Sjedinjene Američke Države trebaju dostaviti 100 komada nuklearnog oružja za obranu Južne Koreje

Nuklearna bomba
9 komentara

Izvješće tvrdi da bi do završetka ovog desetljeća Sjeverna Koreja mogla imati čak 300 nuklearnih bojevih glava

Prema preporuci južnokorejskog trusta mozgova, SAD i Južna Koreja trebale bi surađivati na modernizaciji oko 100 taktičkih nuklearnih oružja, kako bi se ojačala obrana Seula protiv navodne sve veće prijetnje iz Pyongyanga. Sjeverna Koreja je “već uspostavila nuklearne snage koje bi mogle predstavljati egzistencijalnu prijetnju” sigurnosti Južne Koreje i “na rubu” je uspostavljanja slične prijetnje SAD-u, tvrdi Asan Institute for Policy Studies u izvješću pod naslovom ‘Opcije’ za jačanje nuklearnog osiguranja ROK-a (Republike Koreje). Studija je provedena u suradnji s američkom istraživačkom institucijom RAND Corporation.

Otprilike 100 komada američkog nuklearnog oružja trebalo bi modernizirati na račun Južne Koreje, preporučuje se u studiji, dodajući da bi ono trebalo biti smješteno na tlu SAD-a, ali da se može brzo rasporediti kako bi podržalo obrambene zahtjeve Seula.

“Izgleda da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un planira da Sjeverna Koreja ima između 300 i 500 komada nuklearnog oružja do kraja desetljeća”, tvrde autori studije, sugerirajući da bi Pyongyang mogao probiti prag od 300 komada oružja do oko 2030. godine.

U izvješću se navodi da trenutni nuklearni kapaciteti Sjeverne Koreje uključuju oružje koje bi moglo ubiti oko 2 milijuna ljudi ako se lansira prema njenom južnom susjedu. Pyongyang ima ambicije upotrebe svog nuklearnog arsenala, kako bi testirao sposobnosti i odlučnosti Washingtona u pogledu njegovog saveza sa Seulom, dodaje se, također tvrdeći da se Sjever nada da će “dominirati Južnom Korejom bez potrebe izvršavanja invazije”.

Nadalje se preporučuje izvršavanje pritiska na Sjevernu Koreju ne bi li ona popustila u pogledu svog programa nuklearnog naoružanja. To bi se moglo postići skladištenjem dijela američkog oružja u Južnoj Koreji, “za simboličke i za operativne svrhe”, ali i “cijelog arsenala ili dijela nuklearnog oružja na američkoj podmornici s balističkim projektilima, koja bi djelovala u Tihom oceanu i koja bi odande imala domet gađanja Sjeverne Koreje”.

U travnju su američki predsjednik Joe Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk Yeol potpisali Washingtonsku deklaraciju, u kojoj su se SAD složile produžiti svoje vojno partnerstvo u odvraćanju sa Seulom, usred povećanja sjevernokorejskih testiranja balističkih projektila. Pjongjang je ove godine izveo brojne raketne testove, uključujući interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je putovao gotovo 1000 km (620 milja) prije nego što je pao u vode zapadno od Japana. To je dovelo do pojačanih američkih i južnokorejskih pomorskih vježbi u tom području.

Prošli je mjesec Sjeverna Koreja također održala simulaciju taktičkog nuklearnog napada, koji je uključivao dvije rakete dugog dometa. Vježba je bila namijenjena “slanju upozorenja neprijateljima”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Asan Institute of Policy Studies sebe opisuje kao “nestranački trust mozgova” posvećen “poduzimanju politički relevantnih istraživanja za poticanje domaćeg, regionalnog i međunarodnog okruženja”, u pogledu mira i stabilnosti na korejskom poluotoku.

Južna KorejaNuklearno oružjeSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Amerikanci ko amerikanci – da im je izazivati ratove po drugim drzavama, ali da ne dobiju i oni. Sad bi bacali atomske po svijetu, ali da niko ne baci na njih. Na kraju svijet ce se morati ujediniti i razoruzati ih.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Sjeverna Koreja nikad neće Južnu napasti nuklearkama, niti je to ikad imala u planu.

Ako ovi na Jugu zbilja prime/ pristanu na lociranje takvog oružja…ne bu dobro.

Jer je jasno da su takve stvari predviđene za djelovanja ne samo po Sjevernoj Koreji nego i po Kini i po Rusiji.

tuf
5 mjeseci prije

Obzirom kako je prošle godine pet sjevernokorejskih bespilotnih letjelica satima letjelo nad južnokorejskim glavnim gradom Seulom a da ovi ne samo da ih nisu uspjeli oboriti i iste su im pobjegle – nego im se još srušio i KA-1 zrakoplov tijekom te “akcije” … možda bi bilo bolje da im se u ruke ne daje nuklearno oružje. Čisto da ne završi na njihovim glavama ili “savezničkim” poput Japana. Sve te visokotehnološke vojske poput južnokorejske, izraelske i američke se u u stvarnom sukobu s ravnopravnim suparnikom pokažu kao amaterske, gotovo šarlatanske. Sjetimo se američke epizode s kineskim balonom, kad su dizali desetak zrakoplova, ispromašivali s PZO-om, da bi ga jedva pogodili nakon što je već prešao Aljasku, Kanadu i pola Montane.

Max
5 mjeseci prije

Ne bi stigli dovoljno brzo.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

A sto bi s onim sporazumom o nesirenju nuklearnog oruzja?
(Ili se to ne racuna ako ih dobiju?!?!)

Zasto onda ne bi svaka zemlja imala barem nekoliko komada ako ce to sprijeciti buduce sukobe i sacuvati ljudske zivote!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI