fbpx

Sloboda govora u EU – Novinarku zbog istine u terorizmu priveli i dobila otkaz

Dalijana

Jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki Bugarske, Dilijana Gajtandžijeva, pozvana na ispitivanje od strane bugarske Državne agencija za nacionalnu sigurnost (DANS), gdje su tražili da im kaže tko joj je dao dokumente koji dokazuju dostavu bugarskog, ali i oružja drugih zemalja antisirijske koalicije, islamističkim terorističkim skupina i Al-Nusra Frontu, sirijskom ogranku Al-Qaede.

Pozivajući se na prava novinara da ne moraju otkriti izvore informacija, koje je propisano u bugarskom zakonodavstvu, Dilijana Gajtandžijeva je odbila udovoljiti zahtjevu sigurnosnih službi.

Isti dan je novinarka saznala da je list Trud, za kojeg je radila, s njom raskinuo ugovor o radu.

Dilijana Gajtandžijeva, čija smo otkrića iz Sirije redovito prenosili, rođena je u malom bugarskom gradu Jambol i završila je najprestižniju instituciju visokog obrazovanja u zemlji, Sveučilište u Sofiji, diplomirajući televizijsko novinarstvo. Potom je radila u televizijskim kućama Nova i TV-7. Slavu je stekla nakon istraga koje je vodila o korumpiranim političarima i organiziranom kriminalu.

Od 2013. godine je počela putovati po Siriji, gdje je znala biti mjesecima. Iste godine se pojavio njezin dokumentarac ”Crvena granica”, a godinu dana kasnije ”Teroristička tržnica”.

U razgovoru za agenciju FAN, Dilijana Gajtandžijeva je o tim filmovima rekla sljedeće: ”U tim godinama su bugarski mediji govorili da se sirijski borci bore protiv diktatorskog režima. Dakle, moj cilj je bio pokazati Bugarima tko su ti borci. Uredništvo program TV-7 nije znalo što bi s filmovima, jer su bili suprotni službenim stavovima, a su na kraju napravili kompromis. Prikazali su ih, ali samo jednom, i to točno u ponoć. Dakle, vrlo malo ljudi ih je vidjelo.”

Čak i novinar agencije FAN, koji je pripremao intervju s Gajtandžijevom,  nije čuo za te filmove. Iako se nakon borbi nekoliko godina mnogo toga promijenilo u Siriji, još uvijek mnogi razmišljaju kako su izvještavali američki i europski mediji o ”borbama za demokraciju u Siriji i Iraku”.

Filmovi prikazuju brojna masovna pogubljenja koja su se činila na teritorijima pod kontrolom ISIL-a i Al-Nusra Fronta, gdje se ljude strijeljalo, obezglavljivalo, razapinjalo na križ, pa čak bacalo s krovova ili kroz prozore nebodera. Filmovi sadrže nezaboravan razgovor sa zarobljenim zapovjednikom Al-Qaide u pokrajini Tartus, Abduhaderom Al Sahilijem, koji je izjavio ”kako se u borbi protiv sirijskih vlasti treba koristiti svim sredstvima”. Ubijajući civile, terorizmom, koristeći djecu kao bombaše samoubojice, čak i kanibalizmom i jesti srca mrtvih sirijskih vojnika u svrhu zastrašivanja drugih.

Dilijana Gajtandžijeva je prva otvorila temu takozvanog ”sex džihada”.

Bugarska novinarka je intervjuirala Saria Allam u sirijskom zatvoru, koji je rekla ”kako je postao je članica Al-Qaede u 10. Razredu”. Pohađala je vjerske tečajeve u džamijama u kojima ih je podučavao šeik iz Iraka.

”On je bio povezan s Al-Qaedom i uvjeravao nas kako je onaj tko nije s Al-Qaedom grešnik. U početku smo imali smo 10 djevojaka, a zatim ih je bilo mnogo više. Rekao nam je da bismo trebali imati spolni odnos s nekim tko je iz Al-Qaede, te da to vjera dozvoljava. Citirao nam je dijelove Kur’ana i neke izreke poslanika Muhameda. Nakon završetka učenja su počeli događaji u Siriji. Prvo sam spavala s bratom jedne od djevojaka, ali i drugim ljudima. Dvojicom od Libije, jednim iz Tunisa, jednim iz Maroka i jednim iz Egipta. Zatim je tu bio jeda Turčin, Francuz, a onda još dvojica iz Saudijske Arabije i Katara. Mi smo spavale sa svima iz Al-Qaede, tko je to želio. Dobivale smo plaću 300 do 400 dolara”, rekla je Saria Allam.

Zanimljivo je da je osim ideoloških prostitutki bilo i seksualnih robinja, od kojih su neke prodavali njihovi muževi.

Fatima kaže da ju njezin suprug prodao za 5000 sirijskih funti, ili 25 dolara.

”Stavili su me u sobu, s povez preko očiju i ruku. Za 12 sati sam bila u braku i razvela se sa šest ljudi. Koristeći se izgovorom kako u islamu čovjeku za razvod treba samo nazočnost svjedoka i da tri puta kaže: ”Ti više nisu moja žena”, Al-Qaeda je uspjela provoditi seksualno nasilje i prostituciju u obliku ”braka”.

U filmovima su otkrivene i laži terorista koji su optužili sirijske snage za korištenje kemijskog oružja u Istočnoj Gouti 2013. Međutim, među mrtvom djecom su roditelji prepoznaju svoju djecu koje su teroristi prethodno oteli u Latakiji. To je primijetila i sirijska časna sestra Agnes Mariam, koja je o tome kasnije svjedočila Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Međutim, za otkrića Dilijane Gajtandžijeve na Zapadu tada nitko nije obraćao pozornost. Njezini filmovi pokazuju kako teroristi razaraju kršćanske crkve i druga svetišta, na kojima su snimke lidera terorističkih vođa koji izjavljuju kako treba uništi sve one koji žele demokraciju i ustav, a ne ”Allahovu volju”. Sve je snimano 2013. i 2014. godine, kad su svi zapadni mediji teroriste u Siriji prikazivali kao legitimne i svete borce za demokraciju. Danas čak  i većina fanatičnih ”demokrata” počinje priznavati da Bashar Al-Assad i nije tako loš, a da njegovi neprijatelji nisu ni prilično dobri kako se govorilo.

Dilijana Gajtandžijeva je ukazala na paradoks među zapadnim novinarima kada govore o Siriji.

”Strani novinari, posebno Amerikanci, tvrde da se diktator bori protiv umjerene opozicije koja traži uspostavu demokracije u Siriji. No, ovaj rat govori da to nije tako. U početku je bilo poznatih novinara koje su militanti odmah oteli i pustili tek nakon višemilijunskih isplata otkupnina u dolarima. Nepoznate i slobodne novinare bi jednostavno ubili. Ipak, zapadni novinari i dalje govore da je ovo borba protiv diktature poštenih revolucionara, koji su došli iz 86 zemalja pomoći sirijskom narodu, iako su apsolutno svjesni da je to laž”, kaže Gajtandžijeva.

Nakon njezinih napisa o otkriću bugarskog oružja u skladištima Al-Qaede u istočnom Aleppu nastao je međunarodni skandal i tužiteljstvo Bugarske je bilo prisiljeno pokrenuti istragu. U početku je predmet vođen iu ureda glavnog tužitelja u Sofiji, a onda predan okružnom u uredu Gornjoj Orahovici.

Već to dokazuje da se istraga o bugarskom oružju nije namjeravala provesti, jer je očito da je ured Okružnog tužitelja bio pod pritiskom. Oružje je Al-Qaedi isporučila Saudijska Arabija,  tužitelji iz Gornja Orahovice su od vojne tvornice tražili ugovor sa Saudijskom Arabijom i dozvolu za izvoz oružja u inozemstvu. Nakon toga su zaustavili istragu ”zbog nedostatka dokaza”.

No, za razliku od tužitelja Dilijana Gajtandžijeva je nastavila istragu i uz pomoć izvora informacija, kojeg je odbila objaviti, uspjela je saznati da bugarsko oružje u Saudijsku Arabiju prevodi danski brod ”Marianne Danica”. U srpnju 2017. u listu Trud, gdje je radila kao reporter, Gajtandžijeva objavljuje senzacionalni članak  naslovom ”350 diplomatskih misija s oružjem teroristima kroz Bugarsku”, u kojem spominje i tranzit kroz Rijeku u Hrvatskoj.

U potpunosti je raskrinkala cijeli lanac opskrbe oružja teroristima u Siriji, Iraku i Jemenu, kao i kriminalne skupine u Africi iz Bugarske, Rumunjske, Srbije i Slovačke koje su sudjelovale u azerbejdžanskom zrakoplovnom ”Putu svile”, letovima s oružjem koji su imali diplomatski status u 12 država i nisu provjeravani od strane carinskih službi.

Članak je objavljen i na ovom portalu s poveznicom na 49. dokumenata na bugarskom i engleskom jeziku. Jeste li čuli da je itko od hrvatskih novinara to spomenuo? Naravno da niste i nećete ni čuti. Neki još uvijek vjeruju u vlastite laži, a neki se vjerojatno boje da će ostati bez ugovora o radu kao Dilijana Gajtandžijeva. No, ni jedan ni drugi razlog nisu isprika za sramotne reportaže i izvješća ne samo o Siriji, nego i Ukrajini, Venezueli i drugim žarištima.

Rat u Siriji završava i ubrzo će teroristi bježati u EU ili prema Afganistanu i Pakistanu. No, kanali opskrbe oružja će i dalje funkcionirati. U Afganistanu, gdje su talibani svakim danom sve jači, a pojavio se i ISIL neke druge radikalne skupine, stacionirani su i hrvatski vojnici. Može se dogoditi da će naše  oružje, kojeg su bivša i sadašnja vlada na tisuće tona poslale u Siriju, sada u Afganistanu ubijati naše vojnike.

Naravno očekivati od političara da o tome progovore je smiješno. No, Dilijana Gajtandžijeva je pisala, snimala i sve objavila, zbog čega je bila žrtva pritiska obavještajnih službi i ostala je bez posla. Ovaj otkaz je još jedna epizoda koja potvrđuje razinu ”slobode govora” u EU i progon novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Dakle, sloboda govora postoji samo dok se ne kosi sa službenom politikom državnog vrha. Otkaz kojeg je dobila Dilijana Gajtandžijeva je potvrda da je istraživačko novinarstvo u Bugarskoj mrtvo. Tijekom protekle dvije godine, ako izuzmemo njezine uratke, nema niti jednog primjera da se istražni novinari napali državne vlasti i nakon ovoga će vjerojatno tako i ostati.

Film Dilijane Gajtandžijeve ”Crvena granica” (18′):

Film ”Teroristička tržnica”

Članci vezani za temu:

Lavina se zakotrljala – Prva istraga o izvozu oružja u siriju

Džihad express i dalje – plovi oružje teroristima u Siriji se šalje redovitom linijom

”Džihad express” – Hrvatska u travnju i svibnju isporučila 282 tone bacača PG-7VL

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Tu smo di smo. Novinarstvo je skoro skroz nestalo. Porobljavanje u svim segmentima života. Većina ipak to ne primjećuje još.

Janez
Gost
Janez
3 godine prije

Tako je to u slobodi.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Nema šta, hrabra i lepa dekla… Zaljubio sam se 🙂

Zare
Gost
Zare
3 godine prije

Ova treba da radi za RT

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

@Zare malo me i podsijeća na Margaritu Simonyan, onu lijepu Armenku, glavnu urednicu RT.

Waterloo
Gost
Waterloo
3 godine prije

Uskoro i bude.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

A ko joj je kriv?Mogla je pisat lazi i nebuloze,velicat UsrA,EU NATO neman,pa bi bila na jaslama “slobode stampe u slobodnom demokratskom svitu”,ka ostali cirkusanti pokorno slozeni u sistem EU slobodnog novinarsva,cija je sloboda i nezavisnost toliko jasna da samo triba izmisljat fame i lazi o Rusiji i Putinu i to je sveti gral Eu slobodne stampe

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Fašistička tvorevina koja proganja novinare = EU !!! Piskarala žutanjci i režimski novinari mogu biti mirni. Možda koje povećanje plaće ako se jače angažiraju u promicanju eu-smradokracije.
Dilijana, gibaj u Rusiju, neka svisnu gazde lista “Trud”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Miro Aščić, Perica Džihad, oba uredništva VL i JL , i svi osim Zlatka Dizdarevića i Hassana Diaba iz ZG, nisu vrijedni koliko crno ispod nokta ove cure.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

I u babića su muda ko dvi zgrade..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

a profesionalni lovac na adrenalin R. Valdec?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

A Telegramov Đivo Đurović?
Plebejcima donosi kontekst situacije u Siriji pa kaže:
”Iz sukoba koji je državu potpuno razorio, kao relativno najmoćnija strana izaći će Asadov režim zbog kojega je rat i počeo.
Dogodit će se to unatoč doista velikoj američkoj pobjedi u Siriji i susjednom Iraku – uz pomoć kurdskih vojnika na tlu, američki su zračni napadi na pragu da potpuno unište tzv. Islamsku državu,
fundamentalistički pokret nastao iz al-Kaide koji je tri i pol godine gospodario velikim dijelom dviju država.
Još od vremena Obame, cilj američke intervencije bilo je uništenje ISIS-a, a ne uključenje u sirijski građanski rat.” Itd, itd…..
Zna Đivo, dika tatina!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

@Osoba C, da,da, Đivu smo zaboravili, hahah… Naletio sam na Telegramu na tu njegovu “analizu”. Zanimljivo da su ga komentatori tamo ismijali na najjače, uključujući i mene koji nisam mogao odoljeti a da se ne uključim u raspravu.
Iskreno me zanima kako se osjeća nakon što je pročitao te komentare, ako ih je čitao. Ja da sam na njegovom mjestu, propao bi u zemlju i ne bi više nikad pisao takve gluposti, ali pošto je riječ o takvom ljigavcu, sumnjam da ga je to pogodilo.

renato611
Gost
renato611
3 godine prije

Baš danas čitam “Jutarnji List” na kavi i na jednoj stranici pronađem tablicu sa poslovanjem najjačih hrvatskih tvrtki .I nađem tako agenciju RH ALAN koja se bavi prodajom i preprodajom oružja.Poslovanje u 2016. joj se povečalo za više od 400%.

Issa
Gost
Issa
3 godine prije

Jeli to onaj “pošteni” RH Alan kojem je gazda bio još pošteniji Zagorac??

Dano
Gost
Dano
3 godine prije

Nečije žrtve novinarka Ana Politkovskaja i aktivistica za ljudska prava Natalija Estemirova ! Može li mi neko razjasniti !?!

davor
Gost
davor
3 godine prije

Dakle otvoreno ću pričati protiv svih institucija Hrvatske i EU koje ne spominju NATO ratni šverc oružja, daju podrške fanatičnom islamizmu kroz šurovanja sa izraelskim i američkim tajnim službama i diplomatskom uvlačenju jednima i drugima. Nažalost hrvatsku vladu ne zanima nijedan mrtvi Sirijac pa čak i ako je katolik ili ako se školovao u Hrvatskoj ili mu je možda žena iz Hrvatske. Di je Katolička crkva i Glas Koncila? Šta ti ljudi rade, sjede na ušima po cijele dane? O kojoj oni pravdi izvještavaju svoje vjernike? Zar oni ne znaju da naša država sponzorira ubijanje kršćana? Zar je moguće da su oni toliko glupi i slijepi? Zar oni ne znaju da je Sveta Zemlja arhaični termin koji se Zapadu servira u turističko-hodočasničke svrhe a danas se istovremeno koristi za porobljavanje i deložiranje nedužnih Palestinaca, demoniziranje Sirijaca, Libijaca, svih bliskoistočnih neistomišljenika? Zar su oni toliko glupi?

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije

@Davor
Pa prijatelju gdje si nasao Katolicku crkvu i Glas koncila prozivati da oni nista ne rade…:)

Pa eno, krste ribe i hobotnice, a onaj desnicarski celavac Brkic ronja i dijeli krunice brancinima, glavocima, i svemu sto naidje…. osim morskim zvizdama, da se razumimo 🙂
Sad ce se ukazat i gospa uskoro na jedno 50-60 m dubine, pa nece uskoro bit dovoljno instruktora ronjenja, jerbo kad sve ovce krenu ronit, bit ce belaja… nece bit ni dovoljno barokomora, ni veterinara, a jadne ovce, pocet ce se utapat…. a tribat ce ih i spasavat, necemo bit nehumani….jel’ ?
Ili kad malo bolje promislim, a mozda ih i ne bi tribalo spasavat kad su ovce, ili nek ih pastiri celavci spasavaju onda…. nek bleje doli u dubinama, bar ce se skampi refat i bit ce ukusniji 🙂 A i tabinje i ugori…. 🙂
Laku noc dobri ljudi, i hrabri novinari !

Dano
Gost
Dano
3 godine prije

Potpisujem Vlado ! Svaka ti je u sridu!

Issa
Gost
Issa
3 godine prije

Davore,nisu oni nimalo glupi,ovu bešćutnu igru igraju već 2000 godina

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije

Google “Dilijana Gajtandžijeva” i dobijem 4 rezultata..

victory
Gost
victory
3 godine prije

potaknut vašom konstatacijom o samo 4 rezultata krenuo sam i sam to provjeriti i moze se reći da je to katastrofa
ipak, pronašao sam zanimljiv portal SOTT zahvaljujući Vama

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ma sigurno ce svakog trena biti presica State Departmenta putem koje ce se obecati vrsenje pritiska na bugarske vlasti kako bi se osigurala novinarska neovisnost i sloboda izrazavanja.
Vjerujem da ce se danas oglasiti i Otvoreno drustvo te glasno prosvjedovati za krsenje prava na otvoreno drustvo u Bugarskoj.
Merkel je vec na letu za Bugarsku kako bi osobno popricala s novinarkom kojoj je uskracena sloboda izrazavanja – i prenijela poruku da je demokracija i sloboda misli tekovina EU te osnovno ljudsko pravo.
Vjerujem da, u skladu s javno prenesenim porukama, Merkel (skupa s Macronom, londonskim gradonacelnikom Sadiq Khanom i izaslanstvom cuvara demokracije Saudijske Arabije) jedva ceka zasukati rukave i na temelju prikupljenih video materijala napraviti globalnu akciju protiv terorista i njihovih sponzora. Trupe su vec na terenu.
NOT !

ivan
Gost
ivan
3 godine prije

nakon svih ovih godina bezumnih pokolja atentata jasno je svima koji čitaju i prate medije da su najveći teroristi i kreatori terora sad ali se to još uvijek u zemljama satelitima ne smije javno kazati mada američki mediji izvan main streama stalno pišu i razotkrivaju

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije

Može kod Assada i Putina.Sigurno će ju primiti…Svijet još nije unipolaran,Hvala Bogu…

ĐURO ĐURAČIĆ ČOBAN
Gost
ĐURO ĐURAČIĆ ČOBAN
3 godine prije

To je geo-politika,prirodne resurse oteti na silu .Ako se ne može u postojećem režimu tada ga mijenjati,kako ,? nije moguće drugačije nego iz unutra unutarnjim neredom ili iz vana kao rušenje režima ,zato što ima opasno oružje recimo nuklearno ,kao da ga nemaju oni jaki.

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Stanovnici susjedne Aleksejevke, gdje se nalazi laboratorij, žale da se na opasne kemikalije koje se kriomice spaljuju noću i na opasni otpad koji se iz laboratorija ispušta u obližnju rijeku. Uvijek kada se noću kemikalije pale u laboratoriju, na samo nekoliko stotina metara od njihovih kuća, mještani se žale na stalne glavobolje, mučninu, visok krvni tlak i vrtoglavice, kaže novinarka.”

https://www.logicno.com/politika/bioloski-laboratorij-pentagona-u-gruziji-radi-pod-diplomatskim-imunitetom.html

Država je neman koju treba uništiti, zajedno sa cijelom infrastrukturom vladajućih koja ju podržava!

Stanovnici svijeta se dovijeka mogu žaliti na glavobolje, kostobolje, guzobolje – jedini se ne žale na umobolju (bolest uma) – i to je u redu. A kad revolucionari strpaju gamad koja izaziva ne samo kojekakve “boljke”, već vjekovima tovare ljude pod zemlju, onda je to ratni zločin i jauče se zbog povrede ljudskih prava onima koji ih stoljećima krate svojim sugrađanima!

Kao, u redu je da cijeli život trpiš glavobolju ili povraćaš radi zločinaca koji ti to izazivaju, ali je zločin strpati takve pod zemlju; može i nakon suđenja koja neće trajati u nedogled kao u Hrvatskoj. 🙂 🙂 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik