Šestero uhapšenih u Europskom Parlamentu – velika korupcijska afera izazvala šok u Briselu

Uhapseni u Europskom parlamentu
140 komentara

Ukupno šest osoba optužene su u vezi s antikorupcijskom istragom u Europskom parlamentu koja je izazvala šok u Bruxellesu.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili i još troje optuženi su i zatvoreni u nedjelju u Belgiji, usred policijske istrage navodne korupcije povezane s Katarom.

Šest osoba uhićeno je od petka u Bruxellesu nakon što su istražitelji izvršili više racija na temelju sumnji u “značajne” isplate novca od strane zaljevske države kako bi utjecali na članove Europskog parlamenta.

“Nekoliko mjeseci istražitelji Savezne pravosudne policije sumnjiče jednu zaljevsku zemlju da utječe na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta, to se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i /ili strateški položaj unutar europskog parlamenta”, rečeno je.

Korisnici su osobe sa “značajnim političkim i/ili strateškim položajem” u Europskom parlamentu, dodalo je tužiteljstvo.

Vjeruje se da su najmanje troje uhićenih talijanski državljani: direktor nevladine organizacije Nema mira bez pravde Niccolò Figà-Talamanca; sindikalni vođa Luca Visentini; bivši zastupnik S&D-a u Europskom parlamentu Pier-Antonio Panzeri; i parlamentarni pomoćnik u klubu S&D i Kailijev partner, Francesco Giorgi, prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA.

Kaili (44) je europarlamentarka od 2014. godine. Inače grčka socijalistička zastupnca u Europskom parlamentu i jedan od 14 potpredsjednika – optužena je za “korupciju”. Suspendirana je iz svoje stranke i sankcionirana, povučena je s dužnosti čelnice parlamenta za Bliski istok.

Belgijsko federalno tužiteljstvo nije imenovalo državu, no izvor blizak problemu potvrdio je za AFP da se radi o Kataru, što su prenijeli i drugi mediji.

“Ovo nije izolirani incident”, rekao je Transparency International. “Nekoliko desetljeća [Europski] parlament dopuštao je razvoj kulture nekažnjivosti … i potpunog odsustva neovisne etičke kontrole”.

Ostale tri osobe koje su optužene ostaju neimenovane. Ali AP je izvijestio da njihov broj uključuje jednog zastupnika EU-a i bivšeg člana. Glasnogovornik Roberta Metsola, predsjednika Europskog parlamenta, objavio je u subotu navečer: “U svjetlu tekućih sudskih istraga koje provode belgijske vlasti, predsjednik Metsola odlučio je suspendirati s trenutnim učinkom sve ovlasti, dužnosti i zadatke koje delegirani su Evi Kaili u njenom svojstvu potpredsjednice Europskog parlamenta.”

Ranije tog dana rekla je da zakonodavac EU “čvrsto stoji protiv korupcije” i da “ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo tijeku pravde”. Optužbe dolaze u osjetljivom trenutku za Katar jer je domaćin Svjetskog prvenstva. Zaljevska država već se morala boriti protiv tvrdnji o navodnom kršenju ljudskih prava radnika migranata i LGBT+ zajednice.

“Svaka tvrdnja o lošem ponašanju od strane Države Katar svjedoči primjer je ozbiljnih dezinformacija”, rekao je dužnosnik katarske vlade za AFP u subotu. Saslušanja osumnjičenih bila su u tijeku u Bruxellesu tijekom vikenda, prema glasnogovorniku ureda saveznog tužitelja. Dvoje od šestorice uhićenih pušteno je na slobodu.

Tužitelji su rekli da se istraga belgijskog suca Michela Claisea bavi “korupcijom” i “pranjem novca” unutar organizirane bande. Kaili – bivša voditeljica vijesti – suspendirana je iz Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu “sa trenutnim učinkom” u petak, prema izjavi koju je podijelila skupina.

U subotu su belgijske novine L’Echo ustvrdile da je u njezinom domu u Bruxellesu pronađeno “nekoliko vreća punih novčanica”. Policija je pretražila Kailinu kuću nakon što je navodno pronašla njezinog oca u posjedu velike količine gotovine u koferu.

U studenom je zastupnica EU-a otišla u Katar gdje je pozdravila “reforme” u toj zaljevskoj državi.

“Katar je lider u pogledu radničkih prava”, rekla je nakon toga za govornicom Europskog parlamenta, što je izazvalo žestoku reakciju ostalih zastupnika.

Dodatna pretraga kuće još jednog socijalističkog zastupnika u Europskom parlamentu, Belgijca Marca Tarabelle, obavljena je u subotu navečer.

Zakonodavac EU-a otvorit će u ponedjeljak zasjedanje koje će, po svemu sudeći, biti vatreno. Francuski socijalisti osudili su “vrlo ozbiljan skandal”, a zastupnica u Europskom parlamentu Manon Aubry zahtijevala je raspravu o tom pitanju i kritizirala “agresivno lobiranje” Katara.

Izvori iz Europskog parlamenta rekli su Euronewsu da je Kailijev ured u petak zapečatila belgijska policija, zajedno s uredom dvoje belgijskih socijalističkih zastupnika u Europskom parlamentu, Marije Arene i Marca Tarabelle.

Arena je zanijekala bilo kakvu umiješanost, navodeći da je u istrazi umjesto nje sudjelovala njezina pomoćnica. “Pečati su stavljeni jer je radila za nevladinu organizaciju Fight Impunity, vjerujem, 2019.”, rekla je Arena za Le Soir. – To nema nikakve veze s činjenicom da je ona moja pomoćnica. Mediji u Grčkoj i Belgiji izvijestili su da je jedan od uhićenih Kailin partner. Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona izbačena iz članstva.

Belgijsko savezno tužiteljstvo priopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo računala i mobilne telefone u petak.
U kontaktu s Euronewsom, tiskovna služba Europskog parlamenta rekla je da “Europski parlament ne komentira sudske postupke”.

“Kao i uvijek, Europski parlament u potpunosti surađuje s nadležnim nacionalnim tijelima. Tako je i u ovom konkretnom slučaju”, dodali su. Zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu iz Njemačke, Anna Cavazzini, na Twitteru je podijelila iznenađenje Kailinim uhićenjem.

“Ovo je prilično šokantno ako se sumnje obistine”, napisao je Cavazzini na Twitteru. “Čuo sam njezin vrlo pro-katarski govor (na) plenarnom zasjedanju i bio sam izuzetno iznenađen.”

briselEva KailiHapšenjakatarKorupcija
Pretplatiti se
Obavijesti o
140 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 godina prije

Citava evropska unija je korumpirana ;sastavljena od fasista i stranih placenika….

tihobl
1 godina prije

A ja pomislio da su pokrenuli istragu oko fajzerovih vakcina.

tata mata
1 godina prije

Sefica usrulja ne dozvoljava konkurenciju , zna se ko je gazda , ebga…. Evi vjerovatno uspjeli naci izbrisane sms poruke

1 godina prije

… a onda se prisetim vesti od pre 10-15 godina da je direktor tokijskog metroa podneo ostavku je su ukupna kašnjenja za godinu dana prešla 10 MINUTA!!!
Negde u isto vreme jedan japanski menadžer je izvršio harakiri jer su mu pronašli da je uzeo mito u visini $100 000!!!

Nemojte misliti da je to stvar prošlosti, pre neki dan sam slušao o japanskim navijačima na SP koji su posle utakmice pokupili sve otpatke u delu gde su se nalazili iako oni ništa nisu bacali!!!
—————————-
Procenite sami kome smo mi bliži – ovim europarlamentarcima ili Japancima. I kolika je naša krivica u svemu ovome što nas snalazi.

Jednostavno receno
1 godina prije

Kada vaba budu kojoj su stari treret privedu tek onda se eu čisti od korupcije, do tada laku noć eu.

SIRIUS
1 godina prije

jeeeeee, daaaaa, ma neg kaj! Qatar? glavna gamad tipa Ursule nisu dobili postotak pa su ove pohapsili za primjer?

Selena
1 godina prije

E, baš je šok 🙂 Inače, i ovo se desilo u Briselu pre nešto više od mesec dana – Get Ready: Gates, Johns Hopkins, WHO Simulated Another Pandemic – ‘Catastrophic Contagion’youtube snimak

Crna
1 godina prije

Ubrzavaju uvodjenje digitalnog novca sprijecavajuci korupciju kesom.
Problem- reakcija- rjesenje.

nonwo
1 godina prije

“rekla je da zakonodavac EU “čvrsto stoji protiv korupcije” i da “ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo tijeku pravde”.
“Tužitelji su rekli da se istraga belgijskog suca Michela Claisea bavi “korupcijom” i “pranjem novca” unutar organizirane bande.”
Kad Ursula dolazi na red?

Lucija, prva
1 godina prije

Ajme, baš šteta.
Zgodna ženska.

Takvu vidimo na portalu…svakih 5 ili 7 godina…
Bila je ona jedna na stolu…znam da su @nessy i @dalton komentirali… pokrivanje.

Iva Bg
1 godina prije

U prepoštenoj EU korupcija? Ma nemoguće!

Schroder
1 godina prije

Riba smrdi od glave Ovo je nista prema onome sto se desilo sa glavnom ribom koja je kupila 4 miliarde vakcina sa privatnog SMS ZASTO SE O TOME NE PISE?

hogar strašni
1 godina prije

A da naprave istragu o COVID19 i cjepivu ne bi bilo mjesta u zatvorima.

Željko
1 godina prije

Polako, polako još malo i “mala bara a puno krokodila”! “Ursula von der Leyen najavila je vjerojatnost trgovinskog rata između EU i SAD-a. Povod za rat trebao bi biti Zakon o smanjenju inflacije koji će u SAD-u stupiti na snagu već 1. siječnja 2023. godine. Zakon nudi goleme subvencije tvrtkama koje provode projekte koristeći čistu energiju i čiste tehnologije, pod uvjetom da su rezidenti SAD-a. Zapravo, oko 370 milijardi dolara subvencija poslužit će kao dodatni poticaj europskim industrijskim divovima da se presele u Sjedinjene Države. Osim toga, EU strahuje da će Sjedinjene Države preuzeti većinu opskrbe rijetkim zemnim metalima potrebnim za proizvodnju solarnih i vjetroelektrana, kao i baterija i motora u električnim automobilima. Prednosti, u kombinaciji s višestrukom razlikom u cijeni energetskih resursa, doprinose “apsorpciji” europske industrije od strane država. Ova dva parametra kritično mijenjaju ravnotežu konkurentnosti poduzeća u EU i SAD-u, stavljajući europske vlasnike tvornica pred jednostavan izbor: preseljenje… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Korumpirani politicari!
Stvarno sam iznenadjen i sokiran…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ima ih nekoliko desetaka puta više od 6, ali ih ne mite iz Katra.
Ovo je mazanje očiju javnosti da ona ima dojam da nisu nedodirljivi.

SIRIUS
1 godina prije

kad smo kod hapšenja zbog korupcije, ste čuli da je Bourla, CEO Fujzera, potpuno okreno ploču glede svojih mišljenja o tzv. mRna cjepivima, počeo tvrditi da su mu namjestili, I ZBRISO U IZRAEL!!!!! moram li što komentirati?

Petar
1 godina prije

Kad ce uhapsiti J. Barrel i ostale bande za izazivanje I podrzavanje rata u Ukrajini

Joe
1 godina prije

Sotonska EU. Leglo pederastije i korupcije.

Špiro
1 godina prije

Jel normalno da nacističko smeče von der lajava dobije mjesečno moju 3 godišnju mirovinu

Red Dog
1 godina prije

Cuj, sok…
Sok da ce uhvatiti i njih. Jer je korupcija, preimenovana u lobbying, pravilo.
Ovi su se zamerili nekoj mocnoj grupaciji, zato su pali.

Bljuzganje
1 godina prije

Od glave smrdi riba.

Anik Bučko
1 godina prije

Mislim da je samo uzela novac od nepravog “sponzora”. I zato bila kažnjena.

ANTINAZY
1 godina prije

Kada to antikorupcijskog tijelo sa policijom uhapsi Usrulju von der, i pored ostalih recimo i Hrvatskog fuirera von der Anemičnog onda ću vjerovati da ono ozbiljno rade protiv korupcije.

ogo
1 godina prije

To su mozda cak i podvalili ovoj Grkinji da narodu EU uvedu dig novac uz koji nece biti korupcije.
Obzirom da svjetna nece moci kontrolirati niciji digitalni novcanik korupcija ce se 10 puta povecati a kako Klaus smrad kaze bicemo sretni jer nista necemo znati

TBD
1 godina prije

Mislim kako ne treba obraćati pažnju na ovakve vijesti. Pa to gledamo u Hrvatskoj najmanje 20 godina. Koliko je bilo korupcije i krađe, u Remetinac su rijetki ulazili i brzo izlazili.
Političari likuju kako oni nemaju veze s ičim i kako je na institucijama da odrade svoj posao.
Znači odgovornost je na institucijama, ali institucije nemogu biti pravno procesuirane niti mogu dobiti kazne ili vršiti obeštećenja.
Popušili smo prevaru “demokracije” i sad se još samo možemo podijeliti na one koji misle kako institucijama ima popravka i one koji misle kao što i sam mislim kako institucijama kao i sistemu nema popravka.

CroExit
1 godina prije

Ovo je vjerojatno kao u Hrvatskoj tobožnja borba protiv korupcije uhvate sitne ribe koje su ukrale 600.000 eura za primjer, a one što ukradu milijune ili milijardama ne diraju.

Max
1 godina prije

Banditska jazbina.

Mat
1 godina prije

Evo I ja sam “sokiran”,doduse bez Briselski novcanica u djepu.

Мунгос
1 godina prije

Овај израз „…..zastupnica u Europskom parlamentu Manon Aubry zahtijevala je raspravu o tom pitanju i kritizirala “agresivno lobiranje” Katara“ – израз „агресивно лобирање“, са задовољством сам уврстио у мој речник сорошоидног новоговора.
Израз сам превео као = степен корупције.
У будућности мислим да ће тај израз да има тренд да се преводи као „агресивно лобирање = корупција у блажем облику“. Зато што „лобирање“ већ у целом свету има Законску потврду да то није корупција.
Има логике, зато што ова врста корупције нема онај опасан грозан облик „удружени злочиначки подухват“.

Dokurčilomi
1 godina prije

I opet Ursula izbjegla.

Nekoime
1 godina prije

Plenković kihnuo u dvorani, pa ih zarazilo.

Drasko
1 godina prije

Šefica je glavna

goran
1 godina prije

hahahahahahaha mora da ju je plenković savjetovao kako se krade hahahahahahaha

KISIK
1 godina prije

Čuj,Katar ,lobby…a nama dtžavu i prirodna bogastva odoše pederčinama u ruke.
Ništa doli pederizam iliti gejolitika u tom parazitskom tumoru od države.,
A ovi śta si usta pokrivaju…ako im je doljudskoh prava,neka idu u katar ppropagirat prava žena,a ne dekadentnih nakarada( sorry iznimkama).

Buničar
1 godina prije

jos nijedna ni opstala
kad u nju udemo mi
i eu bu sad propala znamo sviiiiii
😁 😁 😁 😁 😁 😁 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Mila
1 godina prije

interesantno; neke žene još uvek nose brnjice…i to u prvom redu!

lkcjas97z69dsav9087s
1 godina prije

TRAVAŠI! …Alex Jones upozorava u emisiji od 12.12.2022 na dokumente koji ukazuju da je Soroš financirao proizvodnju i istraživanje gmo marice/trave koja je do 100x jača od domaćih sorti i upozorava na poplavu mentalnih poremećaja u usa te navodi primjer da osobno poznaje 5 ljudi koji su prolupali od konzumacije.

ogo
1 godina prije

Cisti spin Von der Pfizer da zataskaju ozbiljnu korupciju sa cjepivima.
Ova nesretnica je upala naivno u igru i uzela neku sicu a sad ce na njoj se danima izivljavati najveci mafijasi EU prikazujuci se velikm postenjacinama.

Partizan
1 godina prije

Tako je kad lobira Katar, onda postoji nekakav zakon u Europi, onda je to korupcija i trgovanje utjecajem, a kada lobiraju i naređuju amerosmradovi, onda nema zakona, ona je to samo lobiranje.

Jovo Kjava
1 godina prije

Nisu oni krivi nego EZB posto su nastampali vise nego onomad u Topcideru.Sad se novcanice moraju pustiti u promet.

ETO TAKO
1 godina prije

Posljednja faza prije EBS-a ili EAS-a je globalni kolaps…!!🧐 Ako dva udara nisu iskorijenila sve što je ostalo od hazarske kabale/mafije, evo trećeg koji oduzima cijeli posao. I tako smo spremni za novi svijet (nakon EBS-a, naravno). Ali ono što će biti najimpresivnije biće reakcija ljudi kada shvate da je sve što smo dugo pričali sada stvarno i dogodilo se. Tačno kako je predviđeno, ali možda gore od najgorih predviđanja. Kao što ste čuli mnogo, mnogo puta: istina se ne može zadržati; ne može se spriječiti da istupi naprijed. Sada dolazi val za valom, a ne više u potocima. Oni od vas koji imaju oči da vide i uši da čuju su Wayshoweri. Vi ste oni koji idu prvi i pripremaju put za mnoge koji će doći nakon vas dok se Veliko buđenje nastavlja intenzivirati. Stvari sada sve više dolaze do vrhunca. Zato nastavite gledati dalje od iluzije. Ništa nije… Čitaj više »

Perun
1 godina prije

Bordel zvan euRopska unija ….gdje svako toliko izbije ,,skandal”..P.S…tamo orgijaju potkapacitirani tzv.politicari i tzv.poslanici euRopskog parlamenta ….polupismeni politicki perverznjaci …..SFSN..

Dokurčilomi
1 godina prije

I opet nema Ursule među njima.

Tamarino
1 godina prije

Ja šokirana nisam.
Šokiran je onaj tko je uhvacen s prstima u pekmezu.

bato
1 godina prije

nič presenetljivega

EU parlament = eldorado korupcije

Jugo
1 godina prije

Xe Xe jest vi smesni kao da je to od juce nema vecei lopova nego tamo,Zar niste gledali onaj film stosu englezi snimali sta se radi u EU i oni koju su u EU parlament pogledagte pacete se sami uveriti sta mislite zasto su oni iasli iz EU.Drzava u koj sam ja je u EU vec od 1995 g sve sami lopovi jean iz ove drzave skandinaviske podigla pare za 365 dana traktament kao da je bil sluzbeno i spavala u hotel 120 000 Evra i sta mislite dasu je zatvorili illi to vratila niti je kaznjena niti je uklonjena jos tamo radi tamo su svi isti st onaj englez reko ovo nema nigde udes tamo gde se muzu ko krava i kazes meni treba da platite 3500 za putne troskove i on ti daju bez racun dasi stvarno putovao da pokzes netraze ti nista gde to ima kaze oni… Čitaj više »

ANTIFASISTA
1 godina prije

A da vidimo presudu po kojoj su doticni osudjeni za korupciju, bez sudske presude to je bezvrijedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI