Shinzo Abe: Japan će imati svemirske vojne snage već 2020. godine

Japanski premijer Shinzo Abe
5 komentara

Svemirske snage samoobrane za zaštitu satelita u orbiti. Ovo je najnoviji japanski izum za obranu svojih interesa koji se nalaze izvan planete Zemlje, a ideja dolazi izravno od premijera Shinzoa Abea, koji je predložio proširenje japanskog ratnog područja daleko izvan kopnenih granica. Prema izvješćima koje je objavio South China Morning Post, povodom godišnjeg sastanka s najvišim vojnim časnicima, Abe je stavio na stol ambiciozan plan: transformaciju već postojećih Snaga samoobrane i protuzračne obrane (ASDF) u zračne i svemirske snage samoobrane. Tokio želi ojačati obrambene sposobnosti zemlje u svemiru, gdje će se ubuduće sukobiti ambicije najvažnijih svjetskih sila.

Svemirska jedinica koju je predložio Abe

Abeov projekt uključuje potporu jedinica svemirskih operacija tradicionalnom japanskom vojnom zrakoplovstvu. Sve će morati biti spremno u tijeku 2020.

“To nije nemoguć san”, ponovio je konzervativni vođa vojnoj publici u Ministarstvu obrane.

Pored sna, stvaranje ove posebne radne skupine za Japan sve je više potrebno jer su Rusija i Kina već poduzele prve korake u razvoju svemirskih tehnologija. Sve upućuje na to da će Tokio moći računati na američku pomoć.

Kako je izvijestila agencija Sputnik, Donald Trump već je potpisao uredbu o stvaranju američkih svemirskih snaga do 2020., iste godine u kojoj će i japanska vlada stupiti na teren.

Kao da to nije dovoljno, dvije su zemlje postigle posebne dogovore u vezi s tim pitanjem, uključujući mogućnost da japanski satelitski sustav bude opremljen senzorom prostorne lokacije kojeg proizvodi američko Ministarstvo obrane.

Zadaća snaga zračne i svemirske samoobrane

Ali kakva će biti specifična uloga japanskih snaga za svemirske i zračne samoobrane? Koje će zadatke imati? To su više nego legitimna pitanja. Trebat će posebne jedinice da nadgledaju bilo kakve radio smetnje, ali morat će razgledati i kretanje svemirskih krhotina i, prije svega, satelita drugih zemalja koji bi mogli „predstavljati prijetnju japanskim uređajima u orbiti oko Zemlje“.

Što se tiče troškova projekta, vlasti su u već sljedećem proračunu za obranu spremne izdvojiti lijepu svotu od 484 milijuna dolara za jačanje vojnih sposobnosti Japana u svemiru. U početku će posebnu jedinicu činiti oko 70 ljudi, koji prvo moraju biti pravilno obučeni.

Reforma pacifističkog ustava

Kad Shinzo Abe na ovaj ili onaj način govori o vojsci, premijer uvijek završava govorom razmišljajući o članku 9. japanskog ustava, koji brani Japanu da posjeduje “kopnene, pomorske i zračne snage“. Trenutno se Tokio može osloniti na „podršku“ vojnom osoblju zaposlenom u humanitarnim operacijama koje podržava UN i koristiti ga kao odgovor na prirodne katastrofe ili pružanje humanitarne pomoći u kriznim područjima, kao što se događa u Africi.

Ta klauzula omogućava Japanu da zapravo ima vojsku, ali, istovremeno, pacifistički ustav ograničava Abeove geopolitičke planove, koji se nose s kineskim vojnim usponom i sa susjednom Sjevernom Korejom. Kako bi mogao stvoriti posebnu jedinicu za svemir, vlada će stoga zatražiti da se u ustavu izričito napiše da te snage služe u svrhu samoobrane, kako ne bi bile neustavne.

naoružavanjeSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Direktor
4 godine prije

Japan je okupiran i neće ih napasti nitko, osim ako im to treba za oslobođenje i neke eventualne napade na prekomorske susjede a to ne vjerujem.

preseren3
4 godine prije

Rekoh več, nema granica gluposti….
Političar nikad neče shvatiti, da satelit uopšte ne treba pogoditi…. Pucati možeš na drugu stranu svijeta i ostaviti komade metala u orbiti u koje če satelit uletjeti i uništiti se zbog velike brzine kruženja… Samo visina i ništa drugo…
A kad to počne, stotinu godina NITKO neče imati više satelita zbog smeča….

Max
4 godine prije

Napredna zemlja ali ako hoće nešto imati )u vojnoj sferri) mora pitati druge.

Kile
4 godine prije

Samo naprijed Japan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI