Sjeverna Koreja poručila SAD-u da se čuvaju “šokantne nesreće”

Eskalacija sukoba - Juzna i Sjeverna Koreja
10 komentara

Pjongjang je optužio Washington za “nuklearnu ucjenu” i špijuniranje “izvan ratne razine”

Sjevernokorejska vojska optužila je Pentagon za pogoršanje napetosti do kritične razine i guranje regije bliže nego ikad nuklearnoj katastrofi, upozoravajući da bi svaki pogrešan korak mogao dovesti do “šokantne nesreće”, navodi se u dugačkoj izjavi koju su prenijeli državni mediji u ponedjeljak.

Korejski poluotok je na rubu “nuklearnog sukoba zbog provokativne vojne akcije SAD-a”, tvrdi Ministarstvo obrane u Pjongjangu, pozivajući se na plan Washingtona da u Južnu Koreju na rotacijskoj osnovi pošalje podmornice s nuklearnim naoružanjem.

“Pokušaj SAD-a da uvede strateško nuklearno oružje na Korejski poluotok najneprikrivenija je nuklearna ucjena protiv DNRK i njezinih susjednih zemalja te ozbiljna prijetnja i izazov regionalnom i globalnom miru i sigurnosti”, citirao je neimenovani vojni glasnogovornik.

Pjongjang je zatim optužio Washington za drastično povećanje svojih špijunskih aktivnosti i opetovano kršenje zračnog prostora Sjeverne Koreje, dodajući da će SAD “sigurno morati platiti skupu cijenu za svoju provokativnu zračnu špijunažu”.

“Nema jamstva da se šokantna nesreća kao što je rušenje strateškog izviđačkog aviona američkih zračnih snaga neće dogoditi u Istočnom moru Koreje”, rekao je glasnogovornik, pozivajući SAD da se “prisjeti tragične sudbine” svog zračnog špijuna imovine, i to obaranje aviona EC-121 1969. godine i helikoptera OH-58 1994. godine.

Sjeverna Koreja je tvrdila da je “zadržavala krajnje strpljenje i samokontrolu”, ali je upozorila da “sve ima svoju granicu” i da su “SAD blizu kritične točke za zabrinutost”.

SAD i Južna Koreja intenzivirali su svoje zajedničke zračne i mornaričke vježbe ove godine, a Pentagon je rasporedio strateška sredstva poput teških bombardera i nosača zrakoplova. Sjeverna Koreja američko raspoređivanje snaga u blizini svog teritorija smatra “provokacijama” i obično odgovara verbalnim prijetnjama, vlastitim vježbama ili testovima novog oružja.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol najavili su u travnju program pojačane nuklearne suradnje. Prema Washingtonskoj deklaraciji, SAD će po prvi put u gotovo pola stoljeća povremeno raspoređivati nuklearne podmornice i bombardere u toj azijskoj državi. Iako nije najavljen jasan vremenski okvir za raspoređivanje, američka podmornica na nuklearni pogon, naoružana krstarećim projektilima, ali ne i nuklearnim bombama, prošlog je mjeseca uplovila u luku Busan.

Južna KorejaNuklearna PrijetnjaSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
9 mjeseci prije

Ameri kao i svaki rat planirano i ciljano ulaze/pokrecu.. maknite lidere amerike i nastat ce mir u svijetu

Hogar Strašni
9 mjeseci prije

Trebalo bi jednu podmornicu s nuklearnim oružjem poslati da patrolira na rubu pomorske granice Amerike pa da vidimo komentare

Max
9 mjeseci prije

S Koreja je velesila koja ne zaboravlja a kadra je uzvratiti.

H/K
9 mjeseci prije

Po zapadnim vrijednostima sj. koreja je sirotinja i loše živi. A zapadne vrijednosti i pojam dobroga života su novac, nepotrebni gadgeti, kretenski TV programi, junk food, proizvodi farmaceutske mafije, lgbtqasdf+/-, i ostale kretenarije… Tako da svaki lider koje se suprostavi americi i bolesnom zapadu ima od mene respect. A korejski bucko ima muda, jer je jedan od rijetkih koji prijete najjače, tj. vojno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI