo svoj smrtonosni upad na Izrael, iznosi preko 15.200, prema ministarstvu.

“U urbanom ratu možete pobijediti samo štiteći civile”, insistira Austin, penzionisani general i bivši komandant američkih snaga na Bliskom istoku.

On je također sugerirao da je rješenje dvije države, u kojem bi Izraelci i Palestinci “pronašli način da podijele zemlju koju oboje nazivaju domom”, i dalje “jedini održiv” izlaz iz sukoba.

Međutim, šef Pentagona je naglasio da je dužnost Izraela da odgovori na napad Hamasa. SAD su i dalje Izraelov “najbliži prijatelj na svijetu” i nastavit će podržavati zemlju, obećao je.

U petak je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da je jasno stavio do znanja izraelskim vlastima da je za SAD “imperativ da se masovni gubitak civilnog života i pomjeranje razmjera koje smo vidjeli u sjevernoj Gazi ne ponove u jug.”

Izraelski zvaničnik rekao je u nedjelju listu Times of Israel da je ta zemlja uspostavila mehanizam za dekonflikaciju kako bi spriječila nanošenje štete radnicima za ljudska prava i civilima u Gazi tokom operacija IDF-a protiv Hamasa. “Izvukli smo lekcije iz naših operacija na sjeveru Gaze i implementiramo ih”, tvrdi izvor.

IZRAELLloyd AustinPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
4 mjeseci prije

Celom zapadu se smeši strateški poraz.
Sa pojavom multipolarnog sveta ne mogu više bezbrižno ubijati decu i žene diljam sveta.
Kao odabrani, izuzetni ili vuša rasa (kako već sebe prepoznaju), prirodno su vodili genocidne ratove. Sada sami mogu da nestanu u vihoru rata, pa su na muci, šta raditi

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Pa kako …?! Pa zar nije premoćna America savin , svojim ” high tech – plaši me se ” tehnologijom , dušom i srcem iza Izraela🤔 ?! Pa gdje je WEF , NATO pa svi oni po svijetu što je Švabo Klaus ” školovao ” ???!!! Ili ..Od toga nikada i nije bilo ništ – osem – bulažnjenja pa tko povjeruje – kenjac 😁 .P.S.:- Upravo jučer , jedna država je de facto , prestala da postoji … Dvije trećine ⚠️ – British Guyana , malene države , Engleska , govorna područja je upravo jučer na organiziranom referendumu , odlučilo da se ” razdruži ” 😁 od prijašnje države i pridruži – Venezuela 🤷 ! Budući je ostatku , one trećine , nemoguće da postane kao entitet ,slobodno se može reć da je ta država – umrla … Čak niti trickovi ,poput davanja za djela zemlje , Američkim kompanijama za… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Palestinci koji prežive ovo. Uzet će oružje u ruke i osvetiti se za pokolj.

gargamel
4 mjeseci prije

Ja kad sam video kako Sadama izvlače iz rupe, kako Gadafija nabijaju na kolac, a cijela ekipa se cereka, prestao sam vjerovati u ljude i Boga.

dona
4 mjeseci prije

kako jedni drugima ližu guzove

abc
4 mjeseci prije

Izrael je več poražen. Svu svetsku naklonjenost što ju je izgradio u pola stolječa lažljive propagande o napačenim židovima, uništio je u mjesec dana. Danas svet židove smatra za genocidne barbare, krvoloke, ubice, zločince i zaostalo satanističko pleme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI