Sjedinjene Američke Države protive se primanju Ukrajine u NATO

nato i ukrajina
16 komentara

Washington i Berlin navodno vjeruju da bi primanje Kijeva u savez riskiralo veliki sukob s Moskvom

SAD i Njemačka odupiru se pozivima drugih članica NATO-a na poziv Ukrajine u blok na velikom summitu kasnije ove godine, strahujući da bi taj potez mogao izazvati veliki sukob s Rusijom, izvijestio je u utorak časopis Foreign Policy (FP). Citirajući desetak sadašnjih i bivših dužnosnika, američki je časopis napisao da i Kijev i neki od njegovih najvatrenijih podupiratelja, uključujući Poljsku i baltičke države, guraju Ukrajinu u blok predvođen SAD-om, o čemu bi se trebalo govoriti na ključnom summitu u Washingtonu u srpnju. Zagovornici ubrzanog približavanja Ukrajine NATO-u tvrde da bi samo punopravno članstvo Kijeva moglo natjerati Rusiju na prekid rata, dok tvrde da bi taj potez dugoročno bio jeftiniji od trajnih isporuka oružja. To je unatoč stalnim tvrdnjama Rusije da je spremna za mirovne pregovore.

Međutim, prema članku, SAD i Njemačka, dvije najveće pristaše Ukrajine u pogledu vojne pomoći, ne slažu se s time. Dužnosnici dviju zemalja navodno vjeruju da, iako bi se Kijev na kraju trebao pridružiti NATO-u, sada nije pravo vrijeme, dodajući da bi se Zapad umjesto toga trebao usredotočiti na opskrbu Ukrajine oružjem.

FP je dodao da bi primanje Ukrajine u blok dok je zarobljena u sukobu s Rusijom moglo izazvati sukob širokih razmjera između NATO-a i Moskve, proizlazeći iz članka 5. ugovora saveza, koji propisuje da je napad na jednu članicu bloka napad na sve članice. Prema FP-u, zastoj je pogoršan stajalištem nekoliko članica EU-a, uključujući Mađarsku i Slovačku, koje su se protivile slanju oružja Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da bi članstvo Kijeva u bloku moglo uvući NATO u sukob. Njegov slovački kolega Robert Fico rekao je da bi ovaj potez mogao izazvati Treći svjetski rat. SAD je navodno pozvao članice EU neka ne pokreću to pitanje na summitu, tvrdeći da bi to moglo razotkriti podjele iza kulisa.

Moskva je više puta upozorila Zapad neka ne pruža vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da će to samo produžiti sukob. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je rekao da je nastojanje Kijeva u pogledu pridruživanja NATO-u, što je upisano u njegov ustav kao strateški cilj 2019., jedan od ključnih razloga za trenutni sukob.

NATOnjemačkaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ogo
2 mjeseci prije

Ko pita ista Berlin ?

Dax
2 mjeseci prije

Sad je prilika primite Ukrainu u nato, Rusi se odmah povlaće iz iste i to do Moskve. E koje boodale!!!

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Koje Ukraine 🤣 🤪 ?! Pa takvo što ne postoji više !!!! Nit ima cjeloviti teritorij , pučanstvo joj bježi ili izbjegli – u ratu , bankrotirani čak i bez vlade !!! Vlada ili barem ono što se vladom zove , odavna više nema legitimitet !!! ISTEKAO JOJ MANDAT !!! I zeleni i cjela ta Rada NEMAJU MANDATA !!! ISTEKAO IM ROK!!! Dakle – nema – ništ !!! A sad što Berlin , nedotupavo igra TUĐU ulugu od Adolfa do danas – ” gurni Njemce da se kolju sa Rusima da mi ne moramo sutra ” – to je stvar , koju će Njemci , morati , sakupiti snaga za rješit sa svojim ” young global leaders ” 🤷

Nekoime
2 mjeseci prije

Pribaltičke mjesne zajednice misle kako su one stupovi EU i NATO-a.

krivA
2 mjeseci prije

…izgleda da ćemo neke raspoznavat i prepoznavat po smeđim i kaki-bordo bojama očiju. Dolazi im iz “guzice uglavu”… …zivmb…

Max
2 mjeseci prije

Ukrajina i ne može u NATO.

abc
2 mjeseci prije

I da ukrajina formalno uđe u NATO, Rusija neče posustati. A faktički i u praksi je Ukrajina več u NATO-u. Generalštab i oružje su natovski, a obična vojska je sastavljena od ukrajinaca i plačenika nato pakta.
USA je več dve godine u indirektnom ratu sa Rusijom. To je valjda svima več odavno jasno.

Josip
2 mjeseci prije

NATO pod hitno radpustiti a Stltenberga baciti u okove.

NOME
2 mjeseci prije

ista priča kao orban sa blokadom pomoći ukrajini, ili turčin sa blokadom švedskog ulaza u nato ili amerova ljutnja na izraelce…..naravno da će ući samo je pitanje trenutka…..a do onda treba nijekati i glumatati da se ovčice ne uzbude……

Codename 47
2 mjeseci prije

Nema šanse da ih prime dokle god traje sukob. Ovo su samo pričice tek da se nešto kaže. Jedan od ruskih uvjeta za mirovne pregovore je neutralnost Ukrajine (ono što ostane od nje jer stare granice više neće dobiti). Strateški poraz NATO Pakta samo najveći problem je priznati. Nakon ukidanja Varšavskog Pakta i NATO je odavno izgubio svaki smisao ali i to je problem priznati.

mane
2 mjeseci prije

amerikanci sami potkopavaju NATO jer im je postao kamen oko vrata.zato je i stvoren AUKUS.gde god je nato ratovao,jasno se videlo da u stvari tu ratuju amerikanci i ponesto turci i britanci,ostali su bili vise privezak,potpuno nebitni.

Josip
2 mjeseci prije

Jebate, sada te tek te konjine pocinju shvacati sto su napravile? Uhititi Stoltenberga i istjerati NATO iz cijele Europe i proglasiti USA terosristickom drzavom te im uvesti sankcije. Pa neka se jebu u svoj vukojebini dok se medusobno ne potamane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI