Sloboda štampe doživljava „dramatično pogoršanje“ tokom pandemije Covid

Sloboda stampe
10 komentara

Reporteri bez granica (RSF) upozorili su u svom godišnjem izvještaju da je sloboda štampe doživjela „dramatično pogoršanje“ tokom pandemije, dok su neke države koristile Covid da opravdaju ograničavanje aktivnosti novinara.

Ispitujući situaciju tokom protekle godine, grupa je izložila kako je novinarima, posebno u Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku, bilo teže istraživati i izvještavati o pričama zbog zemalja koje ograničavaju pristup ograničenjima Covida.

Prateći stav nacija tokom pandemije, RSF je identifikovao da je virus „korišten kao osnova za blokiranje pristupa novinara izvorima informacija i izvještavanju na terenu“, smanjujući njihovu sposobnost da nezavisno verifikuju priče.

RSF je u svom indeksu slobode štampe za 2021. godinu otkrio da je 73 % od 180 zemalja ocijenjeno da su „blokirale ili ozbiljno ometale“ rad novinara u vrijeme kada, tvrdi grupa, mediji treba da posluže javnosti kao „najbolja vakcina protiv virusa dezinformacija“.

Podaci Indeksa odražavaju dramatično pogoršanje pristupa informacijama i povećanje prepreka za izvještavanje vijesti.

Grupa ističe kako ometanje rada novinara može ozbiljno narušiti povjerenje javnosti u medijske organizacije. To se ogleda u barometeru Edelman Trust iz 2021. godine, koji je pokazao da 59 % ispitanika u 28 zemalja vjeruje da novinari namjerno objavljuju lažne informacije kako bi obmanuli javnost.

Osnovan 1985. godine sa sjedištem u Francuskoj, RSF tvrdi da radi na promociji i odbrani slobode štampe, opisujući je kao ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno. Organizacija svake godine objavljuje godišnji indeks slobode štampe u svijetu, mjereći nivo slobode štampe u 180 zemalja svijeta.

CovidReporteri bez granicasloboda medija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 godine prije

“…barometeru Edelman Trust iz 2021. godine, koji je pokazao da 59 % ispitanika u 28 zemalja vjeruje da novinari namjerno objavljuju lažne informacije kako bi obmanuli javnost.”

I veći broj.
Još pred nekih 5 godina, oko 65% Amera nije vjerovalo svojim medijima…

Davor drugi
2 godine prije

Nikakvih dodirnih točaka niti čega zajedničkog ima novinarstvo sa ovom propagandom od strane MSM -a.Ovdje nema uopće govora o bilo kakvom novinarstvu, a pogotovo o kakvom korektnom izvješćivanju.
Ovdje je isključivo riječ o jednom ogromnom, globalnom MSM do sada neviđenom propagandnom stroju koji u širenju Covid propagande koristi najpodlije trikove i laži najgore vrste.
Koristeći jednostavnu matematičku radnju obrnute proporcije, gdje se u člancima direktno i retorički “zalažu” za ne širenje panike, ali svojim tekstovima i objavama svih najgorih mogucih (ne)točnih informacija upravo oni stvaraju najveći strah i paniku u njihovom “poštenom” izvješćivanju. Sve sa jednim jedinim krajnjim ciljem: globalna ponuda cjepiva kao posljednjeg spasa.
Najveća glupost i idiotizam bilo bi ovakvo što nazvati novinarstvom.

2 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Slonica
2 godine prije

Ako je tko prvi poticao, huškao,optuživao to su bili novinari, sad kad je njihova guz…došla na red i osjećaju posljedice sad se žale na ograničavanje aktivnosti i nemogućnosti rada zbog kovida.
I oni spadaju u nepotrebne izjelice i izgledno je da će im jedina tema za rad i opstanak biti kovid i sojevi.
Nema putovanja, društvenih zbivanja ića pića mukte.
Dobrodošli u klub, a mnogi još nisu osvjestili da su potrošna roba o kojoj svaki dan bljuju.
Čast izuzecima ako ih ima.

ledeno doba
2 godine prije

Obični jeftini manevar kabale Reorteri bez granica (RSF) je kabalina organizacija. I to sve spada u zamazivanje očiju, . da RSF u svojim izvještajima, malo ošine i SAD i zapadne države, a sada u ovoj plandemiji, da se pretvara da su jako zabrinuti…ha, ha, ha… Ista je priča, odnosno isti spin i sa Internacionalcima za amnestiju. Amnesty International, – kao najpoznija kabalina organizacija za ljudska prava u svojim izvještajima, uvijek malo ošine i SAD, zbog stvari koje su ionako svakom poznate, kao logor Guantanamo, smrtna kazna i slično… To sve spada u taktiku bacanja prašine u oči idiotima, koji još vjeruju u bajku zvanu demokracija Prema informacijama sa engleske vikipedije: RSF je između ostalih, dobio donacije od “Directorate-General for International Cooperation and Development ” (službena organzacija EU-a), “Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA-, švedska državana organizacija za pomoć u razvoju, švedska varijanta američkog USAID-a. koja kao i USAID svugdje po svijetu… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Za ostale medije znamo. Čitajte Logično.

Max
2 godine prije

Od tiskanih medija Playboy dok ga ne zabrane ili modele zamjene roboti. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI