Seul obećava da će ‘kazniti’ Sjevernu Koreju

Yoon Suk-yeol
8 komentara

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol naložio je sigurnosnim zvaničnicima da “kazne” Sjevernu Koreju za sve buduće “provokacije”, rekavši da se ne smiju bojati nuklearnog arsenala Pjongjanga nakon velikog kršenja sigurnosti ranije ove sedmice.

Obraćajući se članovima svog kabineta i Ureda za nacionalnu sigurnost u srijedu, Yoon je pozvao na oštriju odmazdu na vojnu akciju Sjeverne Koreje, navodeći incident u ponedjeljak u kojem je pet bespilotnih letjelica (UAV) lutalo nad Južnom Korejom nekoliko sati.

“Predsjednik Yoon im je rekao da kazne i uzvrate bez neizvjesnosti kao odgovor na bilo kakvu provokaciju Sjeverne Koreje, rekavši da je to najmoćniji način da se odvrate od provokacija”, rekao je novinarima sekretar za štampu Kim Eun-hye , dodajući da je Yoon “naglasio da mi ne smije se bojati ili oklijevati samo zato što Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje.”

Dok je Južna Koreja odgovorila na incident u ponedjeljak svojom vlastitom dronom iznad sjevera, vojska nije uspjela oboriti nijednu bespilotnu letjelicu koja je prešla granicu, a visoki zvaničnik odbrane je priznao da je pokazao “nedovoljnu vojnu spremnost držanje.” Yoon je takođe rekao da spremnost “veliko nedostaje” i da je navodno ” uvredio ” ministra odbrane Lee Jong-sup-a zbog neuspeha da se neutrališe letelica koja je prestupila.

Yoon je također obećao da će ojačati nadzorne i izviđačke sposobnosti Seula kako bi se zaustavila buduća kršenja zračnog prostora, a u srijedu su zvaničnici predstavili planove da se potroši 441 milion dolara za poboljšanje odbrane zemlje. Novac će biti potrošen u narednih pet godina, uključujući projekte za razvoj novog ometača signala i laserskog oružja u zraku za odbijanje upada dronova. Predsjednik će u četvrtak posjetiti Agenciju za razvoj odbrane kako bi razmotrio pripreme za poboljšanje.

Vojna aktivnost na Korejskom poluostrvu doživjela je značajan porast 2022. godine, a Pjongjang je ove godine izveo rekordan broj testova oružja, uključujući višestruka lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM). Jug je također izveo niz vježbi bojeve vatre zajedno sa SAD posljednjih mjeseci, što je DNRK više puta osuđivala kao probu za invaziju. Ipak, Seul je obećao da će agresivnije odgovoriti na akcije Sjeverne Koreje, a ministar odbrane Lee je u srijedu rekao zakonodavcima da mu je naređeno da uzvrati “čak i ako to znači rizik od eskalacije”.

DronoviJužna KorejaSeulSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovaj lupa gluposti , dodvoravajuc se Americkim upraviteljima South Korea … KOGA KAZNIT ???? PRVA RODJAKA ???? ZA RACUN — KOGA ??? AMERICKIH UPRAVITELJA ???? Da se prisjetimo .. Po okoncanju Korean War , demarkaciona linija je bila linija — PRIMIRJA — NE I OKONCANJA RATA !!! Do pocetka 80 setih , Sjever je cak bolje stojao no Jug . U prijevodu — bili jadare ne znas koji vise ! Onda , slicno Kini , carteli su poceli ulagat novac u do tad Buddisthicko – Taoisticko , zaostalo — zatucani Jug no i to je bilo — nedovoljno !! Sjeveru su ponudili da se oslobodi balasta , barem u mjeri , kako ga je Sjever dozivljavao te dozvoli , PROTESTATNSKIM I KATOLICKIM obiteljima , selidbu na Jug 😉 , buduci da je CENTAR , ZAPADNA KRSCANSTVA BIO — NA SJEVERU DO TAD — REGIJ PYONYANG 😉 ! Na Jugu ste… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

Samo se vi koljite međusobno kako bi veliki brat bolje profitirao.

tihobl
1 godina prije

A kako ce kazniti Kima? Ne moze mu ni preko ambasadora uputiti demars jer koreanci okupiranui teritoriju ne priznaju za drzavu.

Obrukao se i bolje mu je da se ne vadi. Da je pametan dao bi amerikancima otkaz, vratio im njihovu skalameriju i podnio ostavku. Samo nema taj obraza da povuce ispravan potez.

Max
1 godina prije

Znači da će ispaliti par granata.

tuf
1 godina prije

Koja blamaža za Južnu Koreju. Pet bespilotnih letjelica slobodno leti 4 sata nad njihovim gradovima a ovi se kao boje rušiti da ne bi nekome na glavu palo. Ako se toliko bojite onda slobodno već danas sjevernokorejskom bucku predajte kapitulaciju. Ili, svoj hi-tech industriji unatoč, niste imali čime rušiti iste?

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Lijepo sam nekidan napisao, maloga Bucu nitko ne smije da dira jer ima nuklearne projektile, a to je danas jedini zalog sigurnosti i slobode na ovoj planeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI