Šef UN-a kritikuje ”samoubilačke” napade na nuklearnu elektranu

António Guterres
47 komentara

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je Moskva u petak optužila ukrajinske snage za granatiranje nuklearne elektrane u južnoj regiji Zaporožje, dok Kijev tvrdi da Rusija koristi to postrojenje kao “štit” za svoje vojnike.

“Svaki napad na nuklearnu elektranu je samoubilačka stvar. Nadam se da će se ti napadi okončati, a istovremeno se nadam da će IAEA moći pristupiti postrojenju”, rekao  je Guterres na konferenciji za novinare u Tokiju u ponedjeljak ujutro, ne okrivljujući nijednu stranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je u subotu da je “izuzetno zabrinuta” zbog granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane u petak. Gađanje objekta bilo kakvom “vojnom vatrenom moći” značilo bi “igranje vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, rekao je generalni direktor UN-ove nuklearne straže, Rafael Mariano Grossi.

IAEA je također predložila slanje delegacije na lokaciju kako bi “pružila tehničku podršku za nuklearnu sigurnost i sigurnost” i “pomogla spriječiti da situacija još više izmakne kontroli”. Ni Moskva ni Kijev do sada nisu reagovali na predlog IAEA.

Nuklearnu elektranu Zaporožskaja na jugu zemlje zauzele su ruske snage krajem februara, kada je Moskva započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini. Objekat nastavlja da radi sa ukrajinskim osobljem pod ruskom kontrolom.

Moskva je u petak optužila ukrajinske trupe da ispaljuju artiljerijske granate na fabriku, nakon navoda o nekoliko pokušaja napada dronovima u proteklom mjesecu. Visoki zvaničnik za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova upozorio je da napadi na elektranu riskiraju da izazovu događaj sličan nuklearnoj katastrofi u Černobilu 1986. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su “dijelovi opreme” u fabrici ostali bez struje zbog granatiranja, a požar je izbio na objektu i brzo je ugašen. Ministarstvo je tvrdilo da “pukom srećom” ukrajinske granate nisu izazvale veći požar i “moguću nuklearnu katastrofu”.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, međutim,  tvrdi  da je granatiranje nuklearne elektrane došlo od samih ruskih vojnika. U subotu su ukrajinski mediji optužili Moskvu za još jedan napad  na postrojenje, tvrdeći da je “raketni napad” oštetio nekoliko senzora radijacije i povrijedio jednog radnika.

Istovremeno, zvaničnici u Kijevu optužuju Rusiju da koristi fabriku kao  “vojnu bazu”.  Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je prošle sedmice da ga Moskva koristi kao  „ekvivalent živog štita“ za svoje vojnike, „znajući da [Ukrajinci] ne mogu i neće uzvratiti pucanjem“. Zelenski je u nedjelju pozvao zapadne vlade da sankcioniraju rusku nuklearnu industriju zbog navodnog  “nuklearnog terorizma” Moskve.

nuklearkarusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Prijeti nuklearna katastrofa.

tuf
1 godina prije

Ono kad ti beskrajno lažljiva ukrajinska administracija u jednoj rečenici optuži Rusiju za napad – da bi već u susjednoj rečenici rekla da Rusi istu lokaciju koriste kao vojnu bazu.
I onda bezumna MSM glasila to prenose kao činjenicu, ne uključujući mozak jer je to očigledno zabranjeno. Najbolji primjer je fašist Borell koji očigledno podržava ukrajinski terorizam – kako drukčije objasniti da Ruse optužuje za napad na nuklearnu elektranu koju su osvojili još u ožujku.

Arkaj
1 godina prije

Proturječnosti bodu oči svakom ko u glavi ima dvi funkcionalne moždane stanice. Ako je elektrana od ruskih snaga zauzeta prije nekoliko mjeseci zašto bi je oni koji je imaju čvrsto pod kontrolom granatirali? Ako pak ruske snage teritorij elektrane koriste u vojne svrhe onda su očito granate koje padaju po području ukrajinske jer valjda rusi ne bi gađali vlastite trupe. Nevjerovatno je da novinari blebeću ko zadnje budale i iznose kontradiktorne optužbe koje pobijaju jedna drugu. Ovaj svijet mora otić u 3PM kad novinarske budale samo ponavljaju propagandu umjesto da je raskrinkaju…

CroExit
1 godina prije

Debili sve izokreću.

tihobl
1 godina prije

Ovo je najveca NE u Evropi, a mozda i u svijetu. Daje petinu struje u Ukrajini, a rusi nisu presjekli dovod prema teritorijama koji kontrolise Kijev. Zato je gadjaju.

Nego da ponemenem nesto drugo: Dejan Beric je juce objavio brojeve kijevskog ministarstva odbrane ~ 190.000 poginulih i ranjenih. Na to treba dodati broj nestalih koji je od prilike toliki (vec sam pisao o lesevima koji se raspadaju na njivama, a koje ukropi nece da prime u razmjeni kako bi izbjegli placanje odsteta porodicama).
Oko 100.000 je na obuci u inostranstvu, sto znaci da je ostalo manje od 200.000 na frontovima.

EU-p
1 godina prije

Rusija je spremna pomoći u organizaciji posjeta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak ruski predstavnik u toj organizaciji Mihail Uljanov.

Uljanov je za RIA Novosti rekao da je Moskva također “zainteresirana da agencija ima informacije uzimajući u obzir kriminalne akcije Kijeva i kampanju dezinformiranja koju je pokrenuo režim Zelenskog”. Najveća europska nuklearna elektrana, trenutno pod kontrolom Rusije, bila je meta brojnih nedavnih ukrajinskog napada,

tihobl
1 godina prije

Zelenski danas place: Situacija na Donbasu se urusava … nabraja gradove gdje se vode borbe, …bla bla… ruski teroristi … bla, bla.

Nego, da li ste vidjeli Bajdena kako napusti govornicu i ode za sladoledarskim kamionom?
Svaka mu cast. Ko ce slusati isprazne govore, odoh ja po sladoled…

tihobl
1 godina prije

ЦНН објављује видео извештај о томе како Украјинци иду на територије под руском контролом

Већина Украјинаца које су интервјуисали новинари у региону Запорожја каже да ће покупити рођаке из Херсона – родитеље или баке и деке и да се враћају назад.

Међутим, на снимку се јасно види да сви путују са много ствари, деца, пси и мачке. Јасно је да ће остати, а не да иду по родитеље.

Zaporozje ekspres radi svaki dan. Polasci su 2x dnevno u koloni od 200-400 vozila. Nocu koridor sluzi za sverc roba i idu kamionski konvoji.

eks
1 godina prije

Profesor američkog univerziteta “Hjuston Dauntaun” , Adam Elvanger , napisao je za časopis “Ameriken Konzervativ” da je u Americi podrška Ukrajini postala temeljna agenda . Rekao je i ovo: “Kada vidite Amerikanca sa ukrajinskom zastavom, zapitajte se može li on da pronadje tu zemlju na mapi” .

Гавран
1 godina prije

U slučaju akcidenta – svesno izveden nuklearni udar na srce slovenstva i šire na Evropu. Jedini mogući odgovor je gađati atomskim bombama centre odlučivanja u Britaniji i SAD. U ovoj igri je sam Volodomor je beznačajan.

FRANZ
1 godina prije

Pozitivno o Ukrajini misle samo NAZY ZLOČINCI.

tata mata
1 godina prije

sad kritikuje ? zaboravio je spomenuti slava ukraini ????

hiber
1 godina prije

Ukraini ide nova polumjesečna transa vojne pomoći od milijardu dolara. Zahvaljujući brbljvcima znamo da ce broj HIMARSa do kraja ljeta narasti do 20-25 komada. Zamjenom streljiva Pentagon u cijelosti kontrolira rat i slabi ruski vojni potencijal naslijeđen od sovjeta. Toliko su zadovoljni Putinovim poklonom, da su već u ispitivanju kineskih slabosti. A kinezi su, očigledno, u jos većem kur*u.

burt
1 godina prije

istina je da je ta nuklearna elektrana nekoliko kilometara od druge obale Dnjepra i nalazi se u zoni sukoba ali teorija da bi Rusija minirala nukelarnu centralu i izazvala havariju je priča za malu djecu, bilo kakvo curenje radijacije prvo bi zahvatilo ruske vojnike a nakon toga i područja pod kontrolom ruske vojske, Krim i nakon toga prema Rusiji i Kavkazu koji su bliže nego zapadna granica Ukrajine, to bi isto bilo da Hrvatska izazove eksploziju centrale i curenje radijacije u Krškom da bi napakostili Kini, takve gluposti ruše kredibilitet Zelenskog

Krle
1 godina prije

Jadan Glupereš, jako je zabrinut i nada se da će IAEA moći pristupiti postrojenju pa bolje navoditi granatiranje, kao što je to radio OEBS u Donbasu. Oni kao pojma nemaju ko granatira postrojenje, ali kad budu tamo jasno će vidjeti i reći ko je taj koji granatira?

petar schroder
1 godina prije

Zelenski je jedno veliko zlo za Ukrainski narod On je placen od Amerike da glumi predsjednika posto je covjek GLUMAC:Njemu je svijedno sto je toliko Ukrainaca ubijeno On nece pregovore ,jer tako hoce Amerika Ovdje se vodi RAT IZMEDU AMERIKE I RUSIJE Ukraina im sluzi da se preko te zemlje vodi rat UN je dozvolio NATO da nas cjeli dan prase otrovima Nato je dobio blagoslov od UN da ti avioni lete cjeli dan i ispustaju te otrove koji djeluju na klimu ,i sve zivo truju na zemlji .Ti otrovni metali mi udisemo i oni IZAZIVAJU SUSU TO SVE SPADA U NOVI RESET KLAUSA SCHWABA; DA SVE ZIVO UNISTE NA ZEMLJI

ZZ Top
1 godina prije

Ne okrivljujuci ni jednu stranu, sablonska je formulacija kada ukrajinci izvrse ratni zlocin.

Sto god da ukrajinska nacisticka vlast uradi i njena azov teroristicka banda,poput brutalnih egzekucija i pucanja u koljena ruskim ratnim zarobljenicima, odnosno masakrima nad civila i koristenje civilnih objekata( poput skola, vrtica, trgovinskih centara, nukleranih postrojenja, Itd)u vojne svrhe ,ne okrivljuje se ni jedna strana.

Dok sa druge strane,sto god Rusi da urade, pa makar to bili i najlegitimniji ciljevi u povjesti ratovanja,eee to je vec ratni zlocin.

Poznati su nam ti demokratski arsini ako ih je neko upoznao onda smo to mi u Jugoslavenskom gradjanskom ratu.

VDavor
1 godina prije

Zelenski je patoloski lazov zahvaljujuci zapadnim medijima.

Cinco
1 godina prije

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov napisao je u utorak na Telegram nalogu da Sjedinjene Države nastavljaju “dolijevati ulje na vatru” u vezi sa sukobom u Ukrajini.

“Dodjela dodatne milijardu dolara za te namjene potvrđuje da Sjedinjene Države ne namjeravaju poslušati glas razuma i neće pridonijeti mirnom rješenju krize”, rekao je Antonov.

Veleposlanik je upozorio kako se SAD “sve više i više uvlači u sukob” sve bliže “opasnoj liniji u sukobu”, što neće učiniti ništa osim produžiti borbu između Kijeva i Moskve, a neće biti “dobro za mir i sigurnost.”

BTK
1 godina prije

Svijetu ne fali mirotvoraca. Imamo ambasadore mira, dječjih prava, pa one koji idu na ratišta da upozore na humanitarne katastrofe, pa one koji izrazavaju duboku zabrinutost i sl. Ugledni glumci, muzičari, filantropi, pa i vjerski dužnosnici. Eto prilike da još jednom spase svijet, neka se jave zvijezde i zvjezdice i od u te nuklearke kao živi štit. Neka borave tamo na smjene. Problem riješen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI