Sjeverna Koreja upozorava na “termonuklearni rat”

Vojska Sjeverna Koreja
5 komentara

Pjongjang je optužio SAD da sveopći sukob čini vjerojatnijim

Bliske vojne veze Washingtona s Južnom Korejom približavaju regiju nuklearnom ratu, ustvrdio je Pjongjang u utorak.

Državna Korejska središnja novinska agencija (KCNA) tvrdila je da je tekuća 11-dnevna američko-južnokorejska vježba ‘Ulchi Freedom Shield’ bila proba za “stvarni rat za invaziju na Sjever” i da je “agresivni karakter drill postaje sve uočljiviji.”

Pjongjang je dalje inzistirao da će, ako tijekom trenutne vježbe SAD i njegovi saveznici provedu načela dogovorena prošli tjedan u Camp Davidu, Maryland, “mogućnost izbijanja termonuklearnog rata na Korejskom poluotoku postati realnija”.

Predsjednik Joe Biden ugostio je u petak svog južnokorejskog kolegu Yoon Suk-yeola i japanskog premijera Fumia Kishidu u Camp Davidu. U zajedničkoj izjavi, trojica čelnika obećala su povećati vojne veze i “dovesti našu trilateralnu sigurnosnu suradnju na nove visine”. Također su osudili Pjongjangov “neviđeni broj” testiranja balističkih projektila i optužili ga za kibernetičke napade.

Sjeverna Koreja tradicionalno smatra prijetnjom američke vježbe s Južnom Korejom i Japanom. Washington pak kaže da su manevri isključivo obrambene prirode.

Vježbe, koje su počele u ponedjeljak, sastoje se od više od 30 zasebnih vježbi, kombinirajući računalno simulirane ratne igre s obukom na terenu. Prema američkoj mornarici, vježbe će pomoći u “učvršćivanju uloge [SAD-Južnokorejskog] saveza kao okosnice mira i sigurnosti u regiji”.

Pukovnik Lee Sung-jun, glasnogovornik južnokorejskog Združenog stožera, u međuvremenu je rekao novinarima da je cilj vježbe “suprotstaviti se sve većim prijetnjama iz Sjeverne Koreje”.

Pjongjang je na takve vježbe odgovorio vlastitim testiranjem oružja, ispaljivanjem projektila u Japansko i Žuto more. Japanska obalna straža priopćila je u utorak da ju je Sjeverna Koreja obavijestila o planu lansiranja satelita u svemir kasnije ovog mjeseca. Pjongjanovo prethodno lansiranje satelita u svibnju završilo je neuspješno.

Južna Korejanuklearni ratSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrdomir
8 mjeseci prije

Kauboji samo blefiraju. Nemaju oni cojones da napadnu jakog protivnika.

Miro
8 mjeseci prije

Svaki put kad komunjarama iz Severne Koreje trebaju $$$$$$, onda oni blebeću o nuklearnom ratu.

Ivan
8 mjeseci prije

Steta sto vec nisu sprzili Washington to leglo sveg zla. Mozda bi spasili i same Amerikance?

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Danas samo opušteno…

“Razumijem da je to običaj, elementarna pristojnost, ali svejedno je lijepo. Zahvalan sam svojim kolegama na prilici da dotaknem stranu kulturu. Imamo puno toga za naučiti jedni od drugih”, rekao je Sergej Šojgu kad je posjetio Sjevernu Koreju.
Nakon što je od domaćina saznao da smije ustrijeliti dva korumpirana dužnosnika iz minobacača …

P.S.
Nastavimo u revijalnom tonu…

Nakon što je tropska oluja Hanun pogodila Južnu Koreju i krenula se približavati njima, Sjevernokorejci su došli do zaključka da bi u slučaju oluja i poplava bilo preporučljivo prvo spašavati portrete Kim Jong-una…

Max
8 mjeseci prije

Na Korejskom poluotoku će ostati sadašnja pat pozicija jer tako odgovars svima, Barem zasad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI