Sirija u obraćanju UNGA označila Tursku kao „sponzora terorizma“

Sirija-Turska
26 komentara

Damask je napao Ankaru tokom govora pred Generalnom skupštinom UN, optužujući Turke da su zauzeli dijelove sirijske zemlje i stvorili leglo za teroriste.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Muallem koristio je nedvosmislen jezik kada je uzeo riječ tokom 75. sastanka Generalne skupštine UN, održane praktično zbog pandemije Covid-19.

Izdvojio je Tursku kao sponzora terorizma u Siriji i okolnom regionu, te optužio Ankaru da je počinila “ratni zločin i zločin protiv čovječnosti” ograničavajući civilni pristup vodi u nekoliko gradova pod kontrolom turskih snaga.

Najviši sirijski diplomata takođe je tvrdio da je Turska olakšala „ulazak desetina hiljada stranih terorista u Siriju i još uvijek nudi sve oblike podrške Jabhat al-Nusri i drugim terorističkim organizacijama“.

U nastavku je osudio „nelegitimno prisustvo američkih i turskih snaga“ u Siriji i obećao da njegova zemlja „neće štedjeti napor“ da okonča okupaciju svoje teritorije.

Muallem je bio prkosan i kada je razgovarao o sirijskom Golanu, okupiranom od Izraela, i izjavio je da će Damask učiniti sve da “vrati” svoj suverenitet nad teritorijom.

U svom obraćanju pred Generalnom skupštinom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da sukob u Siriji i dalje predstavlja prijetnju regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti, napominjući da je njegova zemlja primila četiri miliona sirijskih izbjeglica raseljenih ratom.

Tvrdio je da Turska igra presudnu ulogu u borbi protiv Islamske države (IS, ranije ISIS) i da želi da vidi “trajno rješenje” situacije u Siriji.

Turska je glavni igrač u sirijskom sukobu i izvršila je vojne upade u zemlju pod izgovorom lova na kurdske milicione grupe, PKK i YPG, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Generalna skupština UNsirijaturskaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ingle
3 godine prije

LOL kako bi ovaj clanak zacinili BBC ili The Guardian
Nesto kao ovako……

Sirija u obraćanju UNGA označila Tursku, NATO clanicu kao sponzora terorizma.
Zatim bi napisali par recenica o turskom genocidu nad Armencima….. kako je medju prvima usla u North Atlantic Terrorist Organization…i kako je Erdogan uhapsio novinare.

List of arrested journalists in Turkey…………231 novinara je uhapsio Erdogan, predsjednik Turske, clanica NATO pakta….itd

Ajmo nasi novinari, imate li maste?
I par slika o zlocinima Erdogana kako radi Daily Mail, sto se bojite za prostor?

3 godine prije zadnji put uredio ingle
Mars
3 godine prije

Pored Turske su tu SAD i Izrael najveci pljackasi pa na kraju kada sve sagledas i Turska gleda da sta ulovi vidi da niko ne reaguje na otimacinu koju su uradili SAD i kopilad izraelci . Na kraju bolje da i Turci uzmu nego oni.

kuper
3 godine prije

Ovaj l…k ne samo da će da “zapali” region, nego i šire. Uporno želi da se pokaže kao veliki igrač po svaku cenu. Kao i svaki diktator žrtvovaće svoj narod i državu, izgubiće.

Ante
3 godine prije

Nego sta su nego zlo.

Buco
3 godine prije

Koja je to točno naftna polja okupirala Rusija?
Njihov angažman u Siriji nije besplatan i nije nikakva tajna da je dogovor za 25% nafte sa područja istočno od Eufrata koja još nisu oslobođena.
Izjednačavati američku okupaciju i krađu nafte, sa plaćanjem ruskog angažmana u naturi je u najblažu ruku ne poznavanje situacije.
Svi bi najrađe da Putin ispali 20-30 Sarmata pa stvar bude riješena, ali kao što je netko rekao da je najjaće oružje u Siriji – Putinovi čelični živci.

Bolesnik na bosporu
3 godine prije

Ovaj luđak je u svega nekoliko godina:

zaratio sa Sirijom i dole sponzorira teroriste

zaratio s Libijom

zaratio s Grčkom

zaratio s Armenijom i prijeti joj danas ako se ne povuče iz Karabaha, a Turci već 40 godina drže okupirani sjeverni Cipar.

zaratio s Rusijom (pred Rusijom mu klecaju koljena)

Tko će zaustaviti ovoga Hitlera novoga doba? Hoće li se morati upotrijebiti nuklearno oružje ograničenog inteziteta da bi se zaustavio ovaj tiranin?

Ovaj čovjek treba biti kažnjen za svoj neootomanski projekt Velike Turske koja se nikad neće ostvariti.

Shodno tome svi njegovi suradnici u ex YU, prvenstveno u Sarajevu gdje su ga dočekivali sa cvijećem trebaju biti kažnjeni.

3 godine prije zadnji put uredio Bolesnik na bosporu
jfvnfriuvnrjgviuenrf
3 godine prije

Eđi je najači operativac babe stvora na planetu, na sve strane širi kaos a glumi klorofilnog a dnous je.

Max
3 godine prije

Sasvim točno. Turska je sponzor terorizma i u Siriji I u Libiji, I agresor na susjednu zemlju jer je zauzeo dio Sirije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI