fbpx

Sloboda štampe doživljava „dramatično pogoršanje“ tokom pandemije Covid

Sloboda stampe

Reporteri bez granica (RSF) upozorili su u svom godišnjem izvještaju da je sloboda štampe doživjela „dramatično pogoršanje“ tokom pandemije, dok su neke države koristile Covid da opravdaju ograničavanje aktivnosti novinara.

Ispitujući situaciju tokom protekle godine, grupa je izložila kako je novinarima, posebno u Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku, bilo teže istraživati i izvještavati o pričama zbog zemalja koje ograničavaju pristup ograničenjima Covida.

Prateći stav nacija tokom pandemije, RSF je identifikovao da je virus „korišten kao osnova za blokiranje pristupa novinara izvorima informacija i izvještavanju na terenu“, smanjujući njihovu sposobnost da nezavisno verifikuju priče.

RSF je u svom indeksu slobode štampe za 2021. godinu otkrio da je 73 % od 180 zemalja ocijenjeno da su „blokirale ili ozbiljno ometale“ rad novinara u vrijeme kada, tvrdi grupa, mediji treba da posluže javnosti kao „najbolja vakcina protiv virusa dezinformacija“.

Podaci Indeksa odražavaju dramatično pogoršanje pristupa informacijama i povećanje prepreka za izvještavanje vijesti.

Grupa ističe kako ometanje rada novinara može ozbiljno narušiti povjerenje javnosti u medijske organizacije. To se ogleda u barometeru Edelman Trust iz 2021. godine, koji je pokazao da 59 % ispitanika u 28 zemalja vjeruje da novinari namjerno objavljuju lažne informacije kako bi obmanuli javnost.

Osnovan 1985. godine sa sjedištem u Francuskoj, RSF tvrdi da radi na promociji i odbrani slobode štampe, opisujući je kao ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno. Organizacija svake godine objavljuje godišnji indeks slobode štampe u svijetu, mjereći nivo slobode štampe u 180 zemalja svijeta.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
18 dana prije

“…barometeru Edelman Trust iz 2021. godine, koji je pokazao da 59 % ispitanika u 28 zemalja vjeruje da novinari namjerno objavljuju lažne informacije kako bi obmanuli javnost.”

I veći broj.
Još pred nekih 5 godina, oko 65% Amera nije vjerovalo svojim medijima…

Alen
Gost
Alen
17 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Sloboda štampe ne postoji još tamo od Kennedy-ijevih vremena. Sve su to interesni lobiji.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
17 dana prije

Nikakvih dodirnih točaka niti čega zajedničkog ima novinarstvo sa ovom propagandom od strane MSM -a.Ovdje nema uopće govora o bilo kakvom novinarstvu, a pogotovo o kakvom korektnom izvješćivanju. Ovdje je isključivo riječ o jednom ogromnom, globalnom MSM do sada neviđenom propagandnom stroju koji u širenju Covid propagande koristi najpodlije trikove… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
17 dana prije
Reply to  Davor drugi

Ovih dana sam proslavila godišnjicu negledanja vijesti i čitanja tiskanih MSM. Sve što mi treba za život nađem na nekoliko portala ili u stručnoj, papirnatoj ili internet, literaturi. I zaključila sam da mi je kvaliteta života porasla. Jer ovi koji vrište laži, što s ekrana, što sa stranica pisanih medija… Pročitaj više »

Jomla
Gost
Jomla
17 dana prije
Reply to  Davor drugi

+

Slonica
Gost
Slonica
17 dana prije

Ako je tko prvi poticao, huškao,optuživao to su bili novinari, sad kad je njihova guz…došla na red i osjećaju posljedice sad se žale na ograničavanje aktivnosti i nemogućnosti rada zbog kovida. I oni spadaju u nepotrebne izjelice i izgledno je da će im jedina tema za rad i opstanak biti… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Slonica

5+

ledeno doba
Gost
ledeno doba
17 dana prije

Obični jeftini manevar kabale Reorteri bez granica (RSF) je kabalina organizacija. I to sve spada u zamazivanje očiju, . da RSF u svojim izvještajima, malo ošine i SAD i zapadne države, a sada u ovoj plandemiji, da se pretvara da su jako zabrinuti…ha, ha, ha… Ista je priča, odnosno isti… Pročitaj više »

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Za ostale medije znamo. Čitajte Logično.

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Od tiskanih medija Playboy dok ga ne zabrane ili modele zamjene roboti. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik