Sjeverna Koreja izdala novo nuklearno upozorenje

Sjeverna Koreja Nuklearno oruzje
13 komentara

Lider Kim Jong Un obećava da će spriječiti svaku nuklearnu prijetnju njegovoj zemlji.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un obećao je da će preduzeti odlučnu akciju i „slomiti“ svaku „neprijateljsku“ stranu silu, samo nekoliko dana nakon što je rekao da će Pjongjang unaprijediti sopstveni atomski arsenal „najbržom mogućom brzinom“.

Govoreći nakon sastanka sa visokim zvaničnicima koji su učestvovali u organizovanju velike vojne parade ranije ove sedmice, Kim je ukazao na rastuće prijetnje u svijetu u kome se „sile žestoko sukobljavaju i postaju sve jače“, uključujući i nuklearnu sferu, tvrdeći da je „ogromna“ moć jedina garancija bezbjednosti njegove zemlje.

„U cilju preventivnog i temeljnog suzbijanja svih prijetećih akcija, uključujući kontinuiranu i otežanu nuklearnu prijetnju neprijateljskih snaga, ako bude potrebno, Centralni komitet partije će čvrsto održati apsolutnu superiornost naše revolucionarne snage i kontinuirano je podizati“, rekao je Kim, kako navodi državna KCNA.

Ove izjave su uslijedile nakon Kimovog obećanja ranije ove sedmice da će „nastaviti da preduzima mjere za dalji razvoj nuklearnih snaga naše države najbržom mogućom brzinom“, insistirajući da Pjongjang mora biti spreman za nuklearno raspoređivanje „u svakom trenutku“ usred stalno rastućih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Pjongjang je ove godine izvršio niz testova naoružanja, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), svoje prvo takvo lansiranje od 2017. nakon samonametnutog moratorijuma na velike testove naoružanja. Ti potezi su se poklopili ne samo sa predsjedništvom Joea Bidena u Washingtonu, već i nedavnom promjenom rukovodstva u Seulu, sa novoizabranim predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeol koji je zauzeo mnogo tvrđi stav protiv sjevera od prethodnog šefa države.

I Bidenovi i Junovi prethodnici – predsjednici Donald Trump i Mun Jae-in – napravili su značajne diplomatske prodore sa Pjongjangom, što je dovelo do brojnih samita, uključujući istorijski sastanak licem u lice u zloglasnoj demilitarizovanoj zoni (DMZ). Ti napori su kasnije propali, ostavljajući odnose između svih strana u neizvjesnosti prije nego što je Biden preuzeo dužnost 2021.

Kim Yong UnNuklearne prijetnjeNuklearno oružjeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zapadni neimac
1 godina prije

Jos jedan borac protiv ”zapadne” tiranije. Samo naprijed Kime.

skurija
1 godina prije

Ovaj je pravi, sve ih nervira a niko mu ništa ne smije

tihobl
1 godina prije

Ako ga dirnu ode Japan u prah.

Max
1 godina prije

Sve ih drži na uzdi

anik
1 godina prije

Žalba, za 10 godina če EU izgledati kao Sjeverna Koreja po slobodi. A možda i po životnom standardu. Ako WEF plan postane stvarnost. Ništa nečete imati, a bit čete sretni.

gost
1 godina prije

Ruski fasisti, chetnici i braca sjevernokoreanci……..koja bratija…….

Kardinale
1 godina prije

Dragi nas Kime cuvaj nas od masoncina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI