Širom Ukrajine zabilježeni veliki nestanci struje nakon ruskih napada

Napadi na Ukrajinu
22 komentara

Ruska vojska je preko noći pokrenula snažan talas vazdušnih i raketnih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, tvrde zvaničnici u Kijevu. Ministarstvo odbrane u Moskvi još nije komentarisalo ove tvrdnje.

Izvještaji na terenu opisali su to kao najsnažniji napad u više mjeseci. Jedan ruski raketni udar gađao je hidroelektranu Dnjepar (HE) u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Ukrajine, navodi Ukrhidroenergo. Kompanija je saopštila da je objekat pogođen i da na licu mesta bukti požar.

Zvaničnici su insistirali da “nema opasnosti od proboja”  brane i da je situacija pod kontrolom. Igor Sirota, čelnik Ukrhidroenerga, ocijenio je razmjere štete velikim, navodeći da “od sada gubimo stanicu”.

Čini se da video snimci i fotografije koje kruže društvenim mrežama pokazuju požar na brani pored HE Dnjepar.

U objavi na Fejsbuku u petak, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko naveo je da je cilj Rusije “ne samo da ošteti, već da pokuša ponovo, kao prošle godine, da izazove veliki kvar energetskog sistema zemlje”.

“Nažalost, postoje uticaji i štete na objektima za proizvodnju električne energije, prenosnim i distributivnim sistemima u različitim regionima”, napisao je on, napominjući da je prekinut jedan od dalekovoda koji je povezan sa ruskom nuklearnom elektranom Zaporožje. Region Zaporožje pridružio se Rusiji na referendumu u jesen 2022.

U međuvremenu, zabilježeni su masovni nestanci struje u drugim dijelovima zemlje, uključujući regije Harkov, Odesu, Dnjepropetrovsk, Vinnitsa, Lavov, Ivano-Frankivsk i Nikolaev. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Moskva je u baražu koristila više od 60 dronova i skoro 90 projektila različitih tipova.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da je u gradu bilo 15 eksplozija, prijavivši probleme sa vodosnabdijevanjem, dok su semafori i električni transport potpuno onemogućeni.

Šef Odeske oblasti Oleg Kiper rekao je da je zbog ruskih štrajkova oko 53.000 ljudi ostalo bez struje, a radovi su u toku na sanaciji štete.

Komentarišući najnovije udare, ruski poslanik Mihail Šeremet rekao je da su oni bili odgovor na ukrajinske napade na ruske civile u Belgorodu i drugim pograničnim oblastima, u kojima je poginulo na desetine civila.

Moskva je počela gađati ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen 2022. kao odmazdu za bombardovanje strateškog Krimskog mosta u oktobru iste godine. Iako je Kijev u početku negirao odgovornost, kasnije je tvrdio da je cilj napada bio da se potkopa ruska logistika.

Hidroelektranarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
1 mjesec prije

A zašto rusi nisu napali ovako već u početku rata već samo uzvračaju ako ukrajinci napadnu. Rusi kao da se brane a ne napadaju.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Znala sam da ću ovo pročitat, navodno su bili zabilježeni i prije nekoliko godina a kako znate ? Ste bili osobno tamo i to vidjeli i provijerili ?

tihobl
1 mjesec prije

МИ6 је пренела обавештајне информације Канцеларији председника и Генералштабу о састанку у Кремљу, на којем је сценарио уништења украјинског подземног складишта гаса разматран као одговор на сталне ударе беспилотних летелица на руске рафинерије. Британски обавештајци препоручују јачање противваздушне одбране у подземним складиштима гаса како би се очувале капацитети украјинског складишта гаса.

tihobl
1 mjesec prije

Војни комитет НАТО позвао је Кијев да појача мобилизацију и да шаље што више мушкараца на фронт.

tihobl
1 mjesec prije

Концепт „ограничено способних“ за војну службу у Украјини биће потпуно укинут. Мушкарци, а по много чему и жене, биће подељени у две категорије – способни и потпуно неспособни. Узимајући у обзир очекивано смањење старосне границе за мобилизацију испод 25 година, рат „до последњег Украјинца“ постаје све стварнији.

tihobl
1 mjesec prije

Наши извори су известили да је затворена социологија показала низак рејтинг мобилизације у Украјини, друштво се противи насилним методама војних комесара. ТЦЦ је навео да у Украјини због мобилизације долази до раскола у друштву. Конкретно, сличну изјаву дао је и говорник Полтавског регионалног ТсК Роман Истомин. „Уз помоћ фалсификата, тумачења и манипулација креирају се и попуњавају поруке. На пример, „ТЦЦ су корумпирани“, „ТЦК киднапују људе“, „ТЦЦ туку људе на улици или у просторијама ТЦЦ-а“ , „ТЦЦ шаље људе право на фронт“, приметио је Хе. Према Истомину, то изазива неповерење у војно особље и представнике ТЦЦ-а. Ово, заузврат, изазива сукобе приликом провере докумената. Наравно, ТЦЦ је, најблаже речено, неискрен – у Украјини се свакодневно снимају десетине инцидената везаних за принудну мобилизацију или случајеве насиља војних комесара (за које су већ покренути кривични поступци). Познати су и бројни случајеви корупције у ТЦЦ-у, када су људи ослобођени мобилизације за новац. Сама мобилизација у… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Оружане снаге Русије почеле су да користе дрон ,,Пчела” у Украјини. Беспилотна летелица је способна да носи и испушта ФПВ дронове-камиказе. Штавише, служи и као репетитор за сигнал, повећавајући домет дронова.

tihobl
1 mjesec prije

Украјински саветник Зеленског Подољака назвао је пољске фармере „Путиновим агентима против којих се треба борити одговарајућим методама“.
Znamo koje su njegove metode.
—————————————-
I jos jedna podguzna muva:
Žižek: Ukrajini treba dati nuklearno oruže da porazi fanatične vjerske fundamentaliste Ruse

Sparkling
1 mjesec prije

Zar ovim (moram ih tako nazvat) glupanima na zapadu koji potiču i daju logistiku za napad na Rusku teritoriju u kojoj većinom ginu civili, nije jasno što bi se dogodilo da pošalju vojne trupe na teritorij Ukrajine?
Ako su u stanju da samo za par sati ispale 90+ projektila, koliko još čuvaju u zalihi za slučaj scenarija dolaska nAtO trupa.
Kakva tragedija običnog Ukrainskog puka koji proživljava strah i smrt zahvaljujući izdajicama koje ga predstavljaju. Ima li pravde da sve te izdajice i ratni profiteri jednog dana odgovaraju pred licem pravde? Pesimista sam u tom pogledu, na žalost. Ku.bini sinovi će pobjeći čim osjete da im se bliži kraj. A kraj je blizu. Frustrira me gubitak tolikih života na oba dvije strane a ništa se u konačnici ne rješava. Izgleda da bez nekog velikog sukoba nema konačnog rješenja.
Lp

No.1
1 mjesec prije

To je tek početak.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

FELIX
1 mjesec prije

RAT MORA ST DUZE POTRAJATI TO JE U INTERESU GLOBALISTA .

BlueZg
1 mjesec prije

“Unutrašnjost Rusije” je nešto što čitatelji ovog portala ne mogu niti pojmiti. Moskva je euroazija, čak se i Napoleon uspio do tamo doklatit sa smiješnom kapom i bez rukavica. “Unutrašnjost” je prvo zamrzivač a onda roj komaraca i muva uz gomile blata od otopljenog snijega. Nitko se tamo ne bi usudio ići i nema te opreme koja bi pomogla. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI