Sjeverna Koreja prijeti “nuklearku za nuklearku”

Vojne vjezbe SAD i Juzna Koreja
20 komentara

Sjeverna Koreja je obećala odgovor na sve sigurnosne prijetnje iz Washingtona i Seula, uključujući korištenje svoje  “najmoćnije nuklearne sile”.  Američki ministar odbrane Lloyd Austin posjetio je Južnu Koreju ove sedmice s obećanjem da će dalje proširiti zajedničke vojne vježbe.

“Vojna i politička situacija na Korejskom poluostrvu i regionu dostigla je ekstremnu crvenu liniju zbog nepromišljenih vojnih konfrontacijskih manevara i neprijateljskih čina SAD i njihovih vazalnih snaga”, rekao je neimenovani glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u podužem saopštenju koje prenosi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) u četvrtak.

Austin je u utorak posjetio Južnu Koreju kako bi potvrdio “gvozdenu” posvećenost Amerike pružanju “nuklearnog kišobrana” svom ključnom savezniku. U uvodniku koji je objavio Yonhap, otkrio je da saveznici „proširuju obim i razmjer naših kombiniranih vježbi“, uključujući „sve složenije stolne vježbe zasnovane na scenarijima fokusirane na nuklearne prijetnje“ , kako bi „povećali našu interoperabilnost i spremnost da ‘Fight Tonight’ ako je potrebno.”

Pjongjang je osudio ponudu Washingtona o takozvanom “produženom odvraćanju” prema jugu kao dimnoj zavjesi za nagomilavanje vojske koja Korejski poluostrvo pretvara u “ogromni ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu”.

“DNRK će poduzeti najoštriju reakciju na bilo koji vojni pokušaj SAD-a, po principu ‘nuklearka za nuklearku i sveopšta konfrontacija za potpunu konfrontaciju'” , rekao je portparol.

Prošle godine, Sjeverna Koreja je izvela rekordan broj lansiranja projektila, uključujući višestruke balističke testove dugog dometa, nazvavši ih odgovorom na sve veće ratne igre između SAD-a i Južne Koreje, koje Sjever smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti i kao “probe ” za potencijalnu invaziju.

Šef Pentagona je tvrdio da vojne aktivnosti Pjongjanga samo dodatno dokazuju potrebu da “ostane na oprezu” i obećao je na sastanku sa svojim južnokorejskim kolegom, Lee Jong-Supom, da će “nastaviti da raspoređuje američka strateška sredstva na blagovremen i koordiniran način u budućnost.”

SAD održavaju snage od oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, a prema Austinu, samo zahvaljujući masovnom američkom vojnom prisustvu na poluostrvu mir je tu očuvan već sedam decenija.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužilo je Washington da pokušava natjerati Pjongjang da se “jednostrano razoruža putem sankcija i vojnog pritiska”, dodajući da “nije zainteresiran za bilo kakav kontakt ili dijalog sa SAD-om” sve dok takva  “neprijateljska politika” traje.

Južna KorejaNuklearkeSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

S Koreja ima strateške i taktičke opretivne mogućnosti da sve navedeno provede u djelo,

tihobl
1 godina prije

Изградња новог водовода у ДНР је завршена.

Министарство одбране Русије завршило је изградњу новог водовода у ДНР. У наредним данима становници Доњецка почеће да добијају воду у количини од 7.000 м³ дневно.

tihobl
1 godina prije

Поново су оживели разговори о слању радника из Северне Кореје у Донбас, који ће учествовати у обнови инфраструктуре. Наводно, требало би да дођу до марта. Раније је ДНРК званично демантовала разговоре о слању корејске војске у зону СВО, али је питање слања радника позиционирано као могуће.

Ziv je Geza
1 godina prije

Amerikanjosi prije No Sto pokusaju provjeriti crvenu liniju Kima i njegove vojske ,neka se nazderu joda i zakopaju duboko U zemlju.

nessy
1 godina prije

Tako je, vec je cijeloj planeti puna kapa Sj. Koreje sa njihovih 700 vojnih baza u inozemstvu, i stalnih intervencija nad suverenim drzavama, gurajuci svoju ideologiju i interes. Tome slobodni svijet mora stati na kraj.

Jurica
1 godina prije

Samo jedna nuklearka je dovoljna da zbriše cijelu sjevernu Koreju.

Dokurčilomi
1 godina prije

To uopće nije ozbiljna prijetnja. Prijetnja je kada izjaviš da ćeš mu na jednu njegovu poslati 5 ili 10 svojih. To je prijetnja za odvraćanje.

Puhpoh
1 godina prije

Amerika uništi Sjev. Koreju u 3 dana

Ico
1 godina prije

Rusi i Kinezi si Kima nacrtali nuklearnim projektilima, tek toliko, da mu se nađe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI