Sjeverna Koreja negira da je slala oružje Rusiji

Oruzje Sjeverna Koreja
1 komentar

Visoki zvaničnik sjevernokorejske odbrane rekao je u utorak da Pjongjang ne isporučuje Rusiji nikakvo oružje i da to ne namjerava činiti u budućnosti. Saopćenje je uslijedilo nakon što je Washington prošle sedmice optužio Sjevernu Koreju da tajno isporučuje artiljerijske granate Rusiji kako bi podržala njenu kampanju protiv Ukrajine.

SAD “uporno šire neosnovane glasine o trgovini oružjem” između Moskve i Pjongjanga kako bi to “po svaku cijenu učinile svršenim činjenicom”, tvrdi zamjenik direktora za vojne vanjske poslove u Ministarstvu odbrane Sjeverne Koreje, a citira državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Zvaničnik je dalje napomenuo da Sjeverna Koreja takve poteze Washingtona smatra “neprijateljskim pokušajem da se naruši imidž” nacije u međunarodnoj areni “pozivanjem na rezoluciju o nezakonitim sankcijama” Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, misleći na moguću budućnost pokušaji SAD-a da traže nova ograničenja u vezi sa navodnim pošiljkama municije.

„Još jednom jasno stavljamo do znanja da nikada nismo imali ‘poslove sa oružjem’ sa Rusijom i da nemamo plan da to činimo u budućnosti”, ponovio je zvaničnik.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je prošle nedjelje da su SAD dobile informaciju da Sjeverna Koreja isporučuje Rusiji “značajan” broj artiljerijskih granata.

Kirby je naveo da Pjongjang pokušava prikriti pošiljke preusmjeravajući ih preko bliskoistočnih i afričkih zemalja, dodajući da će se Washington konsultovati s UN-om o tome kako Sjevernu Koreju smatrati odgovornom za takve korake. Kirby je takođe priznao da Vašington nije znao da li je Rusija zaista primila municiju, ali da pokušava da prati pošiljke.

Njegove komentare ponovio je i glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price, koji je sugerirao da bi Washington mogao uvesti nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog slanja oružja Rusiji.

U septembru su američki zvaničnici potvrdili nedavno deklasifikovani nalaz američke obavještajne službe da je Rusija u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja je kasnije odbacila taj izvještaj, pozivajući Washington da prestane da daje “nepromišljene primjedbe” i da “drži jezik za zubima”.

rusijaSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Što će Rusiji bilo čije oružje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI