Skandal Europskog parlamenta u vezi s Katarom samo je vrh sante leda korupcije

Korupcija EU
15 komentara

EU tek sada razmatra donošenje zaštitnih mogućnosti povezanih s lobiranjem koje su trebale biti davno postavljene

U korupcijskom skandalu koji pogađa srce upravljanja Europskom unijom, potpredsjednici Europskog parlamenta, Eva Kaili, iz Grčke, oduzete su odgovornosti, zamrznuta joj je imovina i optužena je za posjedovanje ”velike količine gotovine” u svom stanu.

Također je izvršena racija u domu belgijskog zastupnika u Europskom parlamentu, Marca Tarabelle, potpredsjednika izaslanstva EU-a za odnose s Arapskim poluotokom. Belgijske vlasti ponovno su posjetile dom pomoćnika još jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Ranije ovog tjedna vlasti su pretražile urede Europskog parlamenta kao da je uobičajeno mjesto zločina, navodno zaplijenivši podatke. Do sada je iz privatnih domova zaplijenjeno 1,5 milijuna eura, a belgijsko savezno tužiteljstvo optužilo je četiri osobe, koje su uhićene i optužene za “sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, pranje novca i korupciju”. Ispostavilo se da su dužnosnici, za koje se sumnja da su bili umiješani, optuženi i za lobiranje za bez vizna putovanja između EU i Katara i blaćenje evidencije o radničkim pravima Katara.

Za instituciju kao što je Europska unija, koja neprestano propovijeda drugim zemljama o tome kako se trebaju ponašati, pomislili biste da će u vrhu EU-a vladati vrhunski red, rad i disciplina, tako da ne može doći do ovakvih stvari. To nije slučaj. “Optužbe su krajnje zabrinjavajuće, vrlo ozbiljne”, rekla je neuobičajeno odmjerena predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Predložila je neovisno etičko tijelo koje bi postavljalo pravila za institucije EU-a “gdje postoje vrlo jasna pravila”, dodavši da bi to “bio veliki korak naprijed”. Mislite da to već nije postojalo? Zašto ne?

Oni koji vjeruju da zapadne demokratske institucije prakticiraju ono što stalno propovijedaju, mogli bi se iznenaditi kad saznaju da je nedostatak kontrole i ravnoteže za sprječavanje korupcije kod njih zapravo prilično zapanjujući. Ranije ove godine, na primjer, tri predstavnika američkog Kongresa predstavila su dvostranački zakon kako bi zatvorili rupe u zakonu, koje dopuštaju inozemno financiranje trustova mozgova, vladinih dužnosnika i izbora. “Upravo sada, strane vlade mogu potajno financirati trustove mozgova za promicanje vlastitih ciljeva, mogu angažirati bivše javne dužnosnike i vojne časnike kako bi lobirali za njihove interese, a njihovi agenti u isto vrijeme prikupljaju milijune dolara za političke kampanje”, objasnio je sponzor zakona, kongresmen Jared Golden.

Gotovo je kao da je sustavna korupcija samo javna tajna koja ima koristi od omertà, jer se čini da vrlo malo dužnosnika zapravo želi priznati ili riješiti problem.

Kad je von der Leyen u ponedjeljak imala priliku razgovarati o tome s novinarima u Bruxellesu, napala je novinare što ih je frustriralo, zbog čega su se u konačnici o tome izrazili na Twitteru. Prema Politicu, jedna je novinarka čak vikala na von der Leyen dok je odlazila: “Nisi odgovorila ni na jedno pitanje.” To nije baš ponašanje koje biste mogli očekivati od nekoga tko rutinski govori o tome da druge smatra odgovornima za korupciju, nedostatak transparentnosti i druge nedemokratske prakse.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola prikazala je skandal kao nešto što se događa EU-u, a ne kao fenomen za koji je ona zapravo odgovorna ili odgovorna kroz svoje sustavne prakse u najgorem slučaju ili nedostatak mjera zaštite povezanih s lobiranjem u najboljem slučaju. “Nemojte se zavaravati: Europski parlament je, drage kolege, napadnut. Europska demokracija je napadnuta. Naš način otvorenih slobodnih demokratskih društava je napadnut”, rekla je Metsola.

Metsolini komentari odjekuju kroz tiskovna izvješća glavnih medija, koja se odnose na skandal s “katarskom korupcijom” u EU, ali to treba smatrati prije svega problemom korupcije u Europskoj uniji. Prebacivanje krivnje na Katar oslobađa EU od odgovornosti i daje pogrešan dojam da nevolje počinju i završavaju s jednom zemljom. Koliko bi drugih zemalja moglo uživati u sličnim “lobističkim aranžmanima” s ljudima na političkim pozicijama i utjecaju u Bruxellesu? Transparency International sugerira da je ovakva stvar zapravo prilično uobičajena. “Ovo nije izolirani incident. Tijekom mnogih desetljeća Parlament je dopustio da se razvije kultura nekažnjivosti, s kombinacijom labavih financijskih pravila i kontrola te potpunim nedostatkom neovisnog (ili bilo kakvog) etičkog nadzora”, rekao je direktor nevladine organizacije Michiel van Hulten.

Još jedan problem s ovim fijaskom za EU je taj što šteti njezinim dobro osmišljenim porukama koje neprestano potiču dvije točke. Prva točka je koliko Europa želi da ljudi vjeruju u to da je EU čestita i pravedna. Ovaj skandal baca svjetlo na prljavi problem u mračnom kutu koji nitko nikada ne evocira i naposljetku kalja njihovu aureolu kojom se neprestano hvale. Druga točka koju EU uvijek promiče i koju to sve ometa jest kako je Rusija odgovorna za sve rane koje je sama sebi nanijela, jer je EU tako nevina i beskrajno kompetentna i pouzdana, bez ikakvih skrivenih ili posebnih interesa.

Čini se da je korupcija u EU relativna i otvorena za korištenje kao adut za pregovaranje ili za povećanje ili smanjenje pritiska. Unija je nedavno blokirala sredstva Mađarskoj pod izlikom da su institucije zemlje toliko slabe da bi se novac mogao koristiti za poticanje korupcije. Ali kada je Mađarska pristala povući svoj veto na više financiranja za Ukrajinu, odjednom je financiranje postalo deblokirano, a zabrinutost zbog korupcije je nestala.

Ako je sve ovo samo vidljivi vrh sante leda, kada su u pitanju mutne aktivnosti u EU, kolika je onda zapravo velika santa leda? Je li itko zainteresiran za kopanje dublje kako bi to saznao?

Autor: Rachel Marsden

eueuropska unijakatarKorupcijalobiranjeskandal
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Eva Kaili je rekla da je radila po nalogu Borella. Od 2019. 🙂

Uvalila je još neke…

Lucija, prva
1 godina prije

“🇺🇳🇷🇺Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju koju je podnijela Rusija “Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje pridonose eskalaciji suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezane netolerancije”, …
zemlje su glasale većinom ZA (120), dok su 50 zemalja uključujući Hrvatsku, BIH, Crnu Goru, Sloveniju; Norvešku, Ukrajinu, Nemacku, USA i UK…glasovale PROTIV. Hm ZANIMLJIVO🤔🤔🤔🤔 borbe protiv veličanja nacizma”

Mat
1 godina prije

Novi Rim.

Max
1 godina prije

Točno.

Lucija, prva
1 godina prije

Sjećate se ovog gospodina iz teksta koji slijedi? Netko je “zabunom” stavio njegovu fotografiju umjesto Banderine…Gelen. “… 1944. je već bio svestan sve manje perspektive nacističkog režima. Kao vatreni antikomunista, odlučio je da se pridruži jednom od zapadnih saveznika spremnih da dobro plate za njegove usluge. Šef obaveštajne službe je naredio da se brojni obaveštajni dokumenti kopiraju i sakriju u vodootpornu burad koja su potom zakopana na raznim lokacijama u austrijskim Alpima. Nije mu trebalo dugo da pronađe kupca. U julu 1943. vojno odeljenje Ministarstva odbrane SAD formiralo je Odeljenje za specijalne projekte. Ova organizacija je počela da razvija tajni program za preobuku nemačkih ratnih zarobljenika. Mesec dana pre predaje Nemačke, 5. aprila 1945. godine, general-potpukovnik se zajedno sa svojim pomagačima Gerhardom Veselom i Hermanom Bounom predao Amerikancima, ponevši sa sobom obaveštajne podatke vezane za Sovjetski Savez prikupljene tokom rata i najbolje proameričko osobljo. Nešto pre toga, načelnik Generalštaba američke… Čitaj više »

goran
1 godina prije

hahahahahahahahahahahahahaha
došao plenki u brissel i pokazao europskim političarima kako se krade na državnički način a da te ne uhvate hahahahahahahahaha

Rimtutituki
1 godina prije

Italian job. Eu ,corupcijalaz,inkopentencija, neskolovano,to su aktivist ,kurac goli

Drasko
1 godina prije

Šefica je glavna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI