Sirija traži da SAD plate za ‘ukradenu’ naftu

Sirija nafta
2 komentara

Sirija je pozvala UN da preduzme mjere protiv SAD-a zbog okupacije dijelova sirijske teritorije, kao i ilegalnog vađenja prirodnih resursa u tim područjima, izvještavaju državni mediji SANA.

Damask je takođe tražio kompenzaciju od Vašingtona za ono što je opisao kao „ pljačku “ nacionalnog gasa i nafte. U članku objavljenom u nedjelju, SANA je citirala pismo koje je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika poslalo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, kao i Albaniji, koja u septembru predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a. U njemu su sirijske diplomate pozvale međunarodno tijelo da stane na kraj kršenju međunarodnog prava i Povelje UN od strane SAD-a, koje ilegalno stacioniraju trupe na sjeveroistoku i jugoistoku zemlje.Ministarstvo je tvrdilo da su, osim ovoga, Vašington i savezničke militantne grupe krivi i za pljačku „bogatstva i strateških resursa zemlje . ”

Prema procjenama navedenim u pismu, direktna i indirektna šteta koju je američka vojska nanijela sektoru nafte i mineralnih bogatstava u Siriji od 2011. do 2023. iznosi 115,2 milijarde dolara.

U pismu se tražilo da “ američki zvaničnici odgovaraju za ove krađe i da američka administracija bude primorana da nadoknadi štetu za njih. Također je pozvao na povlačenje cjelokupnog američkog vojnog osoblja iz Sirije i vraćanje svih njenih naftnih i plinskih polja pod kontrolu vlade.

Krajem prošlog mjeseca, general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba američkih snaga, predvidio je da će se američko vojno prisustvo u zemlji nastaviti u doglednoj budućnosti. Govoreći za jordansku televiziju Al-Mamlaka, on je istakao da Vašington neće „ nikada otići sa Bliskog istoka “ u celini. Milley je naveo opasnost koju predstavljaju ostaci Islamske države (IS, bivši ISIS) u regionu. On je takođe priznao da je nafta jedan od ključnih razloga zašto se SAD neće povući iz regiona.

Sirija je pala u sukob 2011. godine kada su opozicione grupe ustali protiv vlade predsjednika Bashara Assada. Assad je 2015. pozvao rusku vojsku da pomogne njegovim snagama u borbi protiv IS. Vašington je godinu dana ranije pokrenuo sopstvenu vojnu kampanju, ali ne na poziv Damaska.

NaftaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
7 mjeseci prije

Lopine sa stilom

Crni Golf 4 vrata
7 mjeseci prije

‘AAAJJMMMMOOOOO LJUDI DILJEM SVIJETA ‼️ BUDITE SE ⚠️ KRENITE SVI TRAŽITI DA UNITED STATES OF ANTIKRIST PLATE I VRATE SVE ŠTO SU POČINILI I POKRALI POSLJEDNJIH 500 GODINA ‼️

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI