Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi predstavila „najmoćnije oružje na svijetu“ povodom 1. kongresa stranke u pet godina

Kim Jong-un
25 komentara

Rezultati grandiozne vojne parade u Pyongyangu prikazani su u velikom broju vojne opreme, uključujući i onu za koju se kaže da je nova verzija sjevernokorejske balističke rakete lansirane podmornicom, koja se reklamira kao najmoćnija na svijetu.

Asortiman trupa i neki od najnaprednijih vojnih hardvera u zabačenoj zemlji paradirao je u četvrtak Pyongyangom povodom završetka kongresa Sjevernokorejske radničke stranke – prvog od 2016. godine.

Iako nisu prikazane strašne ICBM (interkontinentalne balističke rakete) Sjeverne Koreje – sposobne da pogode kopno SAD – prikazano je ono što su stručnjaci procijenili da su nadograđene verzije balističkih raketa kratkog dometa (SRBM) i balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM).

Navodno novi SLBM, Pukguksong-5 – za koji se vjeruje da je poboljšanje u odnosu na drugi sistem zasnovan na moru, Pukguksong-4, predstavljen je prije samo tri mjeseca na oktobarskoj vojnoj paradi.

Uzdižući opažene vrline svog najsavremenijeg oružja, sjevernokorejska novinska agencija KCNA opisala ga je kao „najmoćnije na svijetu“, demonstrirajući „moć revolucionarnih oružanih snaga“.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un, koji je na kongresu unaprijeđen na mjesto generalnog sekretara, titulu koju je nekada imao njegov pokojni otac Kim Jong-il, nadgledao je paradu sa položaja okruženog najvišim vojnim zvaničnicima. Na fotografijama koje distribuira KCNA vidi se kako ozareni Kim pozdravlja trupe u maršu.

Iako vjerovatno nije povezano sa prijetećom promjenom vlasti u Bijeloj kući, pokazivanje sile Sjeverne Koreje dolazi manje od nedjelju dana prije nego što bi Joe Biden trebalo da preuzme uzde od odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Probuđena srdačnost u odnosima Pyongyanga i Washingtona u prvim godinama Trumpove administracije, koja je kulminirala samitom u Singapuru 2018. godine, nije dala opipljive rezultate. Pregovori su zastali nakon što su SAD odbile da razmotre bilo kakvo ublažavanje sankcija dok se Pyongyang ne riješi svih svojih nuklearnih bombi.

Od sloma u nuklearnim pregovorima, Sjeverna Koreja je zauzela sve neprijateljskiji ton prema SAD. Govoreći na kongresu, Kim je rekao da će, bez obzira na to ko je predsjednik, SAD ostati „najveći neprijatelj Sjeverne Koreje“, tvrdeći da se „prava priroda SAD i njihove osnovne politike“ prema Pyongyangu „nikada neće promijeniti“.

OružjeSjeverna KorejaVojna parada
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

S.Koreja treba novac a IR Iran oruzje dobra stvar a rusi papci kao sto mozete vidjeti u Siriji zaglavili se i drze drzavu u raljama Izraela.

Zagor
3 godine prije

I Iran je prekjučer i jučer pokazao mišiće na vojnoj vježbi.

Darko
3 godine prije

Zanimljva stvar, inace Kim ne maltretira ljude s brnjicama,zatvaranjima,distanciranjima, niti cjepivima u pocetku je zatvorio granicu i stavio grad u karantenu, ali kako se je stvar razvijala odustao je jer je vidio o cemu se radi, Mislim ima ih i tamo koji ih nose ali kada sam gledao paradu vidio sam da vecina nema niti brnjice niti distance.

nepoželjni
3 godine prije

Rado bi pročitao objašnjenje kako jedna zemlja tako izolirana i sankcionirana od ostatka svijeta uspijeva imati takvu ratnu i civilnu tehniku, moderne gradove, saobraćaj a ni stanovništvo mi ne izgleda gladno i bolesno …od kuda crpe znanje i resurse??!
(ipak, ima ih preko 25 miliona)

Bosanac
3 godine prije

Ovaj je post’o idol Demokratskoj stranci u U.S.

Weteran
3 godine prije

Najmoćnija raketa, trenutno, Severne Koreje jeste “Hvasong 16”.

Marlov
3 godine prije

Naprijed zemo Kim, poz iz Švice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI