Šef UN-a poziva na planiranje ”ograničavanja” robota ubojica

António Guterres
10 komentara

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres pozvao je članice na uspostavljanje plana koji bi nametnuo “ograničenja upotrebe određenih vrsta autonomnog oružja” na početku Revizijske konferencije.

Izjava šefa UN-a dolazi nakon izvješća međunarodnog tijela u kojem se tvrdi da se prvi vojni autonomni napad bespilotnim letjelicama dogodio u Libiji u ožujku 2020. Nije poznato je li smrtonosni autonomni oružani sustav (LAWS) nekoga ubio, ali je obilježio povijesni razvoj u ratovanju.

“Potičem preglednu konferenciju da se dogovori o ambicioznom planu za za uspostavljanje ograničenja upotrebe određenih vrsta autonomnog oružja”, rekao je Guterres.

Pregovarači UN-a raspravljali su o zabrinutosti oko LAWS posljednjih osam godina, a Guterres se nadao da će postići napredak tijekom petodnevnih pregovora.

Trenutno je 125 stranaka potpisalo Konvenciju UN-a o određenom konvencionalnom oružju, uključujući SAD, Kinu i Izrael. Međutim, neki potpisnici ga žele proširiti na potpunu zabranu sustava LAWS.

“Tempo tehnologije stvarno počinje nadmašivati stopu diplomatskih razgovora”, utvrdila je Clare Conboy iz organizacije ”Stop Killer Robots” (Zaustavite robote ubojice), dodajući da razgovori predstavljaju “povijesnu priliku za države u smjeru poduzimanja koraka za zaštitu čovječanstva”.

Međutim, napredak tijekom pregovora mogao bi biti usporen zbog protivljenja Sjedinjenih Država, a predsjednik Joe Biden nedavno je odbio potpisati obvezujući međunarodni sporazum koji bi regulirao takozvane “robote ubojice”. U to vrijeme, SAD je tvrdio da za sada preferira “neobvezujući kodeks ponašanja”.

Antonio Guterresrobotroboti ubojiceUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poznavalac prilika
2 godine prije

Klasičan primjer demagogije. Osim toga potpuno je neprovedivo. Svaki pronalazak u povijesti čovječanstva do sada je bio zloupotrebljen od nekoga. Čak i oni najdobronamjerniji. I to ne mogu spriječiti nikakvi propisi, zakoni, diplomatski pregovori, međunarodne konvencije i sporazumi, pa čak ni običaji i moral. Uvijek će se naći psihopata i zločinaca koji će tehnološke pronalaske zloupotrijebiti protiv drugih ljudi.

Jedini način kako se obraniti od ovakvih tehnologija je osmišljavanje kontratehnologija koji će ih neutralizirati i onemogućiti.

Legendarni Grk
2 godine prije

U međuvremenu se otkrilo kako je naš voljeni Faktograf odglumio hakerski DDos napad – nije bilo nikakvog napada na njihovu lažljivu web stranicu:

“Ni na jednoj digitalnoj mapi ne postoji bilo kakav DDoS napad koji se dešavao danas u Hrvatskoj.

https://threatmap.checkpoint.com/
https://www.netscout.com/ddos-attack-map
https://cybermap.kaspersky.com/“

Dakle, čini se da ni oni nisu prijavili DDoS napad. Jako, jako čudno – ako imaju vremena slati dopise po medijima?”

Гавран
2 godine prije

Ovo ga naravno ne interesuje.

“Od 11. septembra 2001. godine potrošili smo negdje oko 100 milijardi dolara na biološki rat. U ovoj zemlji u stvari imamo napadnu industriju biološkog ratovanja koja krši Konvenciju o biološkom oružju i moj Zakon o protuterorizmu biološkog oružja iz 1989. godine. Rekonstruirali smo napadnu industriju biološkog ratovanja koju smo imali ”

h ttps://worldbeyondwar.org/bs/boyle-charges-u-s-germ-warfare-program-is-criminal-enterprise/

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ljudi, oni vec imaju prave terminatore po skladistima u slucaju da policija ili vojska otkaze poslusnost.
Vjerujte mi nije sala….

Kyle Reese
2 godine prije

Listen, and understand. That terminator is out there. It can’t be bargained with. It can’t be reasoned with. It doesn’t feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead.

nessy
2 godine prije

Nekada davno (pa, i ne tako davno, prije 40-50 godina), U jednoj dalekoj zemlji (ne bas dalekoj, u USA), zivio je jedan pametan pisac. Izmedju ostalog je pisao i SF, i bio medju najboljim piscima tog zanra ikada (ime mu je Isaac Asimov). Posto je dio njegovog opusa ukljucivao i robote kao aktere, napisao je, Tri zakona robotike: Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s prvim zakonom.  Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s prvim ili drugim zakonom Nekada je taj smijesni glupan od pisca, pretpostavio da ce novostvoreni roboti biti na korist ljudima, pa je tako formirao i “zakone”. Danas, posto je demokracija, i uz nju ljudska prava, napredovala do neslucenih dubina, vidimo da ce prva funkcionalna upotreba robota sa AI biti u vojne svrhe. Orvell… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI